Money Matters: Oud nieuws

fallback
Hoe zal minister Zalm worden herinnerd? Als de man die ons de euro bracht. Van harte ging het niet altijd. Maar het moet gezegd, Zalm heeft altijd zijn best gedaan de euro niet af te vallen.

3-3-2000
De invoering van de chartale euro in 2002 zal de inflatie in Nederland ongemoeid laten. Dat schrijft het ministerie van Financiën in een interne notitie voor het kabinet, die minister Zalm vandaag bespreekt in de ministerraad. Financiën verwacht dat de prijsconcurrentie in Nederland groot genoeg is om te voorkomen dat ondernemers de overgang van de gulden naar de euro zullen aangrijpen om hun prijzen ongemerkt te verhogen. Ondernemers die dat toch doen, zullen naar verwachting snel door de mand vallen omdat de consumptieprijzen in de overgangsfase zowel in euro’s als in guldens worden genoteerd. Afrondingsverschillen hebben naar verwachting geen opdrijvend effect op de prijzen.

1-3-2001
Minister Zalm van Financiën reageert laconiek op de noodkreet van het bedrijfsleven dat de invoering van de euro veel meer geld gaat kosten dan gedacht. De minister stelt dat ondernemingen elk jaar de kosten weer anders inschatten, schrijft hij in antwoord op kamervragen. Onlangs verscheen een notitie van ondernemersvereniging VNO-NCW, waarin de kosten voor invoering op 6,9 miljard euro worden geraamd. Dat is 50% meer dan de schatting van twee jaar geleden.

28-1-2002
Ook voor gemeentelijke diensten moet sinds begin dit jaar aanzienlijk meer worden betaald. Zo zijn afgifte van het rijbewijs en trouwen gemiddeld 5 procent duurder geworden. De Consumentenbond heeft de ministers Zalm (Financiën) en De Vries (Binnenlandse Zaken) hierop aangesproken. “Juist overheidsinstanties dienen het goede voorbeeld te geven en de overgang van gulden naar euro niet te gebruiken om hun tarieven flink te verhogen”, zegt de Consumentenbond.

29-6-2002
Een evaluatierapport van Berenschot in opdracht van het ministerie van Financiën, dat deze week is uitgekomen, concludeert: “De invoering van de euro in Nederland is bijzonder geslaagd te noemen. (…) De omschakeling vond sneller plaats dan aanvankelijk werd beoogd. (…) Een belangrijke oorzaak voor de soepele invoering is het vroegtijdig gestarte en gedegen voorbereidingstraject. (…) In de praktijk hebben zich nauwelijks problemen of incidenten van enige omvang voorgedaan.” Dat Nederland, onder meer door de uitgifte van de gratis Zalm-kit, het één na hoogste bedrag aan voorlichting heeft uitgegeven (98 miljoen euro, 10 procent meer dan begroot), wordt op de koop toegenomen. “De preventieve investeringen hebben gewerkt”, concludeert Berenschot.

8-10-2003
Minister van Financiën Gerrit Zalm maakt zich niet druk over de steeds duurdere euro. De euro is nu $ 1,1705 waard. Zalm noemt een wisselkoers tussen de $ 1,10 en $ 1,20 per euro ‘redelijk’. Als hem gevraagd wordt of de export lijdt onder de huidige wisselkoers, zegt hij: “Ik maak me er geen zorgen over.”

2-5-2005
Is de gulden tegen een te lage koers ingeruild voor de euro? Technisch gezien wel, zei directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen weekeinde in een vraaggesprek met persbureau GPD. Maar er kwam geen revaluatie ten opzichte van de D-mark. Want om die wisselkoers ging toen de discussie, zei Brouwer. Tegenover de D-mark was de gulden 5 of 10 procent ondergewaardeerd. “In plaats daarvan kregen we een andere aanpassing: lonen en prijzen stegen, de inflatie nam toe. Daardoor is er uiteindelijk toch van een reële appreciatie sprake geweest. Nu de koers niet was aangepast, pasten de prijzen zich aan.”
Nederland heeft met zijn export juist geprofiteerd van de lage inruilkoers, werpt minister Zalm van Financiën gisteren desgevraagd tegen. En de inflatie dan? “De prijsstijging was al ingezet voor de euro”, zei Zalm gisteren voor de radio. De gulden ondergewaardeerd? Zalm: “Oud nieuws.”