In vervolg op het persbericht van 14 juni jl. kondigt Kroymans Corporation BV aan dat de overname van Lasaulec Holding BV met ingang van 1 november jl. een feit is.
De nieuwe bijbelvertaling ontmoet veel kritiek. Maar de huis-, tuin- en keukengebruiker heeft wellicht meer aan de klare taal van de nieuwe bijbel dan aan het dichterlijke proza van andere vertalingen. Wat zegt de bijbel bijvoorbeeld over onderwerpen als 'outsourcen' en 'inkopen'?
De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 22 oktober 2004 ter zake van de hypotheekrente aftrek goed nieuws en minder goed nieuws gebracht.
"Als voormalig CFO heb ik er nooit moeite mee gehad de juiste cijfers te presenteren, goed of slecht, al is dat laatste wel vervelend." Dit zegt Arie Verberk, voormalig CFO van Martinair, thans bestuursvoorzitter.
Wat mag dat kosten, enkele SLA's (Standard Loan Agreements) voor een nieuwe kredietlijn voor activiteiten in zes Europese landen en Maleisië?
Zelden is er in Nederland in zo brede kring zo veel commotie ontstaan over een jaarrekeningonderwerp als over de verwerking van pensioenverplichtingen. Waarom levert een accountingstandaard die door een aantal grote Nederlandse bedrijven reeds jarenlang wordt gehanteerd, zo veel discussie op? Welke verdere ontwikkelingen staan ons te wachten?
Niet langer is de CFO vanzelfsprekend een voormalige registeraccountant. Naarmate de functie breder wordt en het bedrijfsleven internationaler, worden er steeds meer opleidingsroutes mogelijk. Universiteiten haken daar gretig op in.
"Ik ben ooit begonnen met havo, vervolgens heao-commercieel en daarna heb ik bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Zeven jaar daarna heb ik een postdoctorale controllersopleiding gevolgd aan Nijenrode.
"Ik ben gestart met heao-bedrijfseconomie met als hoofdvak bedrijfsadministratie. Daarna ben ik gaan werken bij de financiële administratie van een multinational. Maar ik was vooral met accountancy bezig. Ik wil breder werken en ook rapportages doen. Daarom ben ik de Hofam gaan doen, maar dat viel me bijzonder tegen. Mijn medestudenten waren net afgestudeerde heao'ers zonder leidinggevende positie. De opleiding behandelt cases. Het is de bedoeling dat studenten ervaringen uitwisselen. Maar dat gaat niet als ze die niet hebben. Daarvoor doe ik natuurlijk geen postdoctorale studie, ik had beter een MBA kunnen volgen. Mijn einddoel is om financieel directeur of CFO te worden.
"Ik heb een SPD-opleiding gevolgd en ben nu bezig met een MBA-opleiding bij NCOI. Nee, dat is geen financiële opleiding. Ik heb voldoende ervaring met het financiële vak en wil me daar niet verder in specialiseren. Ik heb inmiddels voldoende financiele kennis.
Hun oude beroep zouden ze amper meer kunnen uitoefenen, zo snel is de financiële functie veranderd. Vier ex-CFO's beschouwen de ontwikkelingen in hun vroegere vak. De huidige generatie CFO's heeft de crisis een beetje aan zichzelf te wijten, menen zij. Niet iedereen zal zich hier goed doorheen slaan. Maar anderen worden juist gelouterd. "Als ze het niet kunnen, zakken ze door het ijs en worden ze vervangen. Inderdaad, een hard proces, maar zo werkt het."
'Sense and simplicity', zo luidt de nieuwe slogan van Philips. Die 'simplicity' heeft vooral betrekking op de producten van het elektronicaconcern: eenvoudiger is aantrekkelijker. Maar geldt dit niet ook voor het concern zelf? Moet het bedrijf zelf niet ook terug naar de eenvoud?
Begin jaren '90 introduceerde de Amerikaanse investeringsbank J.P. Morgan Value-at-Risk (V@R) als een model voor risico meting en risico management. Met de introductie van V@R werd een standaardmodel voor risico management publiek gemaakt waar op dat moment veel behoefte aan bestond. Sinds de introductie van V@R heeft deze risicomaatstaf sterk aan populariteit gewonnen, en tot op de dag van vandaag wordt V@R door vele organisaties gebruikt als een vorm van risico rapportage, en daarmee ook als een vorm van risico management. Ik wil op een eenvoudige manier uitleggen dat deze manier van risicometing een achterhaalde methode is.
Vraag de CFO van het jaar Tom de Swaan van ABN AMRO of hij CEO wil worden en het antwoord is ontkennend. Nee, ik heb al een prachtige baan, mompelt hij als hem op de man af wordt gevraagd of hij de plaats van Rijkman Groenink zou willen innemen. Vanwaar die aarzeling?
Hoe doet u het in vergelijking met branchegenoten? Presteert uw organisatie wel goed genoeg? Behaalt u een goed rendement op investeringen of doet u het beduidend slechter dan anderen? Antwoord op dat soort vragen biedt een vrij toegankelijk systeem van het American Productivity & Quality Center (APQC).
Veel Nederlandse ondernemingen die onder de corporate-governancecode vallen, zijn zich nog onvoldoende bewust van de gevolgen van deze code en hebben daardoor geen adequate maatregelen getroffen. Slechts 12 procent van de grote bedrijven (met meer dan honderd medewerkers) vindt het onderwerp bedrijfsrisico's op de bestuursvergadering 'zeer belangrijk'. Eén op de drie grootste bedrijven spreekt van 'een onbelangrijk agendapunt' en 18 procent stelt de bedrijfsrisico's zelfs in het geheel niet aan de orde. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Aon Nederland naar risicomanagement in het bedrijfsleven.
Sligro verwacht in de tweede helft van 2004 een aantal winkels over te nemen voor de retailtak van het bedrijf. Dat heeft directievoorzitter Abel Slippens gezegd tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.
Sligro heeft een slag geslagen op de groothandelsmarkt. De onderneming neemt voor 36,5 miljoen euro de horecaleverancier VEN over.
De CFO wordt een steeds belangrijker functionaris in het bedrijfsleven, die bovendien veel vaker dan vroeger naar buiten treedt. En de CFO lijkt zich razendsnel aan te passen aan die plek in de schijnwerpers, zo bleek op de CFO Day 2004. Neem de CFO van het jaar Tom de Swaan, een toonbeeld van zelfvertrouwen. Maar hij niet alleen. Waar CFO's vorig jaar bij lastige vragen van spreekstalmeester Wouke van Scherrenburg nog zwetend naar een onschuldig antwoord zochten, keken ze nu onverschrokken, ja soms brutaal de zaal in. Buiten was het dan wel economisch zwaar weer, binnen heerste een uitgelaten stemming.
Als de CFO zich in toenemende mate met de positionering en reputatie van de onderneming zal bezighouden, kan hij maar beter zijn voorbereid. Niet dat hij 'mister personality' van de onderneming hoeft te zijn. Maar wanneer de media aan de deur kloppen, moet hij wel de 'corporate story' kunnen uitdragen.
De eerste CFO van het jaar van een niet-beursgenoteerde onderneming is Gerard van Olphen van Eureko. Iemand die het klappen van de zweep in de financiële sector kent. Bij zijn komst bij Eureko in 2002 werd de CFO geconfronteerd met een recordverlies. Een jaar later boekt het concern weer winst. "Het was voor iedereen duidelijk dat er iets moest veranderen."
De aanbeveling van de code- Tabaksblat om de accountant in de aandeelhoudersvergadering te bevragen over zijn verklaring en de daaraan ten grondslag liggende werkzaamheden heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen. Deze aanbeveling heeft niet alleen gevolgen voor de krachtsverhoudingen tussen de accountant, de commissarissen, het bestuur en de aandeelhouders, maar vooral ook voor de eisen die aan de accountant en de CFO worden gesteld.
"Een goede strategie volgen, schouders eronder, naar voren toe en niet bang zijn!" Dat is op dit moment het motto van Kas Bank. Dat moet ook wel, want de gespecialiseerde bank heeft een bewogen periode achter de rug. De cijfers over 2003 spreken boekdelen, de verscherpte concurrentie en het aanhoudend slechte beursklimaat hebben diepe sporen nagelaten. De nieuwe strategie, nieuwe producten, een volledige benutting van de ontwikkelingen binnen Europa en een dosis Amsterdamse bluf moeten van de bank binnen Europa nummer één in haar werkgebied maken. Ondanks deze niet geringe opgave voor de relatief kleine Kas Bank heeft CFO Ted van Heese een rotsvast vertrouwen in de slagingskansen.
De laatste voorspellingen van het CPB geven drie groei-jaren op een rij. In zowel 2004 en 2005 als 2006 gaat het goed. De eerste verwachting voor 2006 is een groei van meer dan 2 procent. Dat wil zeggen dat we met zijn allen de komende jaren tussen de 4 en 5 procent gaan groeien. Het managen van een omslag naar beneden is voor CFO's al moeilijk, maar zijn ze in staat de omslag ten gunste in goede banen te leiden?
Een vordering die maar blijft openstaan. Of orders die ineens veel omvangrijker worden of juist in delen worden geknipt. Een goed financieel verstaander heeft maar een half woord nodig om te zien of zijn klant in betalingsproblemen komt. Maar in de meeste gevallen is dat besef van 'early warning signs' ver te zoeken.
Michiel Potter is chief financial officer van ICTonderneming IBS Nederland. "Wij leveren vooral ICToplossingen, zoals voor het financiele vakgebied, die de kern van de operatie van een bedrijf betreffen. Dat schept toch bepaalde mogelijkheden tijdens een faillissement, omdat een curator in eerste instantie een doorstart zal willen maken. Daarvoor heeft hij deze essentiële software en hardware nodig."
1 Slecht management Slecht topmanagement verzamelt slecht middenkader om zich heen (de goeden hebben al een andere baan gevonden).
René Verbruggen is chief financial officer van ISS Nederland, dat facilitaire diensten verleent. Hij onderscheidt twee soorten diensten, die beide een eigen betalingsgedrag met zich meebrengen. "Aan de ene kant leveren wij de 'gewone' schoonmaakdiensten en doen we de groenvoorziening. Deze raken niet direct de kernactiviteit en klanten zijn daarom minder snel met betalen. Aan de andere kant leveren we ook cateringdiensten en maken we schoon bij industriële klanten.
Het verlenen van décharge is in Nederland standaardpraktijk. Toch ziet men de laatste tijd dat de vanzelfsprekendheid waarmee in het verleden door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) décharge verleend werd, is afgenomen. Zowel bij Shell en Ahold als bij Kendrion is de vraag of décharge al dan niet verleend moest worden aan de orde geweest. Hoewel het voorstel bij Shell uiteindelijk werd aangenomen, heeft maar liefst 40 procent van de aanwezige aandeelhouders tegen décharge gestemd. Bij Ahold is men zelfs zo ver gegaan de déchargeverlening van de agenda te schrappen en bij Kendrion is décharge in het geheel niet verleend.
Hoewel ze niet wettelijk verplicht zijn IFRS te implementeren is 40 procent van de niet-beursgenoteerde bedrijven in Nederland met meer dan vijftig medewerkers van plan om uiterlijk in juni 2005 hun financiële verslaggeving op basis van IFRS te vervaardigen. Dit blijkt uit de studie IFRS stand van zaken, die onderdeel is van de Accountancy Monitor 2004 van onderzoeksbureau Heliview.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl