De zakelijke dienstverleners waren in januari nog somberder gestemd dan in december 2008. Het aantal ondernemers dat een afname van de omzet verwachtte was voor de tweede maand op rij groter dan het aantal dat een toename voorzag. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er is 30 procent kans dat de Nederlandse belastingbetaler moet toeleggen op de garantieregeling die gisteren is toegezegd aan bankverzekeraar ING. Dat zegt minister van Financiën Wouter Bos in een toelichting op zijn besluit om ING te helpen. De kans dat de belastingbetaler er juist op verdient, is volgens Bos dus 70 procent.
De overname van biotechbedrijf Crucell door Amerikaanse farmaciegigant Wyeth gaat niet door. Hiervoor werd reeds gevreesd door beleggers. Crucell bracht onlangs het nieuws naar buiten dat Wyeth zich uit de gesprekken heeft teruggetrokken.
De huidige kredietcrisis lijkt zich vooral af te spelen tussen de banken zelf, de financiering van hypotheken en de toezichthouders. Het ligt echter voor de hand dat ook de ondernemingsfinanciering terdege onder druk zal komen te staan. Dit effect wordt nog versterkt, doordat de inwerkingtreding van Bazel II nu juist verder getoetst zal worden.
Behalve de overheid moeten ook grote bedrijven in Nederland weer binnen 30 dagen gaan betalen. Die noodkreet ontving Intrum Justitia van een overstelpend aantal MKB-ondernemers naar aanleiding van het vorige week gepubliceerde onderzoek naar de positieve effecten van op tijd betalen voor de Nederlandse economie.
De Nederlandse Apparatenfabriek Nedap wil Gerard Ezendam, momenteel controller bij de onderneming, benoemen tot financieel directeur. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.
Als bedrijven één ding leren door de huidige economische crisis, is het wel het belang van veerkrachtigheid - oftewel het vermogen om stoten te weerstaan en duurzaam te blijven opereren onder aanhoudende perioden van bedreigingen. Richard Barrett, dé goeroe op het gebied van culturele transformatie, beschrijft in zeven stappen de weg naar een veerkrachtige organisatie.
Er zijn grote voordelen te behalen als internationale belastingsconstructies worden afgestemd op supply chain verbeterprojecten.
Terwijl de rookwolken rond de kredietcrisis langzaam optrekken, vraagt iedereen zich af hoe het zo mis heeft kunnen gaan en waarom de markt niet eerder heeft gereageerd op signalen dat het misging. Misschien nog wel belangrijker is de vraag welke lessen hieruit kunnen worden getrokken om te voorkomen dat de situatie zich herhaalt.
De huidige crisis is voor een belangrijk deel ontstaan door maatschappelijk onverantwoord gedrag. Dat is duidelijk, maar de aard van onze economische ordening heeft de gevolgen ervan doen exploderen. De remedie is er een van pappen en nathouden.
Global warming staat hoog op de agenda. Ook het bedrijfsleven heeft het onderwerp omhelst en maakt van de kleur groen een serieus speerpunt. Green Business en Green IT zijn termen die steeds vaker vallen. Wat ooit leek te beginnen als een groene hype, heeft zich ontwikkeld tot een serieuze stroming.
Enkele dagen voordat de problemen bij Fortis wereldkundig werden, organiseerde SeederDeBoer een relatiebijeenkomst over het thema 'Spelen met regelgeving'. Een zeer actueel vraagstuk. De kredietcrisis stelt ons voor vele uitdagingen. Hoe moet de regelgeving daarop worden aangepast? Niet alleen vanuit het perspectief van Fortis of de kredietcrisis, maar voor vele bedrijven en overheidsinstellingen is 'Spelen met regelgeving' aan de orde van de dag. "Het probleem zit niet in de regels, maar in de toepassing ervan en de moraliteit van het management."
Overheidsbestedingen kunnen niet worden gecontroleerd volgens het voor accountantscontroles kenmerkende ondernemingsmodel (de zogeheten supercycle). Een geleverde overheidsprestatie wordt niet door een marktmechanisme getransformeerd in meetbare en in geldbedragen uit te drukken 'omzet' en moet dus door middel van een geheel andere denkdiscipline controleerbaar worden gemaakt. De gebruikelijke controlemethoden schieten tekort.
Jarenlang zat TNT Logistics weggestopt in het post- en expeditiebedrijf, verdrongen door TNT Express en TNT Post. Tot werd besloten de logistieke tak van het bedrijf te verzelfstandigen. En zo werd CEVA Logistics geboren. Sindsdien heeft het nieuwe bedrijf een succesvolle transformatie doorlopen.
Lering trekken uit het verleden blijkt heel lastig. Wie herinnert zich nog de Grote Depressie? Die is inmiddels zo'n 80 à 90 jaar geleden, een lang mensenleven.
Hoewel de kredietcrisis momenteel nagenoeg elk bedrijfsresultaat beïnvloedt, zijn er voor high performance organisaties nog altijd veel mogelijkheden in de toenemend globaliserende wereld. Waar liggen precies de kansen en valkuilen? Verschillende top financials bogen zich hierover tijdens een informele rondetafelsessie op het jaarlijkse klantevent van Infor: Inforum te Noordwijk.
De toenemende roep om terug te gaan naar vertrouwen in plaats van regels in het compliancelandschap verdient enig tegenwicht, dacht Pieter de Kok begin 2008. Inmiddels ziet hij zich ingehaald door de bankencrisis, de roep om strenge regelgeving klinkt alom. Maar meer regelgeving is niet het antwoord volgens De Kok, controleren daar waar nodig wel, en het liefst met behulp van innovatieve technologie.
Royal Bank of Scotland (RBS) overweegt zijn deel van ABN AMRO te verkopen. Dit zegt bestuursvoorzitter Stephen Hester in een toelichting op het recordverlies van maximaal 31 miljard euro over geheel 2008 dat de Schotse bank maandag 19 januari bekendmaakte.
Binnen vijf jaar is China groter dan Europa op het gebied van aandeel wereldwijde Bruto Binnenlands Product (BBP). In dezelfde tijdspanne zijn de opkomende economieën gezamenlijk verantwoordelijk voor 50,5 procent van het wereldwijde BBP. Als gevolg zien de gevestigde economieën de komende jaren een krimpend BBP tegemoet.
De provincie Limburg betaalt rekeningen van bedrijven voortaan binnen 14 dagen. Gedeputeerde Herman Vrehen maakte dat onlangs bekend. De nieuwe voorschriften gaan onmiddellijk in. Limburg is daarmee volgens MKB Nederland de eerste overheidsinstantie die de versnelde betaling toepast, meldt dagblad De Limburger.
SNS Bank gaat gebruikmaken van de garantieregeling van minister Wouter Bos van Financiën. De bank wil een obligatielening uitgeven van ten hoogste twee miljard euro. De Nederlandse Staat garandeert een obligatie-uitgifte van SNS Bank voor maximaal twee miljard. Dat maakte de bankverzekeraar bekend in een persbericht.
De Europese beursgangen hebben een slecht laatste kwartaal van 2008 achter de rug, zowel qua aantal als het geld wat er mee is verdiend. Uit de periodieke IPO (Initial Public Offering) Watch Europe van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat er 96 procent minder nieuw geld is opgehaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Met hoogstwaarschijnlijk een recessie in aantocht, staan kostenreducties centraal bij het overgrote deel van de Nederlandse ondernemingen. Dit klinkt logisch, maar kostenreductie alleen is meestal niet voldoende om de crisis te overleven of er juist sterker uit te komen.
De onderdelen van ABN Amro die afgelopen najaar in handen kwamen van de Nederlandse staat, hebben over heel 2008 winst gemaakt.
Ahold meldt uitstekende kwartaalcijfers. Ondanks de economische teruggang deed het supermarktconcern goede zaken in zowel Nederland als in de Verenigde Staten. Met name de feestdagen hebben de omzet flink gestuwd.
Van mobile computing en rijke internetapplicaties tot aan sociale netwerken en multimediale communicatie; de technologische mogelijkheden ontwikkelen zich in rap tempo. Toch zijn er voor financieel managers nog altijd grote uitdagingen op het gebied van samenwerking.
Tijdens zijn vakantie las minister Bos las het boek De Prooi van Jeroen Smit, over de neergang van de bank ABN Amro. In zijn weblog schrijft hij dat hij ontzettend is geschrokken over de wanordelijke manier waarop de bank in jaren is bestuurd. 'Het is werkelijk ten hemel schreiend', stelt Bos.
De technische handelsonderneming Eriks heeft zijn omzet vorig jaar vooral weten op te voeren dankzij overnames. Dat blijkt uit cijfers die de onderneming uit Alkmaar onderdag 15 januari bekendmaakte.
Vijf jaar na de invoering van de code Tabaksblat blijkt bijna 40 procent van de grootste Nederlandse beursfonden het nog steeds niet al te nauw te nemen met de bepalingen over strategie, beloningen, toezicht en stemrecht. Vooral de bedrijven die pas sinds kort deel uit maken van de midkap-index maken het bont. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) meldt dit in een persbericht.
Met de ineenstorting van de financiële markten krijgt ook de fusie- en overnamemarkt een flinke tik mee. 'Nederlandse overnamemarkt onderuit', zo kopte het zakenblad Quote medio oktober. En natuurlijk: ook deze markt krijgt klappen te verduren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl