Zzp’er ziet 2013 met vertrouwen tegemoet

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn optimistischer gestemd over 2013. Ongeveer 40%van de éénpitters verwacht in 2013 een hogere omzet te realiseren ten opzichte van 2012.

Dit blijkt uit een enquête onder 300 ondernemers uit het ING Ondernemerspanel. Als gevolg van een veranderende arbeidsmarkt verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal zzp’ers in de toekomst verder zal toenemen.

Een meerderheid van de ondervraagde ondernemers, zowel zzp’ers als kleine ondernemers met personeel, heeft last van de economische malaise. Zzp’ers (62%) hebben relatief minder last van de economische crisis dan ondernemers met personeel (75%). Dit komt onder andere doordat zzp’ers flexibel zijn, mede doordat ze geen personeel in dienst hebben, en zich sneller aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.

De maatregelen die zzp’ers treffen om de economische tegenwind het hoofd te bieden zijn onder meer actievere acquisitie, het betreden van nieuwe markten en/of het aanpassen van de productportfolio, samenwerking zoeken met andere partijen en het uitstellen van investeringen. Stilzitten en afwachten is voor de meeste ondernemers geen optie.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden blijven zzp’ers optimistisch. Ongeveer 40% van de ondervraagde zzp’ers en ondernemers met personeel verwacht dit jaar een hogere omzet te realiseren ten opzichte van 2012. Slechts 15% van de zzp’ers denkt dit jaar een lagere omzet te realiseren, tegenover 29% van de ondernemers met personeel.

 
Zzp’er is antwoord op nieuwe realiteit
Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De groei zal de komende jaren minder sterk zijn, maar toch genoeg om in 2020 te kunnen spreken van circa een miljoen zzp’ers in Nederland. Voor één op de vijf zzp’ers is het altijd een droom geweest om ondernemer te worden. Voor bijna de helft (44%) kwam het moment om voor zichzelf te beginnen voort uit een kans die zich voordeed, bijvoorbeeld in geval van faillissement of ontslag.

Bron: ING

Gerelateerde artikelen