Tijd voor vakantie!

Bij de meesten van ons begint het alweer te kriebelen. De zomervakantie komt eraan. Zeker bij mijn huidige opdrachtgever, een onderwijsinstelling, is de zomervakantie nog echt een fenomeen. Vijf weken niet werken. Lang geleden dat ik dat kon zeggen…

Maar natuurlijk vind ik mijzelf, net zoals zoveel financials, veel te druk om zoveel weken vakantie te nemen. Dus het worden er drie. Dat is nog steeds meer zomervakantie dan in de afgelopen jaren. Toch vreemd. De zomer is bij uitstek een periode om vakantie te nemen en de batterij weer eens goed op te laden. De meeste collega´s zijn toch weg, dus de mailbox vult zich aanmerkelijk minder snel. En bij brand, figuurlijk dan, bellen ze echt wel. En toch voelen wij ons verplicht om zo kort mogelijk vakantie te nemen en vooral de hele tijd bereikbaar te zijn en de mail bij te houden. Net alsof zonder ons de wereld zou vergaan.
 
Uit onderzoek blijkt dat werknemers gemiddeld genomen beter presteren wanneer ze regelmatig vakantie nemen. Hun ziekteverzuim neemt af, ze nemen minder snel ontslag en ze zijn meer tevreden over hun werk. Werkgevers blijken dit ook steeds vaker te zien en zo worden er zelfs bonussen uitbetaald aan werknemers die hun vakantiedagen niet opsparen. Steeds meer bedrijven zetten daarbij in op het volledig uitbannen van alle contact met het werk tijdens weekenden en in de vakanties. Allemaal ten bate van de productiviteit en tevredenheid van het personeel.
 
Laten we eerlijk zijn. Hoe erg is het nu eigenlijk dat ze ons een paar weken niet kunnen bereiken? Of dat de hele financiële administratie een welverdiende sabbatical neemt? Veel processen zijn al geautomatiseerd en stagneren dus niet of in beperkte mate. Forecasten is het nieuwe begroten, dus de begroting voorbereiden in de zomermaanden is niet meer nodig. En aangezien we onze crediteuren toch niet eerder betalen dan na 30 of 45 dagen, lopen we met drie weken zomerstop ook daar geen schade op. Niets aan de hand.
 
Aan de andere kant zit de mailbox vaak nog wel flink vol op het moment dat de vakantie begint. Best lekker om die eens flink onder handen te nemen. Normaliter komen ze sneller binnen dan dat je ze af kunt werken tenslotte. En al die taken die je al heel lang wilde doen wanneer het rustig wordt. Ook die komen in de zomer eindelijk aan bod. Het bureau is leeg. De kasten opgeruimd. De obligate plant krijgt eens een keer water in plaats van koude koffie. Kortom: aan minder vakantie nemen zitten ook best voordelen.
 
Ik denk dat ik dit jaar maar ergens in het midden ga zitten. Eén week later vrij dan mijn collega’s en één week eerder terug. Is die mailbox tenminste onder controle. Maar in de drie tussenliggende weken gaat de stekker er echt uit. Wie weet doet het wonderen voor mijn productiviteit. En bij brand bellen ze echt wel…
 
Door Frank Roerdinkholder 

Gerelateerde artikelen