CFO’s onder druk van legacy IT

Digitale transformatie betekent een aanzienlijke verlichting van de werkdruk voor CFO's, waardoor tijd vrijkomt voor procesverbetering, innovatie en een meer strategische rol. Helaas aarzelen veel CFO's afscheid te nemen van bekende oude systemen.

Door Rob Cools

Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, zei ooit over besluitvorming: “Ik vertrouw veel meer op mijn onderbuikgevoel dan op statistieken.” Er valt weinig af te dingen op het zakelijk inzicht van Branson, maar het lijkt toch merkwaardig dat het onderbuikgevoel nog steeds zo veel invloed heeft. Zeker nu het, in de immer groeiende dynamiek van de huidige zakenwereld, voor bedrijven eenvoudiger is dan ooit om besluitvorming te ondersteunen met big data en data analyse. 

In dat licht is het recente onderzoek “FSN Future of the Finance Function 2016” wellicht verrassend. Het onderzoek is gehouden in de wereld van financiën, waar grote bedragen op het spel staan. Hoewel 81 procent van de ondervraagde senior financial experts gelooft dat CFO’s meer invloed zullen krijgen op de besluitvorming van de organisatie – wat de strategische rol van financiën nogmaals bevestigt – geeft een derde van de CFO’s aan nog altijd beslissingen te nemen op basis van een onderbuikgevoel.

In het rapport zijn de inzichten opgenomen van 762 internationale CFO’s in verschillende sectoren. Het brengt de uitdagende marktomstandigheden in kaart waarmee finance geconfronteerd wordt en onderzoekt hoe CFO’s zich verder kunnen ontwikkelen in hun rol van strategische partner die de veranderende behoeften van het bedrijf ondersteunt.

Gary Simon, CEO bij FSN en leider van het Modern Finance Forum, zegt erover: “Aan de ene kant verwachten de CFO’s in de toekomst meer invloed te hebben op besluitvorming, technologie en databeheer, maar aan de andere kant vertrouwt ongeveer een derde op intuïtie in plaats van harde cijfers. Verder geeft twee derde toe dat ze nog niet goed in staat zijn de hoeveelheid en diversiteit van zakelijke data te managen en te analyseren en een vergelijkbaar deel verwaarloost innovatie en procesverbetering. Meer dan de helft van de CFO’s zegt niet genoeg tijd te besteden aan zakelijke partnering.”

Tijd en technologie zitten tegen
Hoewel de noodzaak voor verandering duidelijk is, bevestigt het onderzoek dat transformatie grotendeels werk in uitvoering blijft. De respondenten waren zeer duidelijk en consequent over de reden waarom: de werkdruk die transactieverwerking en audit- en controletaken met zich meebrengen, heeft tot gevolg dat er weinig ruimte overblijft voor strategisch partnerschap en de mogelijkheid om de besluitvorming te beïnvloeden.

Vaak wordt de schuld gelegd bij IT. Omdat de technologie waar finance vandaag de dag mee werkt oorspronkelijk ontworpen is voor de verwerking van eenvoudige transacties, hebben leveranciers extra applicaties toegevoegd voor uitgebreidere functionaliteit. Vaak wordt het hele pakket bijeengehouden met houtje-touwtje oplossingen als middleware en integraties. Het onderhoud van deze systemen kost veel tijd en middelen, maar de pijnlijke herinnering aan eerdere legacy software upgrades zorgt ervoor dat niemand veel zin heeft te investeren in vervanging. De transformatie van finance is hierdoor in een soort patstelling beland.

Dit leidt tot een dilemma: met de juiste technologie zijn dagelijkse financiële taken eenvoudig te automatiseren, waardoor er tijd vrijkomt voor meer strategische projecten. Maar als je vastzit in legacy technologie is het moeilijk tijd te vinden voor dergelijke innovatie. Uit het onderzoek bleek dat, hoewel 75 procent van de senior finance professionals gelooft dat CFO’s een grotere rol gaan spelen in innovatie, twee derde momenteel toegeeft dat ze te weinig tijd besteden aan innovatie en procesverbetering.

Opkomende modellen stimuleren transformatie
Gelukkig is er hoop voor de toekomst. In moderne, cloud-gebaseerde systemen zijn transacties, controle, analyses en planning vanaf de basis opgenomen in één model. Hoewel de legacy systemen vervangen zullen moeten worden om van deze nieuwe modellen te kunnen profiteren, zorgt de nieuwe benadering voor een drastische vermindering van de tijd, kosten en risico’s van zo’n implementatie. Eenmaal op hun plaats stimuleren deze systemen operationele efficiëntie, waardoor er tijd vrijkomt voor het belangrijke werk: het transformatieproces.

De FSN enquête biedt een zeer optimistische kijk op de toekomst van finance voor degenen die de stap durven te maken. Van alle mensen die met deze nieuwe oplossingsmodellen aan de slag zijn gegaan, meldt bijna 70 procent een vermindering van de tijd die aan transactieverwerking wordt besteed. Een vergelijkbaar percentage zegt inmiddels actief bij strategieontwikkeling betrokken te zijn, terwijl 60 procent beweert dat de automatisering hen in staat heeft gesteld sneller beslissingen te nemen.

Lees het volledige rapport voor meer waardevolle inzichten en nieuwe manieren van denken over de rol van finance in het huidige disruptieve zakelijke landschap. Bereid je voor op de toekomst.

Rob Cools is Product Marketing Director bij Workday

Gerelateerde artikelen