Money Matters: De Azijnpisser Award 2005

fallback
Eenmaal per jaar reikt de redactie van deze site de Azijnpisser Award uit. Meestal is dat een hele klus. Maar dit jaar kostte het de jury weinig moeite een winnaar uit te kiezen.

De jury van de Azijnpisser Award vraagt het zich elk jaar weer af: is er zoiets als een objectieve prijs?

Op het eerste gezicht misschien wel. Niemand zwom op de afgelopen Olympische Spelen harder dan Pieter van den Hoogenband op de 100 meter. Duidelijke prestatie: Van den Hoogenband zwom harder dan de rest.

Maar elk jaar weer plaatst de jury van de Azijnpisser Award kanttekeningen bij deze redenatie. Wat als was gebleken dat Pieter van den Hoogenband doping had gebruikt? Inderdaad, dan had hij die prijs niet verdiend. Maar dat neemt niet weg dat hij nog altijd die 100 meter in recordtempo had afgelegd. Kortom: zelfs in de sport telt de ‘objectieve’ prestatie niet. De beste krijgt niet altijd een medaille, je moet rekening houden met de omstandigheden waaronder zijn prestatie tot stand is gekomen.

En wat als de geleverde prestatie niet zo duidelijk was geweest? Als de prijs bijvoorbeeld niet voor de snelste, maar voor de mooiste zwemmer had moeten worden uitgereikt? Inderdaad, dan was er een subjectief element in geslopen in de beoordeling, zoals dat ook het geval is bij de AKO Literatuurprijs, het Eurovisie Songfestival en, inderdaad, bij elke competitie schoonzwemmen. Je kunt dan een deskundige jury neerzetten of mensen een voorkeursstem laten uitbrengen, het helpt allemaal niets, het blijft mensenwerk.

Betekent dit alles dat we alle prijzen maar moeten afschaffen, behalve dan prijzen voor sportprestaties die onder strenge dopingcontrole tot stand zijn gekomen? Welnee, natuurlijk niet, tenminste niet volgens de jury van de Azijnpisser Award.

Het belangrijkste argument voor een prijs is dat deze kan leiden tot betere prestaties. De Ako Prijs tot betere literatuur, of in elk geval tot meer belangstelling voor literatuur. De gouden medailles tot betere sportprestaties. En zo reikt de jury van de CFO of the Year Award ook elk jaar weer een prijs uit aan de beste Chief Financial Officer: in de hoop dat CFO’s financiële professionals over de hele linie beter zullen presteren. En lovenswaardig streven, toch? Zeker nu het bedrijfsleven steeds competitiever wordt en alsmaar hogere eisen worden gesteld aan CFO’s.

Of de prijs ook werkelijk bij de beste CFO terechtkomt, daarover kun je redetwisten. De prestatie-indicatoren staan niet onomstotelijk vast: de prijs is meer een AKO Literatuurprijs dan een Olympische medaille. En de omstandigheden waaronder de CFO’s hun prestaties leveren verschillen van bedrijf tot bedrijf (je hebt goed afgetrainde bedrijven, maar ook mankepoten) en van markt tot markt (de ene CFO zwent in een golfslagbad terwijl een windturbine in zijn gezicht blaast, de andere kan op z’n dooie akkertje overzwemmen).

Desondanks weten de juryleden van de CFO of the Year Award toch een aantal kandidaten te selecteren die in hun deskundige ogen goed hebben gedaan. En via deze site kunnen financiële professionals dan op hun favoriete kandidaat stemmen (of als ze een kandidaat missen zelf iemand opvoeren). Dit jaar zijn weer honderden stemmen uitgebracht. Wie een betere methode weet mag het zeggen.

Iedereen die onredelijke, zure en destructieve kritiek heeft op de gang van zaken bij de CFO Award komt in aanmerking voor de Azijnpisser Award. De jury van deze Award had dit jaar weinig te doen. Er wás namelijk aanvankelijk helemaal geen kritiek, integendeel: CFO’s die je spreekt zijn enthousiast over het initiatief, de belangrijkste kandidaten voor de CFO of the Award komen donderdag a.s. naar Noordwijkerhout om de CFO Day te bezoeken en de uitreiking aldaar zal plaatsvinden onder luid applaus van de vele cfo’s, bezoekers, adverteerders en sponsors.

Tot in Het Financieele Dagblad van afgelopen vrijdag een ingezonden stukje verscheen van ene Jaap ten Wolde RA. De prestaties van een CFO zijn niet meetbaar, klaagt hij. De CFO’s die kandidaat staan voor de CFO of the Year Award hebben zichzelf niet aangemeld, sneert hij. En van cfo-vrienden heeft hij vernomen dat de genomineerde cfo’s niet op de CFO aanwezig zullen zijn, schampert hij.

De juryleden van de Azijnpisser Award 2005 haalden opgelucht adem toen ze dit lazen. “Gentlemen, we have a winner!”

Proficiat, Jaap. Van cfo-vrienden hebben we overigens vernomen dat jij donderdag wel niet van de partij zult zijn om de prijs in ontvangst te nemen.