In 1930 publiceerde econoom John Maynard Keynes het essay Economic Possibilities for our Grandchildren. Keynes verwachtte dat de productiviteit door mechanisatie zo sterk zou toenemen dat zijn (achter)kleinkinderen in 2030 nog maar 15 uur per week zouden werken om in alle levensbehoeften te voorzien. De econoom had het bij het juiste eind wat betreft de spectaculaire productiviteitsstijging. Desondanks zat hij er behoorlijk naast met de kortere werkweek. Hoewel we nog veertien jaar te gaan hebben tot 2030 lijken we verder dan ooit verwijderd van de 15-urige werkweek.
Een geplaveid pad? Alberts carrière mocht best bijzonder worden genoemd. Na de middelbare school direct aan het werk op de administratie bij een veredelingsbedrijf van landbouwgewassen. Tegen het zere been van Pa en Ma. Die hadden zich dat anders voorgesteld. Albertje was, als enig kind, voorbestemd om in de voetsporen van drie generaties Van der Kraats te treden. Zoontje lief had daar echter andere ideeën over.
Ik zie ik zie...wat jij nog niet ziet. Ik voorspel je een mooie toekomst. Ik zie geld, veel geld. Doet u soms mee aan een loterij? -Nee. Maar ik houd wel van centendrop. Ah, kijk. Dat verklaart alles.
Tijdens de G7 bijeenkomst in Japan waarschuwde de Japanse premier Shinzo Abe opnieuw voor een economische recessie. Dankzij vergrijzing en deflatie stagneert de Japanse economie al zo'n 15 jaar. Een zelfde scenario dreigt zich te voltrekken in Europa, hoewel de oplossing zich hier aandient aan onze grenzen: nieuwe, jonge mensen uit Afrika en het Midden-Oosten.
De vele faillissementen van grote winkelketens, zoals V&D, Aktiesport, Perry Sport en Hout-Brox, deelden het afgelopen jaar flinke klappen uit aan de retailbranche. We kunnen er dan ook niet over twisten; de retail heeft het zwaar. Maar er is goed nieuws: een uitspraak van de Hoge Raad op 3 juni jl. zorgt voor een belangrijk lichtpunt voor ondernemingen en banken.
Als leider wil je resultaten behalen en groei creëren. Het liefst op de meest snelle en efficiënte manier. Je bepaalt de richting, gaat aan de slag en onderneemt actie bij een afwijking met de realiteit. Op weg naar het volgende plan, streef je van doel naar doel, van actie naar actie. Doordat je dit met elkaar doet, in teams en jijzelf, is de druk enorm. Je stuurt op presteren en legt de lat steeds hoger. Totdat je alleen nog bezig bent je hoofd boven water te houden in de dagelijkse storm en je vergeet om na te gaan hoe het met jullie gaat. Met jezelf en je omgeving.
"Lineair denken in een niet lineaire wereld is zinloos!" Dat is de zin die er voor Rowan Gibson, wereldwijde innovatie leider en auteur van vele bestsellers op het gebied van innovatie, zoals 'The four lenses of Innovation', uitspringt in het nieuwe boek Management in Singularity van Prof. dr. Tjeu Blommaert en mijzelf. In het boek doen we een oproep voor actie en geven we food for thought omdat exponentiële technologische ontwikkelingen ons in een hoog tempo naar Singularity leiden.
Hoewel iets minder uitbundig dan een jaar eerder, zijn CFO's wereldwijd gematigd positief over de economische ontwikkelingen in de markten waarin ze actief zijn. Het merendeel verwacht het komende jaar de positie van hun onderneming te versterken. Ondernemingen zijn echter wel voorzichtiger geworden in het aangaan van grote avonturen in verre markten. Ze zoeken het liever dicht bij huis en blijven scherp op de centen letten. Een optimalisatie van de cashflow staat bij een groot deel van de CFO's bovenaan de agenda.
(Project)controllers kunnen een belangrijke rol spelen bij het succesvol uitvoeren van een project. En die rol bestaat gedeeltelijk uit adviserende taken: de projectcontroller als sparring partner en intern adviseur. Maar er zijn ook taken die op het terrein van het beschermen van de 'staande organisatie' liggen. Een project wordt namelijk gestart om waarde voor de hele club te genereren en het moet bewaakt worden of dat daadwerkelijk gebeurt. De (project) controller is dan ook een corporate policeman.
"Er klopt hier iets niet", dat zegt mijn gezonde boerenverstand. Ik voel aan dat het anders moet in organisaties. Maar ik weet niet wat precies en niet hoe.
De actie van GeenStijl om de gloednieuwe referendumwet in te zetten tegen het associatieverdrag met Oekraïne, heeft het Nederlandse volk letterlijk en figuurlijk haar stem doen hervinden. Net op tijd om moord en brand te kunnen schreeuwen over de mogelijke gevolgen van een ratificatie van het Transatlantic Trade and Investment Partnership verdrag (TTIP).
De kosten van de sociale zekerheid krijgen in veel bedrijven weinig aandacht. Zelfs onder normale omstandigheden is dit al risicovol: loondoorbetaling, premies en re-integratiekosten beslaan samen gemiddeld al snel 30% van de loonsom. Dit jaar staat er door de overgang naar de Nieuwe WGA echter nog veel meer op het spel. Deze stelselwijziging vraagt om actief risicomanagement.
Wat is dat toch met het gedrag van managers als het op managementinformatie aankomt? En waarom luisteren ze niet gewoon naar de controllers en financials die de cijfers uitermate goed snappen en de juiste conclusies trekken?
Om te leren is het wellicht verstandig eerst deel uit te maken van een groep. Als er geen vertrouwen is, omdat de groep mensen waarmee je wilt leren te heterogeen is, vallen vooral de verschillen het eerst op. En onze hersenen reageren daar nogal primitief op. Om optimaal te kunnen leren moeten mensen zich veilig en deel van het geheel voelen.
Iedereen heeft zijn mond vol over alternatieve financiering. Banken worden terughoudender in het verstrekken van leningen en ondernemingen moeten dus op zoek naar andere vormen van financiering. Er wordt veel over gesproken, maar slechts weinig ondernemingen zetten deze woorden om in daden. Je ziet dat bedrijven die duidelijke groeidoelstellingen hebben of te maken hebben met krapte in het werkkapitaal, zich aan het oriënteren zijn of de eerste stappen zetten op het pad van alternatieve financiering. Er zijn echter veel meer bedrijven die nog geen idee hebben hoe het verder moet als de bank het laat afweten.
Wie herinnert zich nog de ophef over het vrijgeven van de gegevens bij onder andere Zwitserse bankrekeningen
In deze serie columns over projectcontrol staat meestal een technisch onderwerp of een concreet advies centraal. Dit keer is dat anders. Ik wil de vraag opwerpen: hoe richten we een controlsysteem zo in dat er sprake is van een optimale verhouding tussen controle en vertrouwen?
"Weet jij hoe je na 1 mei nog als zelfstandige werkzaam kunt blijven?" verzucht Fred. Hij kijkt nadenkend en enigszins bedrukt. Als zelfstandige met hele specifieke IT-kennis werkt hij soms langdurig bij grote ondernemingen om hun IT-structuur op orde te krijgen en processen te ontwikkelen om het op orde te houden. Hij maakt gebruik van zijn eigen laptop, maar logt in op het netwerk van de opdrachtgever en moet zich houden aan diens kantooruren en beveiligingsregels.
Wij vinden onze euro inmiddels heel normaal, en zelfs geld dat wat wij nu 'vreemde valuta' noemen brengt ons niet van ons stuk. Dat zou misschien anders zijn met sommige valuta uit de loop der geschiedenis - die kon werkelijk vreemde vormen aannemen.
Het ontbreekt Nederlandse beleidsmakers aan kennis over de manier waarop technologiebedrijven innoveren. Dat komt het innovatiebeleid niet ten goede.
Je staat op een podium voor een volle zaal. Je leidt een belangrijk project of een grote afdeling. Je doet werk onder de ogen van de samenleving. Wat is je grootste angst?
Millennials zijn niet erg loyaal naar hun werkgevers. Wat kan de HR-afdeling doen om de betrokkenheid met jongere medewerkers te verbeteren en zo toptalent binnen te houden?
Deze week stond in de Financial Times het bericht dat de tien grootste banken in de VS en Europa volgens het onderzoeksbureau Corlytics de afgelopen zeven jaar 134 miljard euro aan boetes hebben betaald. Deze boetes kregen ze onder andere voor het manipuleren van wisselkoersen en rentetarieven, het witwassen van geld of het misleiden of niet volledig informeren van klanten. Met dat laatste was maar liefst een bedrag van 43 miljard euro gemoeid.
De CFO en innovatie, die twee willen nog wel eens met elkaar botsen. Risico's vermijden is nu eenmaal vaak het eerste instinct van de CFO. Iets doen wat nooit eerder gedaan is en waarvan dus nog geen cijfers bekend zijn, dat is nogal een risico.
Wist u dat elk boek, al het speelgoed en elke koelkast van Bol.com uit Waalwijk komt? En de spiegels van Xenos, de nieuwste Apple producten of de laatste voorjaarscollectie van de Bijenkorf? Allemaal gedistribueerd vanuit Waalwijk naar de winkel of rechtstreeks naar u.
Hoe lang werkt u al met uw ERP of boekhoudsysteem? Er bestaat een goede kans dat u er al heel lang mee werkt. Zonde van de kansen die u heeft laten lopen door niet over te stappen naar software van recentere datum.
Als American Express lopen we op verschillende manier aan tegen regelgeving en toezicht in de financiële markten. Mede ingegeven door Europa komen er steeds meer regels en wordt het toezicht strenger. Je kunt hierover klagen, zoals verschillende financiële instellingen regelmatig doen in de media, maar je kunt het voldoen aan regelgeving ook zien als een investering in de business.
Triodos Investment Management - een 100% dochter van Triodos Bank - neemt een belang van 15 procent in het crowdfundingsplatform Duurzaaminvesteren.nl.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl