Zwaar weer dreigt voor verzekeraars NN en ASR na woekerpolisuitspraak rechter

Duizenden euro’s compensatie per polis, plus vergoeding van de rente.

Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro’s kunnen lopen.

  • ING rekent voor NN-zaak 1000 euro per polis
  • NN naar Hoge Raad na conclusies van rechter
  • ASR zou 2,4 miljoen woekerpolissen beheren …
  • … NN beheert mogelijk circa 700.000 woekerpolissen

Het gerechtshof in Den Haag is voor beide verzekeraars met uitspraken gekomen, waarvan beleggers flink zijn geschrokken. Op de beurs in Amsterdam gingen NN en ASR woensdag zwaar onderuit.

Volgens het hof heeft NN in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Dat kan betekenen dat de verzekeraar nog vele duizenden klanten moet gaan compenseren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Sijthoff Educatie en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.

Activiteiten van Aegon overgenomen door ASR

Bij ASR speelt een soortgelijk verhaal. Daar gaat het om polissen die zijn verkocht door de Nederlandse activiteiten van Aegon, die recent zijn overgenomen door ASR. In een lijvige uitspraak wordt de verzekeraar op meerdere punten in het ongelijk gesteld en erop gewezen dat vergoedingen op zijn plaats zijn.

Jason Kalamboussis van ING rekent voor de NN-zaak met een aanname van 1000 euro per polis. Maar “als het bedrag uiteindelijk dichter bij 2000 euro per polis komt te liggen, dan is onze aanname van 1000 euro te laag”, erkent hij.

Inschatting aan de lage kant

Directeur Stef Smit van ConsumentenClaim, dat in opdracht van Woekerpolis.nl de collectieve procedures voert, denkt dat de inschattingen van de ING-analist erg aan de lage kant zijn. “Dat het minimaal om duizenden euro’s per polis gaat, staat wel vast. En dat wordt dan nog verdubbeld door de wettelijke rente.”

De rekensom hangt ook af van hoeveel woekerpolissen gecompenseerd moeten worden. De claimorganisaties stellen dat er in Nederland in de voorbije decennia zo’n 7 miljoen zijn verkocht. ASR zou sinds de overname van de Aegon-activiteiten goed zijn voor 2,4 miljoen stuks. Bij NN zou het gaan om ongeveer 700.000.

Juridisch gesteggel nog niet afgelopen

Maar over de kwestie wordt al jaren geprocedeerd en het juridisch gesteggel is nog niet afgelopen. De kenners van KBC wijzen erop dat NN al heeft aangekondigd naar de Hoge Raad te stappen, omdat de verzekeraar het niet eens is met de conclusies van het hof.

ASR zegt de uitspraak te bestuderen en heeft nog geen besluit genomen over verdere juridische stappen. (ANP)

Lees meer over de woekerpolissen:

Gerelateerde artikelen