Achttien cijferig rekeningnummer voor Europeaan

Rekeningnummers van zeven of negen cijfers zijn binnenkort verleden tijd. Ook het vertrouwde 'pin' zal mettertijd verdwijnen. Europa bereidt zich namelijk voor op de introductie van de Single European Payments Area (SEPA). Dit systeem moet gaan leiden tot een Europese betalingsmarkt, waarmee betalen voor de Europese consument overal even makkelijk wordt.

De grootste verandering voor de consument is dat nieuwe rekeningnummers uit achttien cijfers zullen bestaan. Dit nummer is een combinatie van het oude rekeningsnummer, een landencode, een controlegetal, en vier letters die de betreffende bank aangeven. Wie vaak overschrijvingen doet naar het buitenland kent dit nummer mogelijk al als IBAN.

Consumenten kunnen op www.ibannl.org zien hoe hun oude rekeningnummers er uit gaan zien. Het moment waarop de invoering plaats gaat vinden is nog niet bekend. De banken zijn wel al bezig om twintig miljoen passen te vervangen. Dat moet uiterlijk in 2010 klaar zijn.

Winkelaars vrezen dat de nieuwe passen voor hen onvoordeliger uitpakken. Dit is niet noodzakelijk het geval maar wel een mogelijkheid. Ook voor consumenten zullen sommige maatregelen duurder uitpakken.

Gerelateerde artikelen