3D-printing en de invloed op credit-risk management – Deel 2

In dit tweede artikel in de reeks '3D-printing en de invloed op credit-risk-control' beschrijft de auteur de mogelijke impact van 3D printing, scanning en reversed engineering op het vakgebied creditmanagement en risk. Hoe gaat het landschap voor productie en credit risk management in de komende jaren veranderen?

Door Arnold Geelhoed 
Lees hier het eerste artikel.
De 3D-printing revolutie – Welke landen en bedrijven gaan profiteren? 
Wat zijn de getroffen landen en industrieën van de nieuwe industriële revolutie die eraan komt? Hieronder staat mijn mening over de ontwikkelingen op het 3D printing gebied. Deze zijn niet gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.
Alle winnaars zullen de landen zijn met een mijnindustrie zoals Zuid-Afrika (daar bouwen zij nu een printer welke grote titanium objecten kan printen voor de luchtvaart industrie zodat deze onderdelen direct kunnen worden verzonden naar de eindgebruiker), Australië, Brazilië maar ook Guinee, Rusland en Oekraïne zouden winnaars kunnen zijn als zij de nieuwe kansen weten te benutten. 
Bedrijven als BHP Billiton, Rio Tinto en Vale, vooral actief in de mijnbouw in deze landen, kunnen ook deze strategie omarmen en ‘print on demand’ in de buurt van een mijn introduceren. Dit zal de eindgebruiker veel geld besparen.
Een 3D geprint object maakt gebruik van alleen het noodzakelijke metalen poeder. Dit ten opzichte van bijvoorbeeld het draaien of frezen van een metalen object wat veel materiaal verlies geeft. Processen waarbij tot voor kort een groot deel van het aangekochte materiaal eindigde als afval zal, wanneer 3D geprint, niet meer voorkomen en in sommige gevallen kan dit een besparing van 80% opleveren. Metaal smelten in ovens vereist extra zendingen van de mijnbouw naar de ovens en vervolgens via de distributeurs naar de metaalverwerkingsindustrie, waarna het aan de eindgebruiker zal worden geleverd. Deze omwegen zullen allemaal niet meer nodig zijn.

3D-printing – Welke landen gaan het meeste profiteren?
Iedere maand kunnen er nieuwe materialen worden toegevoegd aan de lijst welke geprint kunnen worden zoals ijzer, zilver, roestvrij staal, aluminium en zelfs vloeibaar metaal wat hard wordt tijdens het printen bij kamertemperatuur.
Overige landen die zullen profiteren zijn (naast de hierboven genoemde mijnbouw landen)
• De VS: zij investeren enorme bedragen in deze nieuwe industrie.
• China: is met een veranderingsproces bezig: het produceren voor de hele wereld naar een economie waar 3D printing technologieën een belangrijke rol zullen gaan spelen en zal moeten omschakelen naar hoogwaardige productie.
• Singapore: bouwt een 3D onderzoekscentrum dat in mei 2014 zal worden geopend.
• Israël: wil de revolutie van 3D printen leiden en is aan het investeren in de nieuwe technologie.
• Europa: Duitsland / Engeland investeren behoorlijk in 3D printing. 
In Nederland investeren wij ook maar op kleinere schaal. Er is ook een bedrijf wat 3D printers maakt – Ultimaker. Landen die in de problemen kunnen komen zijn landen welke afhankelijk zijn van een industrie voor producten die kunnen worden vervangen door 3D printing zoals speelgoed, kleding, textiel, schoenen en mode accessoires.
Die landen zijn China, Taiwan, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Bangladesh, India, Pakistan, Mexico, Brazilië (met uitzondering van de mijnbouw) en Egypte.
Nadelen van 3D printen
Het zou een golf van nieuwe misdaad kunnen creëren. Onderstaande lijst is verre van compleet en enkele van de hieronder genoemde misdrijven worden al gepleegd. Iedere Credit Manager moet bedenken wat de mogelijke nadelen zijn voor het bedrijf waar hij voor werkt c.q. van zijn klanten en zal moeten beginnen om maatregelen te nemen.
Mogelijk misdrijven: 
• Valse (oude kostbare) munten voor experts onmogelijk te onderscheiden van de oorspronkelijke munt wanneer hetzelfde metaal / gewicht wordt gebruikt.
• Print uw eigen pistool of plastic mes welke moeilijk te detecteren is door de beveiliging (dit is al gedaan). 
• Print uw eigen beveiligingssleutels van overheidsgebouwen (dmv foto’s / 3d scan van een sleutel) van liften, handboeien of gevangenissen. (dit is al gedaan). 
• Print uw bankautomaat slot voor het skimmen van bankpasjes (Dit is al gedaan, er werd  100.000 dollar opgenomen).
• Print je eigen partij XTC-pillen
• Scannen van een object van een vriend en printen zonder het auteursrecht te betalen (dit is al gedaan).
• Gescande merkproducten: 3D geprint en te koop in Afrika /Azië, moeilijk van echt te onderscheiden
Nieuwe ontwikkelingen in 3D printen
De onderstaande voorwerpen zijn nu al te printen :
• Print uw eigen pizza, burrito’s, coquilles.
• Print uw eigen snoep / chocolade in allerlei vormen, smaken en kleuren. Wat zal de impact zijn op de bestaande snoep industrie?
• Gezichtsmaskers, persoonlijke exacte passende fietshelmen, drones.
• Kaas / zoutjes printen in allerlei vormen.
• Snacks voor honden en katten.
• Leer: consumenten kwaliteit.
• Geprinte objecten welke zichzelf kunnen aanpassen aan de omgeving in grootte of vorm of door zich zelf te assembleren (zonder menselijke tussenkomst na het printen). Dit heet 4D Printing en gebruikt deels nanotechnologie. Om u enkele ideeën te geven: dit kan een camouflage pak of autolak zijn welke van kleur of de helderheid verandert wanneer het donker is, regenpijpen welke zich aanpassen in grootte bij een hogere benodigde water capaciteit om te voorkomen dat ze barsten, meubels welke zich zelf in elkaar zetten of een gewone autoband welke zich kan aanpassen in een winterband als het kouder is dan 7 graden, plastic wat zichzelf kan herstellen van een barst.
Iedere Credit Manager zou over de mogelijke uitdagingen en bedreigingen na moeten denken en de impact voor de klanten evenals de onderneming waarvoor zij werken analyseren. Indien door een ontwikkeling de klanten of bedrijf worden geraakt kunnen er vroegtijdig maatregelen worden genomen.
3D-printing en nieuwe medische zorg
In een prognose van de Verenigde Naties (juni 2013) staat dat de wereldbevolking zal toenemen van 7,2 miljard naar 8,1 miljard in 2025. In 2050 zal het aantal van 9,6 miljard mensen worden bereikt. Hierdoor zullen de effecten van 3D printing in bepaalde sectoren en landen (vooral in opkomende markten en Afrika) wellicht een andere uitkomst geven dan omschreven in dit artikel. 
De toename van de bevolking is niet alleen te wijten aan een toegenomen geboorten in opkomende markten. Ook in West Europa zal de groei aanhouden doordat mensen ouder zullen worden. Iemand kan bijvoorbeeld rondlopen met Nano robots in zijn lichaam die slechte cellen kunnen markeren waarna deze vernietigd of gerepareerd worden. Wellicht dat iemand 130 jaar oud kan worden met een aanvaardbare kwaliteit van leven en nu al deel uitmaakt van één van de lezers van dit artikel.
Als Nano robots het probleem niet kunnen oplossen zullen wij in staat zijn om een nieuwe huid, bot, blaas, hart, nieren, lever, aderen, kraakbeen of pezen te printen op basis van de stamcellen van iemands lichaam. Hiermee zal de snelheid en het type van enkele operaties veranderen evenals het donor systeem voor organen en huid.
Het zal helaas nog zeker 5 tot 10 jaar duren om organen te printen die groot en goed genoeg zijn om te kunnen transplanteren in een menselijk lichaam. Het zal honderdduizenden, zo niet miljoenen levens wereldwijd kunnen redden, zodra dit mogelijk is. Wel kunnen nu al oren en neuzen geprint en gebruikt worden in het VUMC te Amsterdam! 
Naast de mogelijkheden moet er discussie ontstaan over hoe en wanneer deze technologie gebruikt kan worden. Er zijn tal van ethische en maatschappelijke vragen die beantwoord zouden moeten worden voordat we hier gebruik van gaan maken.
Farmaceutische industrie
Wanneer patenten verlopen zijn zal de apotheker in staat zijn om de benodigde medicijnen te printen. Dit betekent een verlies aan inkomsten voor de farmaceutische bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van geneesmiddelen waarvan de patenten verlopen zijn. 
Voor de overige farmaceutische bedrijven zullen wij persoonlijke medicijnen aangeboden krijgen op basis van gewicht e.d. en afgestemd op onze eigen stamcellen. Deze kunnen dan ook worden geprint bij de apotheek op een molecuul 3D printer. De besparingen op dit gebied kunnen enorm zijn (geen geneesmiddelen meer in voorraad of koop via tussenhandel, medicijnen na de vervaldatum te moeten vernietigen, geen verzending, verpakking en direct beschikbaar op elke locatie ter wereld). Zorgverzekeraars kunnen het geld dan anders besteden bijvoorbeeld aan het groeiend aantal transplantaties welke nodig zijn zodra 3D geprinte organen beschikbaar komen. Dit zal hoogst waarschijnlijk ook weer tot minder medicijn gebruikt leiden.
Fabrieksgebouwen
Veel van de industrie (die al deels gebruik maken van 3D printing) zullen minder ruimte nodig hebben bijvoorbeeld voor de productie van auto’s of vliegtuigen indien 3D printing in volle omvang zou worden gebruikt. Een groot deel van de huidige productie- machines zijn verouderd en kunnen worden afgevoerd.
Ik vraag me af wat de toekomst van deze gebouwen zou kunnen zijn en wat het zal doen met de vastgoedprijzen in de omgeving van deze fabrikanten (misschien kan dit net zoals in de VS gebruikt worden door bedrijven die nu de productie uit Azië weer terug halen en de productie nu doen met 3D printing in de VS). Ik vrees voor de toekomst van de fabrikanten van de traditionele machines die bedrijven nu nog gebruiken voor hun huidige productieproces.
Andere industrieën
Hieronder zijn enkele mogelijke gevolgen voor andere industrieën:
• Inrichting – mensen zullen hun eigen meubels in gespecialiseerde winkels printen.
• Rubber en diverse kunststof producten – rubber en plastic schoenen kunnen worden geprint, maar ook bijvoorbeeld kozijnen. Er zal een verschuiving van distributeurs naar consumenten komen.
• Steen, klei, glas, keramische en beton producten – kunnen worden 3D geprint. Dit zal de bouwindustrie veranderen.
• Industriële en commerciële machines – minder kranen nodig in havens. Het snijden en draaien van metaal, houtbewerking is niet meer nodig, waar mogelijk zullen textiel machines zullen worden vervangen door printers.
• Elektronische en andere elektrische apparatuur en componenten – vloeibaar metaal dat bij kamertemperatuur hard wordt is ook mogelijk met een 3D printer. Dit betekent dat consumenten deels elektrische apparatuur of onderdelen zelf kunnen maken. Voor koolstof en grafiet materialen (auto en race industrie). Ook zonnecellen en oplaadbare batterijen behoren straks tot de mogelijkheden.
• Vervoermiddelen en verpakking –  dit zal minder nodig zijn bij printen op de locatie van de eindgebruiker.
• Meet, analyse en control instrumenten, fotografische, medische en optische producten, horloges, klokken – je eigen behuizingen voor horloges of mobiele telefoon, camera ’s (inclusief lens), glazen voorwerpen, medische apparatuur voor in ziekenhuizen, 3D gescande tand, orthopedische en prothetische voorwerpen worden allemaal 3D worden geprint.
• Groothandel – consumenten zullen rechtstreeks kopen van de eigenaar van het ontwerp en zelf printen, zoals meubels en medische hulpmiddelen.
• Bouwmaterialen, gereedschap (huizen kunnen met beton worden geprint in 24 uur). spijkers en schroeven op de juiste maat. Vervang uw deursloten met elektronische sloten om diefstal te voorkomen aangezien een sleutel kan gemakkelijk worden gekopieerd en geprint.
• Voedsel – voor sommige mensen zal het printen van voedsel worden gebruikt om hun ecologische voetafdruk te verminderen maar ook zullen er mensen zijn welke verse pasta willen printen.
• Diverse detailhandelsbedrijven. Dit geldt vooral voor juweliers, hobby en speelgoed winkels, souvenir winkels, brillen winkels, winkels voor bureau artikelen en winkels voor mode accessoires.
• Hotels en andere accommodatie plaatsen – het aantal zakenreizen t.a.v. huidige productie processen zal veel minder worden. Dit zal invloed hebben op de zakenhotels, luchtvaart, en reisorganisaties.
 
• Juridische diensten – het beschermen van patenten en copyrights zal toenemen.
• Educatieve diensten – aanpassing is nodig in opleidingen. De nadruk zal meer op het gebruik van 3D printing technieken gaan liggen voor de ontwikkeling en het gebruik van 3D printers (hard en software).
• Musea – 3D printen van verloren of gestolen kunstvoorwerpen is nu al mogelijk afhankelijk van het soort materiaal. Consumenten kunnen hun eigen exemplaren van originele beelden printen wanneer deze 3D gescand zijn.
• Textiel en kleding producten – waar mogelijk zal 3D printing worden gebruikt in de textielindustrie ter vervanging van het bestaande productieproces voor kleding.
• Kleding accessoires – 3D printing zal op grote schaal worden gebruikt in deze industrie ter vervanging van bestaande productieprocessen.
• Chemicaliën en aanverwante producten – kunststoffen voor 3D printers zullen worden verzonden via distributeurs rechtstreeks aan de eindgebruikers. De verkoop aan consumenten zal gepaard gaan met hogere marges.
• Verzekeringen – Er zijn minder verzekering nodig voor transport, productie of product risico. Het product risico verschuift richting consument als zij zelf printen.
• Postdiensten – toename van 3D printing grondstof en bijbehorende pakketzendingen aan de consument c.q. verzending van 3D geprinte objecten door bedrijven aan de consument
Arnold Geelhoed (Arnold.Geelhoed @live.nl) is Credit Director EMEA bij Elsevier BV.
Dit artikel is geschreven met behulp van Galal Lutfi en Julie Lane werkzaam als Credit Controller bij Elsevier. Dit artikel is volledig gebaseerd op eigen opvattingen van de heer Geelhoed en geeft niet per se de opvatting van Elsevier of 1 van haar publicaties weer.
Gerelateerde artikelen