ZZP-gaan minder populair

Werknemers zoeken de zekerheid van vast werk, met een goede balans tussen werk en prive.

Maar liefst 59 procent van de Nederlandse werknemers is niet geïnteresseerd in freelancen of zzp’en, blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener ADP. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Overal elders is het minder dan de helft.

“Waar een aantal jaren geleden nog een piek was in de populariteit van freelancen, mede veroorzaakt door een groeiende behoefte aan flexibiliteit en vrijheid, lijkt het tij nu gekeerd. Werknemers hebben opnieuw behoefte aan vastigheid,” aldus ADP.  In Nederland verwacht zelfs 34 procent van de werknemers de rest van hun carrière bij dezelfde organisatie te blijven, met name in de leeftijdscategorie van 45 tot 54 jaar.

“In sommige sectoren is freelancen als gevolg van de crisis niet altijd een vrijwillige keuze geweest,” vertelt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. Aangetrokken door vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om zelf hun toekomst te bepalen, kozen een groot aantal werknemers de afgelopen jaren voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. “Velen zullen echter ook worstelen met de onzekerheid, het isolement en administratieve lasten die daarmee gepaard kunnen gaan. De vraag naar een betere balans tussen werk en privé blijft echter wel bestaan en organisaties spelen daar gelukkig steeds vaker op in,” aldus Brand. Hij vindt dat organisaties daarom moeten blijven concurreren met de opties die werken als freelancer en zelfstandige te bieden heeft.

Lees ook: Minder werken? Nee.

(bron: ADP)

Gerelateerde artikelen