Sytze Marseille is sinds 1 september CFO geworden van de Foreign Media Group. Hij werkte hiervoor als Finance Director bij Guhl in Duitsland en als Director Finance bij Nuon, divisie Network Services.
John Schoonhoven treedt per 1 januari 2006 terug als financieel directeur van AM NV. De voortgang van de strategische oriëntatie, die heeft geleid tot een voorgenomen bod op AM, grijpt hij aan om zijn horizon verder te verbreden. Vanaf volgend jaar start hij de onderneming Tiansa Beheer BV, die zich onder meer bezighoudt met 'finance consultancy & interim management'.
Grote Nederlandse bedrijven denken er sterk over om grote delen van hun debiteurenportefeuilles te gaan verkopen aan gerenommeerde, kapitaalkrachtige incasso-organisaties. Vaak gaat het hierbij om portefeuilles van vele tientallen miljoenen euro's. Deze nieuwe trend is bevestigd tijdens het door EDR Credit Services georganiseerde symposium 'Cash Flow aan de Amstel'. Het opkopen van debiteurenportefeuilles wordt in de Verenigde Staten en in sommige Europese landen al langer in de praktijk gebracht. Het Nederlandse bedrijfsleven had lange tijd schroom om hiertoe over te gaan, maar begint zo langzamerhand ook de voordelen hiervan in te zien.
Wat gebeurt er als de dollar opeens keldert? Die vraag stond centraal in de vorige week uitgezonden documentaire 'De dag dat de dollar valt'. Een vraag die actueel lijkt, gezien de overwaardering van de Amerikaanse munt. Maar hoe waarschijnlijk is een plotselinge devaluatie van de dollar?
Wie zijn de toppers in het sterk concurrerende veld van private equity? Hier stellen we ze aan u voor. In de categorie Best Private Equity House zijn Marcel Boekhoorn (Boekhoorn M&A), Boudewijn Molenaar (Gilde), Rob Thielen (Waterland), Stef van Doesburg (Greenfield) en Zoran van Gessel (Bencis) genomineerd.
To the point en gedegen analyses. Dat verwachten partijen van een due diligence rapport. Peter van Mierlo (PwC), Jos Andriessen (Deloitte), Leo van Veen (Ernst & Young), Ad Veken (Deloitte) en Jurgen van Breukelen (KPMG) voldoen aan die verwachtingen. Zij zijn genomineerd in de categorie Best Acquisition Support.
Op 23 november vond in Noordwijkerhout het 2e jaarcongres Corporate Performance Management plaats. Verschillende keynote speakers gaven uit eigen ervaring voorbeelden van hoe zij de link leggen tussen strategie en performance. Het hoogtepunt was de uitreiking van de Corporate Performance Management Award. De trofee ging dit jaar naar Trespa-CFO Marten Niemantsverdriet.
Drie genomineerden in drie verschillende categorieën reageren op hun nominaties voor de M&A Awards. Dit keer CEO Gert-Jan Kramer van Fugro, Rob Thielen van Waterland en Maarten Wolleswinkel van Holland Corporate Finance. Die laatste: 'We zijn vrij goed bezig. Leuk dat de markt dat erkent.'
Trespa is de winnaar van de Corporate Performance Management Award 2005. Trespa-CFO Marten Niemantsverdriet nam tijdens het tweede Jaarcongres Corporate Performance Management de onderscheiding voor de meest succesvolle CPM-case van het jaar in ontvangst. Een Weerts feestje op 23 november in Noordwijkerhout.
NH Hotel Leeuwenhorst te Noordwijkerhout was op woensdag 23 november het toneel voor het 2e Jaarcongres Corporate Performance Management. Deze dag stond - uiteraard in de schaduw van de vraag: wie is de winnaar van de CPM Award 2005 - geheel in het teken van de trends en meest succesvolle ervaringen met Corporate Performance Management.
Frank Janssen had zijn huidige functie als CFO van Connexxion niet kunnen bereiken, zonder de brede kennis die hij van de rest van de organisatie heeft. 'Ik heb drie jaar een operationele functie gehad en van die uitstap heb ik ontzettend veel geleerd.'
Trespa heeft in Europa en later in China en de VS het consolidatieproces voor de rapportages sterk gemoderniseerd. Alsof dat niet genoeg moeite kostte, heeft het bedrijf tegelijkertijd een wereldwijd Activity Based Costing systeem geïmplementeerd. Trespa is, zeker wat betreft performance management, uitstekend voorbereid op de toekomst. 'We rapporteren met dezelfde frequentie en inhoud als een grote internationale onderneming.'
Het aantal organisaties dat gezamenlijke inkoopcontracten afsluit, neemt nog altijd toe. Energie is duurder dan ooit, dus samen inkopen daarvan is een must. De energie-intensieve bedrijven DSM en Akzo Nobel nemen het voortouw.
Ook in deze nieuwsbrief weer een voorproefje op het boek Incasso, hoe praat ik mijn geld uit zijn zak? van Raimond Honig, deskundige van het Credit Management Instituut, en directeur van Berkeley & Lawrence Incasso Intermediairs Els Jacobs. Deze maand: Wat kan goed incasseren voor uw organisatie opleveren?
Maar twee procent van de Nederlandse bedrijven heeft behoefte aan credit managers, blijkt uit onderzoek van Robert Half. Dick Veerman, als interim manager gespecialiseerd in credit management, ziet juist dat de vraag naar credit managers groeiende is.
De taken van de credit manager verschuiven. Was het debiteurenbeheer voorheen de eerste en wellicht enige prioriteit, nu houdt de credit manager zich langzaam maar zeker steeds meer met de cash flow bezig. Zo merkt ook Ben Walet, credit manager bij Getronics.
De economische omstandigheden van de Nederlandse productiesector verbeterden in oktober voor de vierde achtereenvolgende maand. De inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging voor Inkoop-management - de NEVI PMI - is weer gestegen. Van 53.1 in september nam het toe tot 54.0 in oktober en bereikte daarmee het hoogste niveau in veertien maanden.
Beleggers in Fugro hebben het goed. In het jaar voorafgaand aan de recente 4:1-aandelensplitsing steeg het Fugro-aandeel van zo'n kleine 50 euro naar ruim 86 euro. De hoogste koers ooit. Alles zit dan ook mee en de belegger heeft daar wel oren naar. Terwijl de hele beurs bibbert van angst voor de hoge olieprijzen, zit Fugro-CFO André Jonkman met zijn bedrijf op de spreekwoordelijke rozen.
De goeroe aller managementgoeroes is overleden. Enkele dagen geleden stierf Peter Drucker, algemeen aanvaard als de grootste denker onder de managementconsultants. Wat is de blijvende waarde van zijn werk?
Het vak van financial eenzijdig? Wilbert van Dijk bewijst het tegenovergestelde. Zijn BE-achtergrond bezorgde hem een gevarieerde carriere. Van 'loopjongen' tot financieel directeur. 'Voor financials ligt de wereld open. Je moet alleen wel durven.'
Is het mogelijk dat het einde van de gouden tijden voor private equity in zicht komt? Het uitzonderlijke succes van de private equity industrie van de afgelopen jaren heeft zoveel geld van investeerders aangetrokken dat de concurrentie voor de beste deals het toppunt bereikt lijkt te hebben. Het ziet ernaar uit dat de hoge prijzen voor beste deals de returns onder zodanige druk zetten dat investeerders op zoek gaan naar alternatieve investeringsmogelijkheden.
Ook al zou de kop het doen vermoeden, hier is geen sprake van een quiz, maar van een middel om service en kwaliteit te toetsen en te verbeteren. Een middel dat al jaren bestaat maar de laatste tijd ook in Nederland steeds meer opmars maakt.
Heleen Kersten, Hector de Beaufort, Jan Louis Burggraaf, Eddie Meijer en Ep Hannema. Dat zijn de genomineerden in de categorie Best M&A Lawyer. Stuk voor stuk juristen met veel ervaring en een flinke dosis pragmatisme.
Deze keer drie CEO's die hun licht laten schijnen op hun nominaties. Onder hen Jan Aalberts, CEO van Aalberts Industries. Vanuit zijn ruime ervaring geeft hij tips over het doen van overnames. 'Houd het strak en simpel.'
In situaties waar het eigenbelang botst met het collectieve belang spelen zogenoemde coördinatieregels een belangrijke rol. Wanneer de gelijkheidsregel bijvoorbeeld wordt geschonden - iemand zet zich onvoldoende in - kan dit leiden tot vergeldingsmaatregelen, die schadelijk zijn voor de gehele organisatie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Belgische psycholoog Jeroen Stouten.
Zowel investeerders als ondernemers die een bedrijfsonderdeel hebben uitgekocht maken kans op de titel Best Buy Out. Hier stellen we de genomineerden aan u voor: één investeerder en vier managers onder wie Carel van Bemmelen van Neerlands Glorie. 'Een slimme en interessante casus.'
Analysemogelijkheden van managementinformatiesystemen blijven onbenut door gebrek aan kennis van, en inzicht in de technologische mogelijkheden. Om dit te ondervangen werken bedrijven samen aan een 'open source' concept, om zoveel mogelijk managementinformatie te halen uit financiële consolidatiesystemen.
Bij de politie zijn financiën een middel, geen doel. Enkele jaren geleden was er nog sprake van een inputgeoriënteerde organisatie: de 25 politiekorpsen ontvingen aan het begin van het jaar hun financiële middelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en deden daar min of meer 'hun ding mee'.
De internationale regelgeving voor kredietverlening verandert. Eind 2007 moeten banken aan nieuwe eisen voldoen. Rabobank International paste daarom haar ICT-netwerk aan en legde daarbij prioriteit bij het informeren en voorlichten over de impact van Basel II van het verantwoordelijk management.
Vopak richt zich na de afsplitsing van Univar puur op tankopslag. Waarbij ICT een ondersteunende rol speelt. Jack de Kreij - als CFO tevens verantwoordelijk voor ICT binnen Vopak - over de groeikansen, de risico's en de toegevoegde waarde van ICT in de bedrijfsvoering.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl