Om belastingontwijking via artificiële constructies te ontmoedigen hebben nationale en supranationale overheden de afgelopen tijd allerlei initiatieven ontplooid. Daarmee krijgt inhoud, 'substance' inmiddels steeds meer nadruk en worden 'voor-de-vorm' belastingconstructies steeds lastiger te realiseren. Al lijkt KPMG Luxemburg dat anders te zien.
Ook de vrije beroepen ontkomen er niet aan - innovatie. Enkele voorbeelden uit de advocatuur, waar accountants en andere zakelijke dienstverleners wellicht inspiratie uit kunnen putten.
Zijn de hoogtijdagen van Bol.com en Wehkamp al weer geteld? Dat is de vraag die Dennis K. Berman, Business Editor van de Wall Street Journal zich op 19 december stelt in die krant.
Het bestuur van ABN Amro onderhandelt met het Ministerie van Financiën over de voorwaarden van een eventuele beursgang van ABN Amro in tranches. De vraag die daarbij veel gesteld wordt is wat een bank als ABN Amro nu eigenlijk waard is voor kleine beleggers, grote beleggers en eventueel voor een overnamekandidaat. In deze blog legt Tony de Bree uit welke elementen meespelen bij het bepalen van de waarde van een traditionele bank als ABN Amro.
Vitaliteit lijkt een nieuw modewoord te worden. In mijn werkomgeving wordt het in ieder geval te pas en te onpas gebruikt. Vaak wordt het ook gebruikt in combinatie met leeftijd terwijl leeftijd een relatief kleine invloed heeft op de vitaliteit van mensen.
Er wordt in de media veel aandacht besteed aan de gevolgen van digitalisering en digital disruption voor banen en werk in de toekomst. En hetzelfde geldt voor banen en werk in en rond finance en financieel management. Een van de meest opvallende afwezigen in de voorspellingen zijn managers en management. Alsof de ontwikkelingen in en rond de digitale kenniseconomie geen invloed zou hebben op managen en management. Het tegendeel is echter waar.
Het publiceren van een jaarverslag is een complex proces dat de laatste jaren steeds hectischer wordt. Recente ontwikkelingen die zijn gericht op het beter tegemoetkomen aan de eisen en wensen van stakeholders maken het proces er namelijk niet eenvoudiger op. De overstap naar online publicatie en integrated reporting en de stijgende omvang van jaarverslagen en wijzigende rapportage-eisen zijn slechts enkele oorzaken van de toenemende werkdruk.
De personele factor vormt voor een organisatie een forse 'kostenpost' en we willen graag dat deze uitgaven een optimaal rendement opleveren. De wijze waarop we 'onderhoud' doen aan deze 'middelen' is van grote invloed op de prestaties en dus op de bedrijfsresultaten.
Rationeel. Gedegen. Het bedrijfseconomisch geweten. Superboekhouder. Integer. Betrouwbaar. Termen die voorbij kwamen tijdens de cursus gedragscode die ik onlangs bezocht op de vraag aan de zaal gevuld met Registercontrollers welke termen zij met controllers associëren. Positieve eigenschappen toch?
Recentelijk had ik een discussie met een collega over de tactiek van de belastingdienst om iedere leaserijder meer geld uit de zak te kloppen. Onze conclusie was dat de belastingdienst gebruik maakt van smerige verkooppraktijken. Nee, we noemen geen namen.
We laten ons graag meeslepen in de big-data-hausse. Er is honger naar datasets die we kunnen combineren, waarbij we dan op een goudmijn stuiten. Maar binnen de bedrijfsmuren is dit een wat vreemde manier van werken. Als je iets wilt weten, kun je het ook gewoon vragen.
De afgelopen weken heb je overal sombere verhalen kunnen lezen over het grote aantal vaste banen dat verloren gaat door robotisering, digitalisering en automatisering in een aantal takken van sport waaronder in financieel management en in GRM (Governance en Risk Management). In deze blog legt Tony de Bree uit dat er nieuwe banen bijkomen en dat er goede kansen liggen als je je maar snel om- en bijschoolt.
Na 25 jaar noeste arbeid als bevlogen vakmens heb ik de ijzeren wet van school, werk en pensioen doorbroken. Na mijn plotse ontslag heb ik de mogelijkheid van een verlofperiode benut voor een heroriëntatie op mijn toekomst. Terugkeer naar vastgoed en wonen in de volkshuisvesting blijkt lastig: zowel het vastgoed als de volkshuisvesting verkeren in een crisis. Mijn oorspronkelijke opleiding stedelijke ontwikkeling, discussie met de gemeente over onze ligplaatsen en interesse voor een duurzame toekomst brachten mij een nieuwe uitdaging: Den Bosch Duurzame Waterstad.
Er wordt door grote ondernemingen in de zakelijke dienstverlening veel geklaagd over 'structurele problemen' in hun sector. In dit artikel legt Tony de Bree uit wat de echte oorzaken voor die problemen zijn en wat ze daar aan kunnen doen als ze snel zijn.
Projecten kunnen waarde toevoegen aan de staande organisatie. Maar dan moeten de opbrengsten van een project wel hoger zijn dan de kosten. Dat betekent dat de organisatie alleen projecten moet starten die in potentie waarde creëren en tevens dat tijdens de uitvoering de kosten beheerst worden en het eindproduct van het project het mogelijk maakt de opbrengsten te incasseren. Dat geldt voor zowel projecten die de organisatie voor externe klanten uitvoert als voor interne projecten.
Bij AFAS maken wij als control-team gebruik van cockpits om antwoord te geven op diverse vragen. Hoe doen wij het dit jaar? Hoe doen wij het ten opzichte van voorgaande jaren? Maar vooral, hoe gaan wij het de komende maanden doen?
Op 23 september kondigde Philips aan dat men het bedrijf zou gaan splitsen in twee verschillende redenen. Hieronder leg ik uit waarom deze splitsing een goede beslissing van de Raad van Bestuur van de holding is.
We worden op dit moment teveel geleid door de waan van de dag. We lopen vast in onze efficiency en verantwoordingdrang. De drang naar allerlei 'control-systemen' en 'alles maar willen managen, meten en weten' bijt ons in de staart
Mijn vroegere docent Nederlands kon met smaak vertellen dat hij geloofde dat je van zout morsen ruzie krijgt. Zijn vrouw vond dat bijgeloof, zei hij er ook bij. 'Toch is het zo', verklaarde hij, en legde uit hoe hij zout had gemorst en met zijn vrouw ruzie had gekregen over dat bijgeloof. Had hij toch gelijk gekregen.
Er is binnen het financieel management en vooral bij accountants en business controllers grote belangstelling voor hoe je principes van gedragseconomie kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk. In deze blog legt Tony de Bree uit hoe je dat in de alledaagse praktijk van het financieel management met een geïntegreerde aanpak kunt doen.
Toen de groep waar ik 15 jaar geleden werkte, werd overgenomen, werden de MT leden van een aantal van de overgenomen bedrijven vervangen. Ik hoorde daar ook bij. Ik weet dan ook welke impact een ontslag op jou kan hebben. Uit eigen ervaring en die van anderen weet ik dat je dan hulp kunt gebruiken en die wil ik je met dit blog graag geven. Uiteraard kan je een aantal tips uit dit blog gebruiken als je nu in loondienst bent. Het komt er op neer dat jij jezelf weer moet uitvinden. Je moet hard aan het werk om je bestaan veilig te stellen.
Het idee dat een optelsom van getalenteerde of zelfs geniale medewerkers vanzelf leidt tot excellente organisaties en dito prestaties gaat mank. Toch lijkt dat idee ondanks het Enron debacle in 2001 toch weer aan kracht te winnen. Tijd om een kijkje te nemen bij Pixar en de Britse marine: prachtige voorbeelden die laten zien dat de sleutel tot excelleren in de eerste plaats ligt in het onvermijdelijk maken van interne samenwerking.
'Can the controller wear these two hats effectively - one that of an umpire or police officer, the other that of a helper or counselor?' Is de strong controller een praktisch of slechts een theoretisch fenomeen? Reeds ettelijke decennia hebben diverse onderzoekers en practici getracht een antwoord te formuleren op deze vraag die Sathe stelde in het klassieke werk 'Controller involvement in management' (1982). Om de stap te maken om te bepalen of ons beroep toekomst heeft, is het hoog tijd om onder deze discussie nu eindelijk een streep te zetten.
Zit het verleggen van grenzen in de genen? Als we afgaan op de Zwitserse familie Piccard lijkt dit inderdaad het geval te zijn. Al drie generaties lang vestigen de Piccards opmerkelijke wereldrecords.
Ontslag kan erg hard aankomen; zeker als het onverwacht komt. Nog zwaarder wordt het als betrokkene inmiddels de 50 gepasseerd is en misschien een lang dienstverband heeft bij zijn werkgever. De 50-plusser is in deze situatie zeer kwetsbaar en verdient dus extra ondersteuning bijvoorbeeld via een outplacementbureau of een re-integratiebureau. De argumenten op een rijtje.
Op de arbeidsmarkt voor financiële professionals lijkt een ware run te ontstaan op talenten. Voornamelijk communicatief sterke business controller worden volop gezocht, maar ook young professionals. Als 'nieuwe' financial kan je kiezen uit een mooi aanbod van vacatures en ook in deze algemeen moeilijke arbeidsmarkt nog steeds een leuke baan vinden. Hoe kan je als bedrijf of als CFO de talenten uit de markt aantrekken? In deze blog enkele tips uit de praktijk om financiële talenten aan te trekken.
Wij als business controllers zijn redelijk overtuigd van ons zelf. We hebben over elk bedrijfsproces een mening en hebben als meesters van de informatie de meest prachtige spreadsheets om deze mening te staven en de onwetenden mee om de oren te slaan. Maar hebben we eigenlijk wel een idee hoe de rest van de organisatie tegen ons aankijkt?
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl