Betalingsachterstanden zijn mede oorzaak van hoge werkloosheid in Europa

Het Europese bedrijfsleven merkt weinig of niets van een algehele economische opleving. Betalingsachterstanden, bij de bedrijven zelf en bij hun klanten, bezorgen de ondernemingen in Europa nog steeds grote problemen.

Dit blijkt uit de European Payment Index (EPI) 2014, het jaarlijkse onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van het Europese bedrijfsleven.
Managing Director Tom Garssen van Intrum Justitia Nederland: “Bedrijven hebben voor de achtste keer in successie moeten afschrijven op dubieuze debiteuren. In Nederland is 2,7% van de omzet als oninbaar afgeboekt. Voor geheel Europa is dat 3,1% wat neerkomt op een bedrag van € 360 miljard. Stel je eens voor wat je met dat bedrag kunt doen? Je zou er jaarlijks 8 miljoen banen mee kunnen creëren. Vandaar dat credit management zo belangrijk is. Europa zou er heel wat gezonder voorstaan als rekeningen op tijd worden betaald.”
Te late betalingen remmen groei van onderneming
Een ruime meerderheid (55%) van de Europese ondernemingen zegt ernstige nadelen te ondervinden van het te laat en niet betalen van hun facturen. 36% van de ondervraagde ondernemers noemt te late betalingen een bedreiging voor het voortbestaan van hun bedrijf. Een op de twee bedrijven zegt dat late en niet?betalingen verdere groei van hun bedrijf in de weg staan.
Economisch herstel wordt nauwelijks gevoeld
Zeer weinig Europese bedrijven zien op dit moment tekenen van economisch herstel. 72% van de respondenten heeft de eerste maanden van 2014 niets van een opleving in de economie gevoeld of gezien.
Wat dit betreft bestaan er tussen de verschillende Europese landen grote verschillen. In IJsland zegt slechts 1% van de ondernemers iets van een opleving in de economie te hebben gemerkt. In Zweden en Hongarije is dit 2%. Positiever zijn de ondernemers in Denemarken (37%), Nederland (36%) en Spanje (30%); zij merken al wel iets dat op een economische opleving zou kunnen lijken.
Bron: Intrum Justitia
__________________________________________________________________________________
Zet uw afdeling Credit Management in 1 dag strategisch op de kaart

Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u als Credit Manager sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. Meer informatie en inschrijven.

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________
In 5 dagen alle aspecten van werkkapitaal optimalisatie 

Wilt u de financiële structuur van uw organisatie verbeteren en daarmee een betere cash- concurrentiepositie bereiken? Volg dan de vijfdaagse Masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Ontvang praktische tips, laat u inspireren door een business case en volg de interactieve management game. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen