Sligro heeft een slag geslagen op de groothandelsmarkt. De onderneming neemt voor 36,5 miljoen euro de horecaleverancier VEN over.
De CFO wordt een steeds belangrijker functionaris in het bedrijfsleven, die bovendien veel vaker dan vroeger naar buiten treedt. En de CFO lijkt zich razendsnel aan te passen aan die plek in de schijnwerpers, zo bleek op de CFO Day 2004. Neem de CFO van het jaar Tom de Swaan, een toonbeeld van zelfvertrouwen. Maar hij niet alleen. Waar CFO's vorig jaar bij lastige vragen van spreekstalmeester Wouke van Scherrenburg nog zwetend naar een onschuldig antwoord zochten, keken ze nu onverschrokken, ja soms brutaal de zaal in. Buiten was het dan wel economisch zwaar weer, binnen heerste een uitgelaten stemming.
Als de CFO zich in toenemende mate met de positionering en reputatie van de onderneming zal bezighouden, kan hij maar beter zijn voorbereid. Niet dat hij 'mister personality' van de onderneming hoeft te zijn. Maar wanneer de media aan de deur kloppen, moet hij wel de 'corporate story' kunnen uitdragen.
De eerste CFO van het jaar van een niet-beursgenoteerde onderneming is Gerard van Olphen van Eureko. Iemand die het klappen van de zweep in de financiële sector kent. Bij zijn komst bij Eureko in 2002 werd de CFO geconfronteerd met een recordverlies. Een jaar later boekt het concern weer winst. "Het was voor iedereen duidelijk dat er iets moest veranderen."
De aanbeveling van de code- Tabaksblat om de accountant in de aandeelhoudersvergadering te bevragen over zijn verklaring en de daaraan ten grondslag liggende werkzaamheden heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen. Deze aanbeveling heeft niet alleen gevolgen voor de krachtsverhoudingen tussen de accountant, de commissarissen, het bestuur en de aandeelhouders, maar vooral ook voor de eisen die aan de accountant en de CFO worden gesteld.
"Een goede strategie volgen, schouders eronder, naar voren toe en niet bang zijn!" Dat is op dit moment het motto van Kas Bank. Dat moet ook wel, want de gespecialiseerde bank heeft een bewogen periode achter de rug. De cijfers over 2003 spreken boekdelen, de verscherpte concurrentie en het aanhoudend slechte beursklimaat hebben diepe sporen nagelaten. De nieuwe strategie, nieuwe producten, een volledige benutting van de ontwikkelingen binnen Europa en een dosis Amsterdamse bluf moeten van de bank binnen Europa nummer één in haar werkgebied maken. Ondanks deze niet geringe opgave voor de relatief kleine Kas Bank heeft CFO Ted van Heese een rotsvast vertrouwen in de slagingskansen.
De laatste voorspellingen van het CPB geven drie groei-jaren op een rij. In zowel 2004 en 2005 als 2006 gaat het goed. De eerste verwachting voor 2006 is een groei van meer dan 2 procent. Dat wil zeggen dat we met zijn allen de komende jaren tussen de 4 en 5 procent gaan groeien. Het managen van een omslag naar beneden is voor CFO's al moeilijk, maar zijn ze in staat de omslag ten gunste in goede banen te leiden?
Een vordering die maar blijft openstaan. Of orders die ineens veel omvangrijker worden of juist in delen worden geknipt. Een goed financieel verstaander heeft maar een half woord nodig om te zien of zijn klant in betalingsproblemen komt. Maar in de meeste gevallen is dat besef van 'early warning signs' ver te zoeken.
Michiel Potter is chief financial officer van ICTonderneming IBS Nederland. "Wij leveren vooral ICToplossingen, zoals voor het financiele vakgebied, die de kern van de operatie van een bedrijf betreffen. Dat schept toch bepaalde mogelijkheden tijdens een faillissement, omdat een curator in eerste instantie een doorstart zal willen maken. Daarvoor heeft hij deze essentiële software en hardware nodig."
1 Slecht management Slecht topmanagement verzamelt slecht middenkader om zich heen (de goeden hebben al een andere baan gevonden).
René Verbruggen is chief financial officer van ISS Nederland, dat facilitaire diensten verleent. Hij onderscheidt twee soorten diensten, die beide een eigen betalingsgedrag met zich meebrengen. "Aan de ene kant leveren wij de 'gewone' schoonmaakdiensten en doen we de groenvoorziening. Deze raken niet direct de kernactiviteit en klanten zijn daarom minder snel met betalen. Aan de andere kant leveren we ook cateringdiensten en maken we schoon bij industriële klanten.
Het verlenen van décharge is in Nederland standaardpraktijk. Toch ziet men de laatste tijd dat de vanzelfsprekendheid waarmee in het verleden door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) décharge verleend werd, is afgenomen. Zowel bij Shell en Ahold als bij Kendrion is de vraag of décharge al dan niet verleend moest worden aan de orde geweest. Hoewel het voorstel bij Shell uiteindelijk werd aangenomen, heeft maar liefst 40 procent van de aanwezige aandeelhouders tegen décharge gestemd. Bij Ahold is men zelfs zo ver gegaan de déchargeverlening van de agenda te schrappen en bij Kendrion is décharge in het geheel niet verleend.
Hoewel ze niet wettelijk verplicht zijn IFRS te implementeren is 40 procent van de niet-beursgenoteerde bedrijven in Nederland met meer dan vijftig medewerkers van plan om uiterlijk in juni 2005 hun financiële verslaggeving op basis van IFRS te vervaardigen. Dit blijkt uit de studie IFRS stand van zaken, die onderdeel is van de Accountancy Monitor 2004 van onderzoeksbureau Heliview.
Het beeld van de accountant als saaie maar onkreukbare boekhouder lijkt aan duigen te zijn gevallen door Enrons, Worldcoms en Parmalats. Maar liefst 31 procent van alle bedrijven in Nederland met meer dan twintig werknemers zegt dat de schandalen hun vertrouwen in de beroepsgroep in meer of mindere mate hebben geschaad. Dit blijkt uit de studie Profiel & Imago Accountants- en Adviesbureaus, dat onderdeel is van de Accountancy Monitor 2004. De Monitor is een jaarlijks onderzoek van Heliview Research.
Directeuren en managers die zware financiële delicten plegen mogen enkele jaren lang geen bedrijf meer leiden. Dit schrijft minister Piet Hein Donner van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.
Topbestuurders vrezen dat zij door de strengere regels voor corporate governance minder tijd zullen overhouden voor de strategische en operationele zaken van hun onderneming.
Eenderde van de bedrijven in Europa gaat in het resterende deel van 2004 investeren in ERP-software. Dat is meer dan in Amerika, waar slechts 22 procent van de bedrijven geld steekt in ERP-applicaties.
Grote Nederlandse bedrijven zien mogelijkheden om de taken van steeds meer divisies uit te besteden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van bureau Giarte en managementconsultancy Accenture.
Ook altijd gedacht dat offshore contactcenters - de buiten het thuisland gevestigde callcenters die telefoontjes en e-mail afhandelen voor bedrijven in het thuisland - alleen voor de Amerikaanse en Britse markt een relevant verschijnsel zijn. Ten onrechte, zo blijkt uit onderzoek van Interview. NSS.
De 25 machtigste commissarissen van Nederland zijn nog lang niet klaar voor de nieuwe gedragscode. Dit blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Intermediair. In 2005 wordt de code-Tabaksblat van kracht, waarbij commissariaten beperkingen opgelegd krijgen.
De stroom inkomende facturen bij grotere Nederlandse bedrijven zorgt voor een kostenpost van honderdduizenden euro's. De meeste bedrijven kunnen deze kosten echter gemakkelijk terugdringen door een betere 'invoice processing'. Dit blijkt uit het IP Marktonderzoek 2004 van Basware, een leverancier van software voor de verwerking van inkomende facturen.
Aan het aantal C's in het bedrijfsleven lijkt geen einde te komen. De klassieke trits CEO, CFO en CCO is de laatste jaren uitgebreid met de COO (Chief Operations Officer, de CIO (Chief Information Officer) en nog wat Chiefs. Vaak gaat het om fantasietitels, in het leven geroepen om de eerzucht van mensen binnen een bedrijf te stillen, en baasjes het gevoel te geven dat ze heuse bazen zijn. Maar soms gaat er achter die functieaanduiding nog een leidinggevende functionaris schuil ook.
Of het nu komt door Sarbanes-Oxley (SOX), de International Financial Reporting Standards (IFRS) of door de code-Tabaksblat, CFO's krijgen met steeds meer wetten en regels te maken die een betere bestuur ofwel 'corporate governance' moeten bevorderen. Soms gaat het om gedragsregels, soms om bepalingen op het vlak van de interne rapportage of de externe verslaglegging.
"Het Amerikaanse Sarbanes-Oxley is harde wetgeving. Er bestaat geen enkele mogelijkheid voor het beurs- en bedrijfsleven om af te wijken van de regels. Tabaksblat daarentegen houdt door middel van de pas-toe-of-leg-uit regel, rekening met de structuur van de vennootschap. Daarnaast wordt Corporate Governance in Nederland beredeneerd vanuit principes. In de VS is het systeem rulebased, alles moet er gaan volgens de letter van de wet. In zoín situatie krijg je altijd te maken met allerlei slimme juristen en advocaten die onder de regels uit proberen te komen."
De IT-industrie schrok op toen publicist Nicholas Carr enkele maanden geleden in de Harvard Business Review een artikel publiceerde met de omineuze kop 'IT doesn't matter'. IT wordt, zegt Carr, net als eerdere technologische innovaties (zoals elektriciteit, spoorwegen, noem maar op) in hoog tempo een massa-artikel, een 'commodity'. Het wordt een infrastructurele technologie waarmee amper nog concurrentievoordeel valt te behalen, eerder een 'necessity' dan een 'advantage'.
Het lijkt wel theoretische natuurkunde, de waardering van bedrijven. Veel fusie- en overnameadviseurs en andere deskundigen doen er hooggeleerd en moeilijk over, met waarderingsmethoden zoals de discounted cash flow-methode en de 'real options theory'. Maar is er niet een veel simpeler methode?
Inkoopprocessen worden zo complex en cruciaal dat CFO's zich er steeds meer mee gaan bemoeien. Maar zelf onderhandelen doen ze niet. Aan hen de taak om scenario's door te rekenen, te plannen en het bedrijf zodanig aan te passen dat er minimale goederen en diensten nodig zijn.
Met steeds strakker wordende accountingregels en het vervolgen en mogelijk opsluiten van de managers die deze regels overtreden, wordt het paard achter de wagen gespannen. De schade is immers al aangericht. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat alle zich misdragende managers altijd zullen worden gepakt. Toch moet er iets gebeuren, want het tempo waarin de financiële schandalen zich aaneenrijgen neemt steeds meer toe. Het is daarom beter om naar preventie te kijken. Zoals door de invoering van beyond budgeting
Onlangs is een Amerikaans bedrijf dat een IT-klus in India liet uitvoeren, bestolen door een van de werknemers ter plaatse. Jolly Technologies, een divisie van het Amerikaanse bedrijf Jolly Inc. dat software maakt voor de vervaardiging van labels, meldde dat in een onderzoeks- en ontwikkelcentrum in Mumbai delen van de broncode en vertrouwelijke documenten zijn ontvreemd.
Softwaremaker Microsoft is een ambitie armer. Een eerder als cruciaal omschreven onderdeel van het nieuwe besturingssysteem, codenaam Longhorn, is niet op tijd klaar en komt later op de markt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl