Wat is de toekomst van de controller?

Wat is de toekomst van de controller?
Bestaat de financial controller over tien jaar nog wel? En hoe zit het met de business controller? Albert Allmers van FinanceFactor geeft een inkijkje in de toekomst van de controller.

Van digitalisering tot robotisering, het toekomstperspectief van de controller lijkt op het eerste gezicht negatief. Zo verschijnen financiële beroepen vaak bovenaan de lijstjes van door robots bedreigde beroepen. Daar komt bij dat het beroep van financial controller steeds verder wordt geautomatiseerd.

Zien we in de toekomst steeds meer lege bureaus op de financiële afdeling? En is het tijd om als controller naar een nieuw beroep uit te kijken? Alvast een hint: ja, dat is het wel wanneer je als controller blijft stilstaan. Voor het volledige antwoord is het belangrijk om te beginnen bij de huidige situatie.

Verschil financial en business controller

Op dit moment tekent zich nog een verschil af tussen een financial en een business controller. Aan de ene kant kijk je als financial controller vooral terug in de tijd en analyseer je het heden. Daarbij is het je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de cijfers kloppen.

Als business controller richt je je blik met name op de toekomst. Daarbij ga je verder waar de financial controller ophoudt. Zo werk je op basis van de cijfers scenario’s uit. Ook houd je je bezig met benchmarking, concurrentieanalyses en macro-economische ontwikkelingen.

In de praktijk ziet Allmers deze tweedeling steeds meer vervagen. Daardoor zal het verschil tussen een financial en business controller op termijn niet meer relevant zijn. Er zal vanaf dat moment vooral behoefte zijn aan een controller die de rol van navigator kan vervullen.

De controller als navigator

Navigator is een term uit de scheepvaart. Allmers vindt dit een passende metafoor voor de controller van de toekomst. “De navigator is een belangrijke schakel voor de kapitein, oftewel de CEO van de organisatie. Hij geeft namelijk aan welke koers je moet varen om heelhuids aan te komen op de bestemming.”

Hij doet dat met behulp van cijfers en komt op basis daarvan tot een advies. “Adviesvaardigheden zijn naast het inhoudelijke stuk dus heel belangrijk. Want op het moment dat de navigator bij de kapitein niet de juiste koers aangeeft, is de kans groot dat het schip op de klippen loopt.”

Allmers ziet kansen aan de horizon voor controllers die deze rol op zich kunnen nemen. “Ze worden onder meer gezocht bij grote bedrijven waar de financiële huishouding complexer is, de toekomst minder zeker is en innovatie een belangrijke rol speelt. Maar ook bij succesvolle familiebedrijven.”

Hoe word je een navigator?

Wat heb je nog voor de boeg als je een navigator wilt worden? Volgens Allmers hangt dit af van je huidige rol. “Om te beginnen, adviseer ik een financial controller om eens mee te draaien in de directie van het bedrijf. Daarnaast doet een business controller er goed aan om ervaring op te doen op de boekhoudafdeling.”

Allmers hamert er verder op dat je als controller voortdurend moet blijven investeren in jezelf. Hij waarschuwt dan ook dat je zomaar buiten de boot kunt vallen als je dat niet doet. “Je kunt niet blijven stilstaan, want alle taken die controllers nu repeterend doen, zullen in de toekomst verdwijnen.”

Het bezitten van de juiste navigatieskills wordt intussen steeds belangrijker. Denk aan competenties als extraversie, emotionele stabiliteit en intellectuele en emotionele openheid. Of je nu vaart op een spiegelgladde of stormachtige zee, voor een goed opgeleide navigator ligt de wereld aan zijn voeten.

Foto: Unsplash

Gerelateerde artikelen