Witwassen beter bestreden

Banken gaan samenwerken in Transactie Monitoring Nederland om te controleren of transacties zuiver zijn.

De vijf grootste banken van Nederland onderzoeken de mogelijkheden om samen witwassen tegen te gaan. Naar schatting is in Nederland 16 miljard euro aan crimineel geld in omloop. Om die geldstromen eerder te onderscheppen, willen ING, ABN AMRO, Rabobank, Volksbank en Triodos een gezamenlijke organisatie opzetten die controleert of transacties wel zuiver zijn.

De vijf banken hopen verdachte transacties beter na te kunnen gaan als ze gezamenlijk optrekken, staat in een verklaring van de Nederlandse Vereniging van Banken. Mogelijk spelen ook de hoge kosten een rol die de banken nu nog afzonderlijk moeten maken om aan alle antiwitwasregels te kunnen voldoen.

Volgens de vijf Nederlandse banken zijn er nog wel juridische en technische obstakels op weg naar het samenwerkingsverband, dat Transactie Monitoring Nederland gaat heten. Ze bestuderen de komende zes maanden hoe ze die barrières kunnen wegnemen. Andere banken kunnen zich later aansluiten.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen