Er bestaat een groot verschil tussen de wijze waarop wereldwijd opererende bedrijven naar de Finance functie kijken en de wijze waarop lokale holdings en bedrijven naar de Finance functie kijken. Dit kan een grote invloed hebben op jouw carrièrepad. Als je aan carrièreplanning doet, dan raad ik je aan om op basis van de verschillen te beoordelen of jij jouw ambities moet aanpassen. Ook kun je de tips gebruiken over acties die door de grote partijen al uitgevoerd zijn.
In tijden van een uitdagende markt moeten bedrijven excellent presteren, maar natuurlijk ook de financials binnen die bedrijven. Door veranderende technologieën en de vele innovaties kunnen bedrijven snel groeien, maar ook heel snel klanten kwijtraken. Ondersteuning van het management door de financiële business partner is dan ook van groot belang om de juiste beslissingen te nemen en te kunnen overleven. In dit artikel deel ik graag een aantal praktische tips om te excelleren in een high performing omgeving.
Minimaal 95% van de Nederlandse bevolking kan geen wezenlijk onderscheid aangeven tussen de controller en de accountant. Dit is niet vreemd gezien tegenstrijdige wijze waarop de controller zich positioneert ten opzichte van de accountant: zowel concurrent als collega financial. Een van de gevolgen: alle ellende die de afgelopen jaren over de accountantssector uitgestort is, straalt voor een flink deel ook af op de controller.
Eind juni vond in Eindhoven de zestiende RoboCup plaats. Honderden teams uit tientallen landen streden in verschillende klassen om een van de wereldtitels in deze 'Robot Soccer World Cup'. Het jaarlijkse evenement vormt een stap in een veel grotere en ambitieuzere doelstelling: het bouwen van een voetbalteam dat in 2050, conform de FIFA-regels, de dan heersende wereldkampioen kan verslaan.
Onlangs bracht ik een lang weekend door in Ardennen, in de buurt van Houffalize. Een prachtige omgeving met heel veel Nederlandse toeristen. We hadden een locatie gekozen bij een Nederlands stel, die al 19 jaar in de Ardennen verblijft en daar inmiddels een goed bestaan heeft opgebouwd. Een prima voorbeeld van een positieve aflevering voor het programma 'Ik vertrek'.
De gemiddelde agenda van een financial liegt er niet om. Rekenen aan investeringsbeslissingen. Toekomstscenario's opstellen. Deelnemen in projectteams. Rapporteren aan de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht. Bijdragen aan IT implementaties. Overleggen met accountants en belastingadviseurs. Discussiëren met de belastingdienst. Investeren in onszelf door permanente educatie. Oh ja, en ook nog ergens de maandafsluiting verzorgen en hierover rapporteren.
Living in the fast (close) lane is tegenwoordig het devies. Met minder mensen meer doen dus, of met dezelfde mensen meer en sneller hetzelfde doen en ook nog eens meer tijd besteden aan Business control. Dat kan toch niet, is een veelgehoorde reactie. Maar hoe doe je dat als je nog zoveel waarde toekent aan Excel om de taken met je team te delen bij een periode afsluiting?
Het is geen wonder dat de controller in de loop der tijd een ongrijpbaar fenomeen is gebleken. We worden opgeleid in en gevoed door een behoudend onderwijs- en onderzoeksveld dat evenzeer kampt met een onduidelijke identiteit.
Als beleggingsanalist heb ik de twijfelachtige eer gehad om heel veel strategische sessies met ondernemingen bij te mogen wonen. Ook zijn mij vele ambitieuze plannen voor fusies en overnames gepresenteerd. Na een paar bijeenkomsten blijkt dan dat er in alle plannen een rode draad zit. Waar het gaat om de strategie, die meestal is gericht op groei, heeft men het over de 'top line'.
Vorige week was ik bij de uitreiking van de jaarlijkse prijs voor de 'Slimste organisatie van Nederland'. Deze prijs wil een onafhankelijke erkenning zijn voor organisaties die hun informatiehuishouding op een zeer innovatieve, slimme en opvallende manier hebben ingericht. Uit 40 inschrijvingen werd uiteindelijk de Brandweer Amsterdam Amstelland de grote winnaar. De organisatie kreeg zowel de prijs van de jury- als de publieksprijs.
Kostenbesparingen zijn een hot topic in de huidige competitieve markt. Op vele manieren kijken bedrijven naar hoe hun bedrijfskosten omlaag gebracht kunnen worden. Het outsourcen van werkzaamheden is in de IT sector al erg gebruikelijk maar op het gebied van financiële activiteiten minder. Een kans voor de business partner?
Waar liggen de wortels van ons vak? Hoe ontwikkelde de controllerfunctie zich de afgelopen 120 jaar? Als controller willen we steeds minder achteruit kijken, maar om überhaupt vooruit te mogen kijken, is kennis van onze historische context meer dan een leuk weetje.
Na de gebeurtenissen bij Worldcom, Tyco en Enron werd behoorlijk bestuur een hot topic. Zonder al te veel weerstand werd de Sarbanes-Oxley door de Amerikaanse senaat geloodst. Snel daarna heeft Nederland kennis gemaakt met Morris Tabaksblat en zijn code.
De mens kan best zonder geld, als hij maar een theezakje bezit. Dat bewijst het 'theezakjesspel'. Dat gaat zo: je gaat, bij voorkeur met zijn tweeen, want gezelliger en gedurfder dan in je eentje, met een (ongebruikt) theezakje de deur uit, met als doel om met een zo groot mogelijke buit terug te komen. Die buit moet louter en alleen verkregen worden door ruilhandel, waarvan het theezakje het begin van de ketting vormt.
"Ik haat managers!" hoor ik iemand bijna schreeuwen naast me op een terras. Doordat dit met zoveel emotie werd uitgesproken, kon ik het niet nalaten om te vragen waarom dat zo was...
Het wordt er niet eenvoudiger op: een manager moet tegenwoordig ook leider zijn. Het zal te maken hebben met veranderingen die organisaties willen doorvoeren en de moeilijkheid die wordt ervaren om mensen daarin mee te krijgen. Een actueel onderwerp, getuige de enorme vloedgolf aan literatuur over leiderschap die nog steeds aan kracht wint. Een beetje meer nuchterheid over leiderschap kan echter geen kwaad.
Wetenschap, beroepsvereniging VRC en de praktijk trachten reeds decennialang het fenomeen controller te duiden, te kaderen en van een eigen signatuur te voorzien. Zonder veel succes, de controller laat zich niet grijpen.
Recruiters zoeken voor de huidige schaarse functies anders dan 5 jaar geleden. Je zou kunnen zeggen dat ze vooruitstrevender zijn dan de financials waar zij naar zoeken. Het gedrag van financials lijkt namelijk veel op het gedrag van de Luddieten, de volgers van Jed Ludd. Wat betekent dat voor jouw carrière?
Dat is een groot aantal redenen, maar zijn het ook de goede redenen waar jij jezelf en je baas mee kunt overtuigen? Het grote aantal redenen wordt veroorzaakt door het feit dat Financials niet van veranderen houden en daardoor zijn blijven hangen in oude vertrouwde zaken, die nu en in de toekomst veel geld kosten als je ze niet verandert.
Onlangs viel mijn oog op het artikel "automotive mag subsidieronde EU niet missen" in het Financieele Dagblad. In het artikel stelde de auteur Wolter Kersbergen dat de drempels voor deelname worden weggenomen in een nieuw Europees subsidieprogramma. Een positieve ontwikkeling, want deelname van MKB-bedrijven aan EU-projecten was vooralsnog zeer beperkt door de drempels. Maar hoe komt het eigenlijk dat MKB'ers niet vaak deelnemen aan subsidietrajecten?
Investeren. Eén van de belangrijkste activiteiten binnen een onderneming. Tenslotte wordt met een juiste investering de basis gelegd voor toekomstig succes. En één verkeerde misstap kan kapitale gevolgen hebben. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat de gemiddelde onderneming zoveel mogelijk zekerheid zoekt bij het nemen van investeringsbeslissingen. En wie kan die zekerheid nou beter bieden dan de aanwezige financiële professional?
In mijn vorige artikel heb ik geschreven over professionele Excel-modellen, de verschillende processtappen daarin, en hoe het nieuwe Excel, met PowerPivot en Power View, helpt om deze stappen netjes gescheiden te houden. En ik had al aangekondigd om te schrijven over de grenzen aan Excel: wanneer is het tijd om over te stappen naar een andere omgeving?
Het valt niet te ontkennen: de Europese economie zit in een grote transitie, waarna het waarschijnlijk nooit meer wordt zoals het was. Ook de wereldwijde economische verhoudingen veranderen in rap tempo en technologische ontwikkelingen halen de realiteit van vandaag steeds sneller ondersteboven. Daagt inkoop uw organisatie uit om nieuwe wegen naar de toekomst te vinden, of wordt inkoop nog steeds alleen ingezet om het hier en nu overeind te houden?
De huidige Financial Leaders in de profit sector zijn het er over eens; van de directiefuncties heeft de CFO zich de afgelopen jaren het sterkst ontwikkeld. Op het eerste gezicht lijken deze uitspraken een wat gekleurd beeld te geven, u weet wel, dat spreekwoord over de slager en zijn eigen vlees. Toch lijkt er meer aan ten grondslag te liggen dan misplaatste zelfgenoegzaamheid, als we kijken naar het veranderde takenpakket van de huidige CFO's.
Feitelijk is een banenjacht niet veel anders dan het wegzetten van een product, alleen ben jij het product. Om die reden is de marketingmix een zeer geschikt instrument om dé baan van je dromen te veroveren.
Iedere organisatie moet zijn contracten beheren! Daar zijn al veel artikelen over geschreven!! Want het kan je duur komen te staan als je het niet doet. Als je begint om je contracten te managen is een van de eerste dingen die je doet, ze overal vandaan halen.
In veel coach- en loopbaangesprekken die ik met financials voer die een nieuwe baan zoeken, komt geregeld de angst naar boven voor een aankomend sollicitatiegesprek. Deze angst wordt gevoed vanuit meerdere bronnen. Er staat druk op het gesprek want je wilt de baan krijgen, je hebt de afgelopen 10 jaar niet meer gesolliciteerd dus je mist recente ervaring en tot slot de angst om een antwoord niet te weten of dat het gesprek stil valt.
Project jaarverslag. Voor veel CFO's en hun teams is het elk jaar weer een zware bevalling om alles er goed in te krijgen. Het voornemen om het de volgende keer anders te doen is er, maar zodra het J-woord tijdens een vergadering in het najaar voor het eerst weer ter tafel komt, gaan de vingers vervolgens niet bepaald enthousiast de lucht in.
Vorige week zat ik 's-ochtends vroeg in de auto te luisteren naar de radioreclame van de Triodos-bank die eindigde met de payoff: "Klein is het nieuwe groot". Wat een gave slogan is dat en wat ben ik het er mee eens!
Eind juni bracht het Financieele Dagblad een uitgebreid verhaal over een project bij het Ministerie van Justitie waarbij werd opgemerkt dat een oorspronkelijk budget van 15 miljoen na enkele jaren was opgelopen tot 100 miljoen zonder dat de gewenste resultaten duidelijk waren. Het project was volledig uit de hand gelopen. De vraag is of dit te voorkomen is. Het antwoord daarop is 'ja'.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl