Betalingsrisico voor kleinbedrijf grootste knelpunt om zaken over de grens te doen

Van de ondernemers in het kleinbedrijf is slechts een derde internationaal actief. De belangrijkste reden om geen zaken over de grens te doen is dat het product of dienst daarvoor niet geschikt is. Betalingsrisico's en regelgeving zijn de twee grootste knelpunten die ondernemers in het kleinbedrijf ervaren bij het internationaal zaken doen.

Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. Van de 778 ondernemers in het kleinbedrijf (tot 50 werknemers) die deelnamen aan de enquête blijkt dat slechts een derde internationaal actief is. Bij het middelgrote bedrijfsleven (50 tot 250 werknemers) is daarentegen bijna de helft van de bedrijven internationaal actief.
Het grootste knelpunt dat ondernemers in het kleinbedrijf (denken te) ervaren is het betalingsrisico, of wel de kans dat facturen niet worden betaald. In Nederland is de betalingsdiscipline in het algemeen vrij goed met een gemiddelde betalingstermijn van 42 dagen. 
In een aantal Zuid-Europese landen is de betalingsmoraal daarentegen minder goed, en kunnen de betalingstermijnen al snel oplopen naar 85 (Spanje, Portugal) tot 96 (Italië) dagen. Betalingsrisico’s kunnen overigens op verschillende manier worden afgedekt, onder meer door vooruitbetaling, het afsluiten van een kredietverzekering of een letter of credit. Een tweede knelpunt is de vaak afwijkende regelgeving in het buitenland. Dit betreft zowel de verschillende wet- en regelgeving in het buitenland als eventuele invoer belemmeringen in sommige landen. Andere knelpunten zijn het niet na komen van afspraken door buitenlandse partijen en cultuurverschillen.
Indien een ondernemer besluit internationaal zaken te willen doen wendt hij zich voor informatie vooral tot het eigen netwerk, de accountant en andere ondernemers die al in het buitenland actief zijn. Organisaties die hierin gespecialiseerd zijn, zoals de Kamer van Koophandel en brancheorganisaties, worden minder vaak door kleine ondernemers geraadpleegd.
Bron: ING Economisch Bureau
__________________________________________________________________________________
Zet uw afdeling Credit Management in 1 dag strategisch op de kaart

Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u als Credit Manager sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. Meer informatie en inschrijven.

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________
In 5 dagen alle aspecten van werkkapitaal optimalisatie 

Wilt u de financiële structuur van uw organisatie verbeteren en daarmee een betere cash- concurrentiepositie bereiken? Volg dan de vijfdaagse Masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Ontvang praktische tips, laat u inspireren door een business case en volg de interactieve management game. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen