Hoe te excelleren als business partner in een high performing omgeving?

excelleren als business partner
In tijden van een uitdagende markt moeten bedrijven excellent presteren, maar natuurlijk ook de financials binnen die bedrijven. Door veranderende technologieën en de vele innovaties kunnen bedrijven snel groeien, maar ook heel snel klanten kwijtraken. Ondersteuning van het management door de financiële business partner is dan ook van groot belang om de juiste beslissingen te nemen en te kunnen overleven. In dit artikel deel ik graag een aantal praktische tips om te excelleren in een high performing omgeving.

1. Zorg voor directe invloed op de business 

Financials ondersteunen bij het nemen van goed onderbouwde beslissingen. Om te zorgen dat de business ook openstaat voor een gelijkwaardige rol van finance in het besluitvormingsproces is het belangrijk om gedegen kennis te hebben van de marktomstandigheden waarin een bedrijf opereert.

Tevens mag business kennis niet ontbreken. De financial moet goed op de hoogte zijn van de producten en diensten die een bedrijf verkoopt. Cijfers over marges, omzet en benchmark gegevens kunnen helpen de groeimogelijkheden voor een bedrijf in kaart te brengen. Met deze informatie kan de business overtuigd worden om bepaalde keuzes te maken.

Om het verhaal binnen de organisatie aan de man te brengen is markt en productkennis cruciaal. Om tevens nog meer directe invloed te hebben is een intern netwerk ook van belang. Zorg dat mensen je kennen en je weten te vinden voor vraagstukken. Steek geen stokje voor bepaalde plannen maar denk mee over andere mogelijkheden die nog winstgevender kunnen zijn.

2. Blijf veranderen en optimaliseren

Succesvol zijn en high performen is óók continue veranderen. Dit geldt voor zowel interne processen als de werkwijze richting de markt.

Interne processen zo inrichten dat ze de minste tijd kosten is de uitdaging, zodat alle werknemers zich kunnen richten op innovatie en klantentevredenheid. Dit is een proces wat nooit afgerond is, want er zullen continue veranderingen optreden waardoor andere zaken weer optimaler ingericht kunnen worden. Vooral voor de Financial is dit een mooie uitdaging, want in deze rol heb je heel goed inzicht in alle processen. Wellicht is er zelfs data beschikbaar die je meer kan vertellen over de interne processen en hiermee is het nog makkelijker om tijd te besparen en te optimaliseren!

3. Ontwikkel jezelf op verschillende vlakken

Wat de business partner doet in de organisatie waarin hij werkt, past hij of zij natuurlijk ook op zichzelf toe. Kennis opdoen over ontwikkelingen op het financiële vak, maar ook over de branche waarin hij werkt. Wat zijn de nieuwste trends? Hoe kunnen deze toegepast worden in de eigen organisatie?

Daarnaast is werken aan je persoonlijk competenties natuurlijk belangrijk. Tegenwoordig worden veel financials getraind in soft skills om een excellente business partner te kunnen zijn. Ook leiderschapstrainingen met coaching en intervisie zijn populair. Als je in jezelf blijft investeren blijf je van waarde voor het bedrijf waar je werkt. Mocht je op ten duur over willen stappen naar een andere baan, dan ben je nog steeds interessant voor de markt.

Gerelateerde artikelen