De cijfers zijn onbetrouwbaar. Ze zijn nauwelijks te voorspellen, dat bleek ook weer de afgelopen keer. In plaats van de verwachte stijging van 230.000 nieuwe banen waren er dat maar 32.000. Daarnaast moeten de gepubliceerde cijfers ook altijd (fors) worden herzien. De juni cijfers werden bijgesteld naar 78.000 nieuwe banen in plaats van de oorspronkelijke gerapporteerde 112.000. Helemaal ingewikkeld wordt het met het werkloosheidspercentage. Men zou verwachten dat met het geringere aantal nieuwe banen dan verwacht het percentage ten minste stabiel zou blijven. Maar in tegendeel, het percentage werkloze Amerikanen daalde van 5,6% naar 5,5%. Meer dan eens hebben wij op deze pagina's gesteld dat aan de Amerikaanse werkloosheidscijfers veel en veel te veel gewicht wordt toegekend.
Fonds Koers 30 juli Koers 6 aug % Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de 300 grens wordt doorbroken. Dat betekent dat voor het jaar de index meer dan 10% is gedaald. En dat is zonder meer teleurstellend voor alle beleggers. Immers het leek er tot voor kort nog op dat de koersen de weg omhoog weer hadden gevonden.
De inkoop van eigen aandelen door Microsoft is positief ontvangen. De koers van het aandeel steeg tenminste, al was het slechts een kleine sprong. Maar was een afstraffing door beleggers niet veel meer op z'n plaats geweest?
De Nijmeegse vierdaagse hebben we ternauwernood overleefd, maar de terreurdreiging blijft. En als de terroristen hun gewelddadige ei niet kwijt kunnen op een van de talrijke stations, braderieën of kermissen die Nederland rijk is, dan kunnen ze wel via internet onze computers besmetten met kwaadaardige virussen. Waakzaamheid voor zelfmoordvirussen en ontploffende harde schijven is geboden.
'Kiezen voor groei', heet de vorige week verschenen nota waarin het kabinet een poging doet enkele beleidslijnen voor de komende jaren uit te zetten. En zoals altijd wanneer beleidsmakers het over groei hebben, wordt stimulering van innovatie voorgestaan. Maar waarom eigenlijk? Een gezonde economie is niet per se innovatief.
dat grote problemen van vroeger nu kleine problemen zijn. De wereldbeurzen trokken zich niets aan van de Russische crisis.
De Nederlandse overheid heeft lang gewacht met maatregelen om een herhaling van alle boekhoudschandalen van rond de eeuwwisseling te voorkomen. Maar de afgelopen tijd is daadkracht verrassend groot. Nu heeft minister Zalm weer een 'wetsvoorstel toezicht accountantsorganisaties' naar de Kamer gestuurd. Met het wetsvoorstel wordt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als toezichthouder aangewezen. Goedbedoeld, ongetwijfeld, maar is de AFM wel de aangewezen partij voor zo'n belangrijke taak?
Met het bekende 'voetbal is oorlog' van Rinus Michels is het misgegaan. Voetballers en trainers gelden sindsdien als militair deskundigen, die ons wel even zullen vertellen hoe we onze concurrenten en andere vijanden te lijf moeten. Met de huidige Oranjegekte neemt de adoratie zelfs religieuze proporties aan. Maar wat valt er te leren van voetballers?
Voor diegenen die het Nederlands elftal een warm hart toedragen zal het een zenuwslopende avond worden.
Het bestuur van uitkeringsinstantie UWV gaf vorig jaar 135 miljoen euro aan externe consultants uit, een overschrijding van het budget met 240%. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft het UWV gevraagd de feiten op een rij te zetten. Belangrijkste vraag zou moeten zijn: hoe flikken die adviseurs het 'm toch?
zal de aandacht van Wall Street steeds meer zich gaan richten op de verkiezingen van de machtigste man van de wereld.
Het vertrek van Staatssecretaris Annette Nijs wekt op het eerste gezicht verwondering. Want om een staatssecretaris te dumpen vanwege wat akkefietjes met haar minister en wat ongelukkige uitspraken in de pers - dat lijkt wel heel rigoureus. Of is er meer aan de hand, en heeft haar managementstijl haar de das om gedaan?
Vele voetballiefhebbers zullen bijdragen aan de versterking van de Portugese economie.
voor de bedrijven die in deze sector zitten. Er zijn echter uitzonderingen. En dan bedoelen we niet weer Koninklijke Olie.
Iedere manager weet: hoe gevarieerder een team, hoe beter. Uiteenlopende persoonlijkheden versterken elkaar. Door veelzijdigheid neemt de kwetsbaarheid af. Een bedrijf met vertegenwoordigers van verschillende 'bloedgroepen' aan de top weet zich verzekerd van een breed draagvlak voor z'n beleid. In theorie dan...
Er is veel te doen over de hoge salarissen van allerlei topfunctionarissen in het bedrijfsleven. En inderdaad, de Mobergs van deze wereld verdienen erg veel. Té veel wellicht. Maar is het veel te veel? Of zijn er andere beroepsgroepen die in verhouding tot hun prestaties nog meer verdienen? Een top-tien van te veel verdieners.
Men verkoopt aandelen op EURO12,25 en koopt ze 6 jaar later terug voor EURO8. Petroplus wordt van de beurs gehaald. Er blijven zo weinig aandelen over.
"Stadskanaal voelt zich in de steek gelaten", kopten de kranten van de week naar aanleiding van het besluit van Philips om zijn vestiging in Stadskanaal eind 2005 te sluiten. Het is het zoveelste bericht dat de banen uit Nederland verdwijnen naar lagelonenlanden. Maar waarom toch zo somber over 'offshoring'?
Altijd gedacht dat je knap of wijs of hooggeleerd moet zijn om professor te worden? Lees dan het artikel van prof. ir. Roel Pieper in het Financieele Dagblad van vorige week woesdag, 'Smet op het afscheidsfeest van Bolkestein'. Hierin breekt Pieper een lans voor strengere softwarepatenten met wel heel doorzichtige argumenten.
Oud-minister Winsemius schreef een boek over de ideeën van Cruijff over leiderschap. En wat blijkt? Terwijl de voetballer Cruijff bij uitstek een solist was, is de managementgoeroe bovenal een collectivist.
Opvallend want het tweede kwartaal is vaak het zwakste kwartaal voor de vraag naar olie.
Idols editie 2004 zit er op. Met goede muziek had het allemaal weinig te maken. Met financieel management al helemaal niet, en toch kan een (financieel) manager de nodige lessen leren uit het programma. De zes belangrijkste op een rij.
Deze kop stond afgelopen dinsdag op de voorpagina van de Financial Times. En het ging over Nederland.
Het kan niet op voor Klaas Wagenaar. Onlangs werd hij door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gekozen tot CEO van het jaar. De aandelen van 'zijn' bedrijf Getronics zijn gestegen tot ze een koerswinstverhouding van bijna 60 hebben bereikt. En onlangs mocht hij aanschuiven bij Barend en van Dorp, zo'n beetje het hoogste dat een 'captain of industry' kan bereiken. Maar hoe goed is Klaas Wagenaar werkelijk?
in een aflevering van The Bold and The Beautiful. Roddel en achterklap bij de Koninklijke.
Philips weet hoe je things better maakt. Financieel gezien tenminste. De resultaten over het eerste kwartaal zijn een sprong vooruit vergeleken bij dezelfde periode in 2003. Toch vallen beleggers het concern af, en daalt de koers. En CFO Jan Hommen gaf de markt nog gelijk ook. Merkwaardig.
als bekend werd gemaakt dat de president van de Bundesbank moest aftreden? Gelukkig hebben we de euro.
Met veel optimisme wordt het nieuwe jaar ingekeken. Zeker niet helemaal ten onrechte.
Dergelijke berichten doen het altijd goed in de media, een weerwoord is er zelden.
Slechts weinigen kunnen zich een periode herinneren van deflatie. Midden jaren tachtig had de Nederlandse economie een paar maanden deflatie. Voor een echt deflatoir tijdperk moeten we teruggaan naar de jaren dertig tijdens de economische depressie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl