Work hard? Then play hard!

Controllers Netwerk aan tafel: lessons learned van Marc Broskij, Head of Finance KPMG, voormalig acting CFO Blokker.

Door Bouko de Groot.

Marc Broskij is Head of Finance KPMG Nederland en daar ook operationeel verantwoordelijk voor het accountantsbedrijf van 1.800 mensen. Tot vorige zomer was hij acting CFO bij Blokker Holding, die hij als onderdeel van het directieteam door moeilijke jaren heeft geloodst. Daarvoor heeft hij ook gewerkt bij KPMG, in de controlepraktijk, waar hij in 2013 partner werd. Zijn overstap naar Blokker in 2015 leverde dan ook gemengde reacties en menig gefronste wenkbrauw op. Hij heeft er echter geen moment spijt gehad: “Het was zeker een sprong in het diepe, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd, zowel als professional als ook als persoon.”

Over zijn ervaringen tijdens die periode mochten de leden van het Controllers Netwerk hem het hemd van het lijf vragen tijdens de eindejaarsbijeenkomst in het fraaie, eeuwenoude  kasteel Cammingha aan de Kromme Rijn in Bunnik. Hieronder volgt een selectie van dat vragenuur, gemodereerd door Community Manager Martise Leemhuis.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt?

Dat het team waarmee je werkt het verschil maakt. Toen ik werd gevraagd voor de volgende fase bij Blokker Holding, de in 2017 aangekondigde transformatie, zei ik dat ik die mogelijkheid met beide handen wilde aangrijpen, onder de voorwaarde dat ik mijn team bij elkaar kon houden. Waar ik enorm trots op ben, is dat de meeste teamleden met mij de spreekwoordelijke eindstreep hebben gehaald.

Een houding die me erg aanspreekt, en heb meegenomen uit mijn tijd in Canada, is “work hard, play hard”. Dus niet alleen maar hard werken en vol gefocust op 'de klus', maar ook tijd nemen om bewust aandacht voor je team en de persoon te hebben. Neem ze serieus en mee in wat je aan het doen bent en het grote plaatje. Organiseer daarnaast offsite activiteiten die je als personen bij elkaar brengt. Wat ik als enorm verrijkend heb ervaren, is een avond samen zijn bij ons thuis, niet alleen hun team, maar ook hun partners. Dat was een geweldig succes.

Een reorganisatie is een enorme uitdaging, vooral wat betreft het personeel waarvan sommigen al hun hele carrière werkzaam zijn bij dat ene bedrijf. Wat was jouw ervaring?

Dat is de lastigheid van zo'n klus: je moet diep snijden in gezond vlees. Maar wanneer en hoe diep snijd je? Soms is het te vroeg, soms te laat. Een fout die we in het begin maakten was dat er veel managers tegen het eerste plan waren. Daar zijn er toen veel van vertrokken, maar die namen wel al hun jarenlange kennis mee, over contractafspraken en wat dan ook. Dat was toen ineens ook allemaal weg! Er zit heel veel kennis en informatie in een organisatie buiten het systeem om, realiseer je dan.

Je zegt “work hard” en was onderdeel van een heftige reorganisatie: hoe ga je om met grote druk?

Het voelde inderdaad als een grote verantwoordelijk. Er werkten 18.000 mensen en die hebben allemaal hun thuissituatie. Dan wegen lastige beslissingen soms best zwaar. We maakten best vaak lange dagen en weken. Dat kan veel frictie geven met je gezin thuis. Ik heb het kunnen behappen, omdat ik een partner thuis heb die me enorm ontlast heeft. En door duidelijke grenzen te stellen tussen werk en thuis. Wees echt thuis: plan het en neem de tijd.

Heb je tips voor een ERP-implementatie?

Toen ik bij Blokker Holding startte was ook net een automatiseringsinhaalslag begonnen. Je kent het adagio over IT-projecten toch? Het duurt drie keer zo lang, kost drie keer zo veel en levert drie keer minder op dan je dacht. Besef dat een automatiseringsproject beslist geen 'IT ding' is. Het raakt je hele bedrijf: alles moet opnieuw, blijf de mensen uit de operatie erbij betrekken. Laat het vooral geen IT-feest. Zet er goede mensen bij, die de organisatie echt begrijpen. En doe een goede stress test voordat het live gaat, dat het ook blijft werken als de pilot wordt doorgezet naar het hele bedrijf.

Nadat alle vragen gesteld waren, was het tijd voor een verrukkelijk diner om terug te kijken op een succesvol jaar en een succesvol netwerk. Op de volgende bijeenkomst van het Controllers Netwerk, 12 maart in Amersfoort, gaat het ook om play hard: business wargaming met Military Formats in Business. Bent u er ook bij? Mail Community Manager Martise Leemhuis voor meer informatie.

Controllers Netwerk aan tafel:

(foto's: Sanne Lagerberg)

Gerelateerde artikelen