Heineken boort nieuwe markten aan

Bierconcern Heineken heeft een overeenkomst gesloten met Kazachstaanse brouwer Efes. Samen willen ze gaan investeren in Kazachstan, Oezbekistan en Servië. In deze landen vindt een sterke groei plaats in de bierconsumptie.

Heineken heeft geen financiële details prijs gegeven. Wel is bekend dat ze een aandeel van 40% krijgen in het samenwerkingsverbond.

Afgelopen vrijdag werd het bod dat Heineken en Carlsberg deden op Britse bierbrouwer Scottisch & Newcastle (S&N) door de directie geaccepteerd. Heineken en Carlsberg zijn het ook eens geworden over de verdeling van de overnamesom waar zij eerder niet uitkwamen.

Sinds oktober is het bod van Heineken en Carlsberg op S&N met tien procent verhoogd. Qua productie is S&N de vierde bierbrouwer van Europa. In 2006 behaalde het bedrijf een omzet van ruim vijf miljard euro. Met de overname van de Britse bierbrouwer wordt Heineken qua omzet het grootste bierconcern ter wereld. Het bod van de twee biergiganten op S&N bedraagt zo’n 10,2 miljard euro. Tevens nemen zij zo’n 3,4 miljard aan schulden over.

Heineken wordt door de overname marktleider in Engeland. Ook in Ierland zullen ze een aanzienlijk deel van de markt overnemen. De overname wordt door Heineken topman Jean-Francois van Boxmeer een ‘zeer belangrijke strategische stap’ genoemd.

Gerelateerde artikelen