Historische krimp economie in 2009

De Nederlandse economie is vorig jaar met vier procent gekrompen. Een dergelijke krimp is niet eerder voorgekomen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 12 februari 2010 bekend. Het vorige record dateert van 1931 toen de economie met 3,6 procent kromp.

Het vierde kwartaal liet ten opzichte van het derde kwartaal een lichte groei zien van 0,3 procent. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in de laatste drie maanden nog met 2,2 procent. Deze krimp is wel aanzienlijk kleiner dan in de voorgaanden drie kwartalen, aldus het CBS.

De krimp van vier procent is volgens het CBS de grootste ooit gemeten. De grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog werd vastgesteld in 1982, toen de economie met 1,2 procent kromp. Toch valt de krimp lager uit dan de somberste voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB). Dat voorzag in juni 2009 een krimp van 4,75 procent.

Het CBS meldt dat het aantal banen in het laatste kwartaal bijna 150.000 lager was dan een jaar geleden. Wel neemt het tempo van de daling af. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was de laatste drie maanden 2,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling is veel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. De invoer was vijf procent minder dan een jaar eerder. Vooral de invoer van duurzame consumptiegoederen en investeringsgoederen nam af.

De grootste daling ziet het CBS op het gebied van investeringen. Bedrijven en overheden staken veel minder geld in nieuwe machines, huisvesting of infrastructuur. In het laatste kwartaal lagen de investeringen 14,3 procent lager dan in de drie maanden daarvoor.

Gerelateerde artikelen