Duurzaam investeren is geen modeverschijnsel of kortstondige hype, maar een effectieve en winstgevende manier om groei bij bedrijven te bewerkstelligen. Met die gedachte in het achterhoofd lanceerde de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) onlangs een brochure over duurzaamheid in private equity. Met name de vertaling naar een praktisch en hanteerbaar beleid blijkt immers de grootste hobbel in het doorvoeren van duurzame investeringscriteria.
Het aantal mensen dat niet aan hun betalingsverplichtingen kan voldoen blijft toenemen. Dit is in lijn met de trend die ook in 2011 zichtbaar was. Het afgelopen halfjaar is de groep mensen met een betalingsachterstand op hun lening verder toegenomen van 7,4% naar 7,7%. Als deze trend doorzet, ligt dit percentage eind 2012 op 8%. Dat zijn zo'n 720.000 mensen.
Veertig procent van de Nederlandse ondernemers verwacht geen opleving van de economie het komende anderhalf jaar. Waar ondernemers de afgelopen jaren met name gefocust waren op kostenbesparingen, blijken ondernemers in het licht van de aanhoudende economische ontwikkelingen nu ook van plan te zijn om minder te gaan investeren.
Wolters Kluwer heeft de afgelopen tien jaar een complete transformatie doorgemaakt. De uitgever van vakliteratuur in print verzette de bakens naar elektronisch uitgeven. "In mijn tien jaar als CFO hebben we voor 2,7 miljard euro aan acquisities gedaan en bijna 1 miljard euro gedesinvesteerd", aldus Boudewijn Beerkens, CFO van Wolters Kluwer.
Nederland is steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland is gestegen van 115 naar 170: een toename van 48%. Nederland stijgt hiermee van de achtste naar de vijfde positie in Europa in de top 10 van meest aantrekkelijke Europese investeringslanden.
De tijd dat banken gemakkelijk financiering verstrekten aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb), bijvoorbeeld voor het financieren van groeiplannen, is niet meer. De huidige economische situatie en de positie waarin banken verkeren, zorgen ervoor dat zij terughoudend zijn geworden in het toewijzen van krediet. Een jarenlange vertrouwensband tussen ondernemers en hun huisbank biedt geen garantie meer voor een succesvolle aanvraag. Toch is het loskrijgen van financiering zeker mogelijk, het vraagt alleen om een andere aanpak dan vroeger. Vijf tips hoe te werk te gaan.
Managementadviesbureaus wachten gemiddeld 45 dagen op de betaling van hun klanten. Daarmee scoort de sector beduidend slechter dan het landelijk gemiddelde van 35 dagen en is het een van de dalers ten opzichte van referentiejaar 2009.
Het is voor bedrijven in Nederland steeds moeilijker om langlopende leningen te verkrijgen. Dat belemmert hun investeringsbereidheid en dus ook onze economische groei. Vreemd genoeg ontbreekt het niet aan financiële middelen: Nederland beschikt over zeer veel spaar- en pensioengeld.
Webwinkeliers stoppen veel tijd, financiën en inspanningen in de optimalisatie van de zoekmachines, banners, affiliate marketing enzovoorts maar vergeten vaak het belangrijkste onderdeel van het proces. Hoe leid ik mijn klant zo effectief mogelijk naar een betaling en dus afronding van de bestelling?
In een tijd waarin sales- en marketingbudgetten onder druk staan, kan je je als bedrijf niet langer veroorloven de commerciële klantrelatie bij non-betaling uit het oog te verliezen. Certin zorgt er met haar 'op maat' gemaakt pre-incasso traject voor, dat betalingen zo snel mogelijk binnenkomen en dat de goede klantrelatie gewaarborgd blijft doordat een incassotraject veelal kan worden voorkomen.
Cash is king... Toch zijn er in de praktijk veel financials die de mogelijkheden tot betere beheersing van het werkkapitaal onbenut laten en liever een beroep doen op rekening-courant krediet van de bank. Vaak wordt de noodzaak tot betere beheersing pas op het allerlaatste moment ingezien En dan is het meestal al te laat.
Het gaat het creditmanagement vakgebied voor de wind. De financiële en economische crisis hebben bedrijven gedwongen om strakker dan ooit te sturen op hun cashflows, waarvan debiteuren vaak de belangrijkste is. Slimme creditmanagers hebben van deze focus op cash geprofiteerd om zichzelf en hun discipline op de kaart te zetten binnen hun organisaties.
Het gaat het creditmanagement vakgebied voor de wind. De financiële en economische crisis hebben bedrijven gedwongen om strakker dan ooit te sturen op hun
Randstad is van oudsher conservatief gefinancierd. Wel zijn door grote overnames de schulden de afgelopen jaren opgelopen. 'En waar vroeger de beleggers en analisten nog wel eens om een uitkering van superdividend of inkoop eigen aandelen verzochten, gaat het nu, ook intern, veel meer over hoe we een gezonde balans houden', zegt Robert Bogaardt, director group treasury van het bedrijf.
Toen Ewo Bosch in 2005 begon bij AKD advocaten & notarissen had hij carte blanche om alle processen in te regelen, maar stuitte hij daarbij wel op een cultuurprobleem. 'Advocaten zien een creditmanager liever gaan dan komen', aldus Bosch. Zijn aanpak heeft zich daarom sterk gericht op het doorbeken van de culturele barrières, het zo efficiënt mogelijk inrichten van de processen en het aantrekken van de juiste mensen in zijn team.
Creditmanagement binnen de zorgverzekeringsbranche is een snel veranderende wereld. Voor veel mensen is de verplichte premie een behoorlijke financiële last. Peter van Dorst is een drijvende kracht geweest achter de totstandkoming van de bronheffing. Hiermee heeft hij een unieke preferente betalingspositie voor de branche bewerkstelligd. Voor zijn eigen organisatie Coöperatie VGZ voerde hij een groot aantal procesverbeteringen en innovaties door.
Het Shared Service Centre Collections is de plek waar alle creditmanagement activiteiten van de KPN Groep worden uitgevoerd. De focus van het SSCC, dat onder leiding staat van Paul Schemkes, is het steeds efficiënter aansturen van de processen. Een speerpunt is daarnaast het ondersteunen van de business. 'Mijn antwoord bij klantacceptatie is altijd 'ja, maar...' of 'nee, mits...'. We zijn een business enabling unit, en geen business prevention unit.'
Het op grote schaal toepassen van new school finance methodes, gevolgd door een credit crunch, heeft geleid tot een financiële vertrouwenscrisis en daarmee een schaarste aan geld, hogere rentes, oplopende debiteurensaldi, gebrek aan financiële buffers... het zijn uitdagingen waar nagenoeg alle bedrijven tegenaan lopen. Dynamische werkkapitaalbesturing en het opbouwen van een financial cushion moet bedrijven helpen deze problematiek het hoofd te bieden.
Bij het thema 'cash is king' wordt de aandacht in het huidige economische klimaat al snel gericht op de krapte op de kapitaalmarkt en op de wijze waarop ondernemingen hun liquiditeit beheersen binnen de beperkingen in de markt. Kortom, hoe houden we de zaak overeind. Stabiliteit in organisaties wordt belangrijk en het besturingsmodel wordt meer gericht op exploitatie en minder op innovativiteit en exploratie. Maar is dat verstandig?
Als financial en ondernemer is het beschikken over (ruim) voldoende liquide middelen (werkkapitaal) van groot belang. Alles valt of staat dus bij het beheersen van de kasstroom. Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat er uit? Met Excel is het mogelijk een scherpe prognose van de cashflows te maken. Met de zes fundamentele inzichten uit deze checklist kunt u hiervan een prognose van wereldklasse maken.
Ultimo 2011 eindigde het jaar met de voorbereidingen voor de jaarafsluiting. Gelukkig Nieuwjaar betekent voor veel financials dat er een periode van lange dagen aanbreekt. Bij een vorige werkgever was er ultimo november 2011 een zogenaamde 'hardclose'. Door een aandeelhouder, die een belangrijk percentage van de aandelen bezit, kan zoiets opgelegd worden.
Financiers zijn minder welwillend om kredieten te verstrekken. Maar een goed voorbereide ondernemer komt zeker nog in aanmerking voor (her)financiering, en vaak tegen gunstigere voorwaarden dan concurrenten met eenzelfde probleem.
Ratings zijn in Nederland een vrij onbekend fenomeen. Zeker in deze tijden van kapitaalschaarste is dat zonde. Immers, des te positiever de rating des te lager de bedrijfsrisico's en daarmee samenhangende financieringskosten. Wat kunnen financieel managers doen om hun rating te verbeteren? En hoe kunnen ze voorkomen dat ze gedowngrade worden door hun kredietverzekeraar? De invloed hiervan op het leverancierskrediet en daarmee het werkkapitaal is namelijk met geen bankkrediet te dekken.
Juist in een tijd waarin kapitaal schaars en niet altijd beschikbaar is, schiet het in- en overzicht rond het werkkapitaal nog vaak te kort. Hierdoor wordt niet adequaat bijgestuurd, met hogere risico's en kosten tot gevolg. Met het onderscheiden en genereren van de juiste strategische informatie zijn bedrijven in staat om het werkkapitaalbeheer naar een hoger niveau te tillen.
Met het versturen van aanmaningen haalt de credit manager het vandaag de dag niet, maar hoe dan wel? Volgens Vincent van Viersen, die in 2010 de Credit Management Award binnensleepte, moeten credit managers zichzelf op de agenda van Verkoop weten te zetten. Ook is de tijd aangebroken om verregaand te gaan automatiseren, want als de economie weer aantrekt, moet je als credit manager klaar zijn om de groei te managen. Met de bestaande bezetting wel te verstaan.
Sinds Walther Ploos van Amstel zich in de jaren 80' specialiseerde in logistiek en supply chain management, heeft het vakgebied een enorme vlucht genomen. Het efficiënt aansturen van de logistieke keten van leverancier tot aan de klant is key voor bedrijven willen ze hun marge niet als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. De financiële functie speelt hierin een sleutelrol.
Een hogere servicegraad aan klanten leidt tot meer winst, maar ook tot een hogere voorraad. Een flexibelere productie zorgt een lagere voorraad, maar voor hogere kosten. Dit zijn enkele bekende dilemma's in werkkapitaalbeheersing. Bij Gazelle heeft men dit aangepakt met integraal werkkapitaalmanagement en de optimale balans gevonden tussen winstgevendheid en het werkkapitaalbeslag.
Gestaag groeien met financieel gezonde klanten. Dat is in het kort de ambitie van Rolflex, leverancier in gepatenteerde industriële deuren. Omdat de organisatie veel exporteert is goed creditmanagement essentieel om risico's te beheersen. Maar in plaats van dit zelf te doen heeft Rolflex gekozen het volledige creditmanagement uit te besteden. Dga Joost Megens bevalt dit goed. 'Onze sales mensen hebben hun handen vrij voor verkoop, en ING zorgt dat de strakke betaalafspraken worden nageleefd.'
De stelling: Creditmanagement en werkkapitaalbeheer worden steeds belangrijker op strategisch niveau. Het hoofd creditmanagement moet daarom deel uitmaken van het managementteam.
Value Based Credit Management (VBCM) werd het afgelopen decennium regelmatig geprezen in de literatuur maar zag slechts zelden het licht op de bedrijfsvloer. Hoe is het mogelijk dat een concept dat zo veel potentie herbergt, in de praktijk veelal uitmondt in een losse flodder? Voor de implementatie van VBCM geldt dezelfde Hollandse wijsheid als voor elk ander implementatietraject: bezint eer gij begint! Dit artikel geeft drie basisvoorwaarden die de credit manager dient te overwegen alvorens hij aan de slag gaat met VBCM.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl