Terwijl de voorspellingen over een aantrekkende economie en een toename van fusies en overnames steeds talrijker worden, plaatst hoogleraar Economie Hans Schenk vraagtekens bij die berichten. Overnamegolven laten zich immers lastig voorspellen, zo stelt hij. Schenk doet al jaren onderzoek naar overnamegolven en de slagingskans van overnames. De conclusie? Beloofde synergievoordelen worden zelden gehaald.
Nederland is doorgeschoten in regelgeving en het wordt lastig om een uitweg uit die situatie te vinden. Zo luidt in het kort de visie van professor Steven Schuit (zowel Universiteit Utrecht als Nyenrode). Wanneer de huidige verkiezingsprogramma's tegen het licht gehouden worden, zal de regeldruk ook alleen nog maar toenemen, zo verwacht Schuit. "Allemaal ten koste van de winstgevendheid van een bedrijf."
De helft van de managers heeft het gevoel dat hun bedrijf lijdt onder een innovatie-impasse. Het budget voor IT gaat volgens hen grotendeels op aan het onderhouden van de bestaande omgeving, zodat er geen financiële middelen over blijven om te innoveren.
Een bedrijf dat als eerste een markt aanboort of in een behoefte voorziet, heeft daar zelfs een eeuw later nog profijt van. Ook zien consumenten de producten van deze pionier als kwalitatief beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse marketinghoogleraar Bart Bronnenberg en de hoogleraren Sanjay Dhar en Jean-Pierre Dubé van de Universiteit van Chicago.
Naar aanleiding van de brede heroverwegingen heeft de werkgroep Wonen een plan ontwikkeld, om de huurtoeslag te laten financieren door de wooncorporaties. Wat zijn financiële gevolgen hiervan en zijn de corporaties wel in staat deze huurtoeslag te bekostigen? In dit artikel wordt de impact van het plan vanuit vermogens- en kasstroomperspectief bekeken.
Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk twee maanden na afloop van de eerste zes maanden van het boekjaar maakt een beursgenoteerde onderneming de halfjaarlijkse financiële verslaggeving op. Tevens stelt zij deze algemeen verkrijgbaar en deponeert zij deze bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Adaptieve bedrijven zijn in staat slagvaardig te anticiperen op kansen en zijn voorbereid op bedreigingen die op hen afkomen. Organisaties willen in toenemende mate met rolling forecasts in de toekomst kijken. Forecasting is van levensbelang bij het maken van plannen. Er zijn meerdere varianten met specifieke voor- en nadelen. Rolling forecasting is echter niet altijd te prefereren boven bijvoorbeeld "recht-toe, recht-aan" latest estimates!
Over de rol van de CFO wordt veel gediscussieerd. Is de CFO een 'scheidsrechter', iemand die op de cijfers let, of gaat zijn rol verder en is hij ook een 'speler' die de business ondersteunt? In veel gevallen is de CFO een speler, zij het met een specifieke functie waarin de integriteit van finance wordt bewaakt. Van veel CFO's weten we hoe ze tegen hun rol als businesspartner aankijken, maar hoe kijkt de business aan tegen de CFO en de rol van finance? Zijn zij waardevolle bondgenoten of spelbedervers?
Fuserende bedrijven laten veel geld liggen door zich onvoldoende te richten op omzetsynergie. Bedrijven die wel omzetsynergie realiseren presteren aanzienlijk beter dan hun concurrenten. Adviesbureau Turner deed onderzoek naar omzetsynergie bij topbedrijven en de bevindingen worden in dit artikel besproken. Welke factoren zijn cruciaal voor succes?
Financiële professionals zijn nog altijd schaars, zelfs in tijden van economische neergang. Voor het recente onderzoek 'Best Employer to Work for in Finance' vroegen wij bezoekers van onze website of zij nog financiële talenten in hun netwerk hadden. De volgende lijst is een selectie van 10 financials van wie wij hoge verwachtingen hebben in de (nabije) toekomst. Zij vertellen allemaal kort over hun achtergrond, ambities, uitdagingen en visie op de toekomst van het vakgebied.
Gerrit Zalm heeft bij zijn aantreden als financieel bestuurder van DSB in december 2007 advies gekregen van voormalig commissaris Age Offringa. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een interne memo van Offringa aan Zalm. In die memo plaatst Offringa onder meer vraagtekens bij het verdienmodel van de bank.
Grote deal in Nederland: Het Maleisische MISC, een van 's werelds grootste havenbedrijven, neemt voor 735 miljoen dollar 50% van de aandelen in het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vitol Tank Terminals International (VTTI) over. TTI is gespecialiseerd in de opslag van ruwe olie, olieproducten en chemicaliën.
Financiële detacheerders, consultants en/of recruiters worden door hun klanten ervaren als deskundig, maar wel duur. Dat beeld komt naar voren uit het imago-onderzoek onder financiële recruiters, consultants en detacheerders dat Tijdschrift Financieel Management en Ruigrok | NetPanel onlangs hebben uitgevoerd.
Elektronisch factureren staat de laatste tijd hevig in de belangstelling. Onder meer vanwege de grote voordelen die er aan kleven: kostenbesparing, grip op werkkapitaal en efficiëntere processen. Het toepassen van e-factureren verloopt niet altijd even vlekkeloos. Hieronder komen negen blunders uit de praktijk van elektronisch factureren aan de orde. Inclusief tips om deze blunders te voorkomen. Om zo meer rendement uit e-factureren te halen.
Iedereen maakt op zijn tijd fouten. Onvermijdelijk overkomt het u als Excel gebruiker ook nog wel eens dat u met de handen in het haar zit. Dit artikel gaat in op een tiental veel in de praktijk voorkomende fouten, die zeker niet alleen het beginnersgilde overkomen. Maar al te vaak zijn het insluipers. Bij de bespreking per fout is steeds de opzet: Voorkomen is beter dan genezen, maar als de fout eenmaal is gemaakt is het ook handig te weten hoe een en ander te herstellen.
Headhunters blijken voor financials het meest waardevol bij het vinden van een nieuwe baan, zo blijkt uit het onderzoek 'Best Employer to Work for in Finance 2010'. Het eigen netwerk en financiële recruiters nemen in de top 10 de nummers 2 en 3 in. Traditionele wervingsmethoden als carrièremagazines en advertenties in dagbladen leveren de werkzoekende financial minder op dan het eigen digitale netwerk, zo blijkt verder.
Koninklijke Wegener NV en de heer C.G. Boot RA maken bekend dat in goede harmonie is besloten dat de heer Boot zijn functie van lid van de Raad van Bestuur en CFO per 1 september 2010 zal neerleggen. Boot heeft aangegeven op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en in dat kader zijn professionele carrière elders te willen voortzetten.
Verhoogde onzekerheid in het economisch klimaat is volgens een overgrote meerderheid van Nederlandse CFO's van invloed op de strategie en het strategisch planningsproces. Uit de meest recente CFO Survey van Deloitte blijkt dat meer dan 70 procent van de corporate CFO's scenarioplanning inzet om goed voorbereid te zijn op de onzekere toekomst. Scenarioplanning is dus ongekend populair in het Nederlandse bedrijfsleven; het is zelfs de meest gebruikte maatregel in het crisisjaar 2009.
Beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht te rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Op dit moment hebben niet-beursgenoteerde ondernemingen in Nederland echter de keuze tussen rapporteren volgens de Nederlandse grondslagen of volgens IFRS. Deze laatste methode heeft als voordeel dat de cijfers van de onderneming internationaal gemakkelijker vergelijkbaar zijn. Nadelen zijn de relatief hoge kosten en complexiteit.
Natuurlijk is het makkelijk om met mooi weer en onder perfecte omstandigheden een boot naar een zichtbaar doel te navigeren. Daar hoef je niet echt een superkapitein voor te zijn. Lastiger wordt het als je 's nachts met een flinke storm moet navigeren naar een doel dat wel bekend is, maar door de slechte weersomstandigheden en de duisternis niet meer zichtbaar.
In de ICT hebben we het vaak over legacy-systemen. Bedoeld worden de oude of verouderde ICT-systemen die grote bedrijven met zich meetorsen. Deze systemen zijn vaak meer dan tien jaar geleden gebouwd met inmiddels verouderde technologie op basis van soms verouderde businessmodellen.
Verbetering van processen ondersteund door ERP-systemen is voor bijna iedere onderneming een strategisch speerpunt op dit moment. Maar hoewel dit bij veel ondernemingen hoog op de agenda staat, blijkt de praktijk weerbarstig. Bedrijven hebben vaak moeite om concrete en pragmatische verbeteracties in gang te zetten. Toch blijkt uit KPMG onderzoek dat er op verschillende gebieden meer waarde uit deze ERP-systemen kan worden gehaald. In dit artikel wordt een aantal invalshoeken behandeld.
Waar ondernemers in het algemeen veel tijd en aandacht besteden aan de start en groei van hun onderneming, wordt er weinig aandacht aan de exit-strategie besteed. Dit heeft tot gevolg dat veel bedrijven weinig attractief zijn voor potentiële kopers.
Bedrijven en organisaties hebben vaak voldoende inzicht in hun productiekosten. Minder grip is er echter op de kosten van ICT. Hans van der Goes, business controller bij Agium, ondervond in tal van organisaties wat het oplevert om de ICT kosten in kaart te brengen.
Hoe dragen finance professionals bij aan 'slagvaardigheid'? Deze vraag zal centraal staan op het Jaarcongres Controlling op 22 april dat dit jaar in het teken staat van 'the adaptive controller'. Er wordt ingegaan op de bijdrage die controllers kunnen leveren aan een meer wendbare en slagvaardige (adaptieve) organisatie. Zowel de rol van de controller als de inhoud van zijn functie staan hierbij centraal.
Een juridische en financiële puzzel, zo valt de situatie rond Dockwise in 2009 goed te beschrijven. Dockwise was een in Noorwegen genoteerde Bermuda Ltd. zeetansporteur en olieen gas service provider met Engelse en Amerikaanse aandeelhouders, dat een grote hoeveelheid aandelen wilde uitgeven om die vervolgens ook in Nederland te listen. Daarnaast had investeerder 3i een overheersende positie, hetgeen de eventuele emissie bij voorbaat lastig kon maken. CFO Peter Wit vertelt over de rollercoaster waar Dockwise zich in bevonden heeft.
De titel 'Best Private Equity Manager' die hij vorig jaar bij de M&A Awards binnen sleepte, noemt directeur Lex Douze 'prettig voor Waterland'. Trotser is hij echter op de tombstones van huidige en gepasseerde participaties, die verspreid over zijn werkkamer in het Waterland-kantoor te Bussum staan. Douze is niet het type om zichzelf op de borst te kloppen. Toch kan de aanpak van Waterland gerust een succesverhaal genoemd worden.
Op 12 januari 2010 heeft de staatssecretaris van Financiën een nieuw besluit gepubliceerd met betrekking tot de toepassing van belastingverdragen bij grensoverschrijdende arbeid van personeel.
Amstelveen April 2010. Recruiters kunnen nu 2 x sneller, 2 x meer, 2 x betere Finance kandidaten vinden voor de helft van het geld... Het netwerk van Alex van Groningen / Financieel Management met 50.000 (!) finance professionals biedt ongekende mogelijkheden om financiële vacatures in te vullen. Nog niet eerder is iets dergelijks vertoond in recruitment land.
Als men een financial om uitleg vraagt, komt men vaak van een koude kermis thuis. Vaktermen, onduidelijke begrippen en afkortingen worden over de toehoorder uitgestort. En een jaarrekening proberen te doorgronden? Volg dan eerst een serieuze tweedaagse opleiding. De ingewikkelde taal van de financial kost ons met z'n allen veel tijd, en dus handen vol met geld.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl