VK riskeert 16 miljard dollar exportverlies

VN rapport meldt dat zo'n 7 procent van de export naar de EU weg kan vallen.

Een no-deal Brexit zou Groot-Brittannië opzadelen met minstens 16 miljard dollar aan exportverliezen naar de Europese Unie. Dat schrijft de Verenigde Naties in een rapport over de Brexit. Dat verlies zal volgens de onderzoekers waarschijnlijk nog flink kunnen oplopen vanwege indirecte effecten en verliezen op andere markten.

Het bedrag van 16 miljard dollar komt neer op circa 7 procent van de algemene export van Groot-Brittannië naar de EU, aldus VN-handelsorgaan UNCTAD. Daarbij draait het om onder meer 5 miljard dollar aan export van motorvoertuigen, 2 miljard dollar bij de uitvoer van dierlijke producten en nog eens 2 miljard bij kleding en textiel.

UNCTAD spreekt van een conservatieve inschatting. De verliezen kunnen nog veel hoger zijn als productienetwerken verstoord raken door bijvoorbeeld grenscontroles. Ook Britse exporten naar landen als Turkije, Zuid-Afrika, Canada en Mexico kunnen geraakt worden omdat zij gunstige handelsafspraken hebben met de EU, maar nog niet hebben ingestemd om deze voordelen ook aan Britse bedrijven door te geven bij een no-deal Brexit

Het rapport vermeldt niet of en hoe importeurs in onder andere Nederland de weggevallen import opvangen door andere. Vandaag stemt het Britse Lagerhuis over een motie die een no-deal Brexit moet voorkomen. De motie lijkt te worden aangenomen en daarmee een no-deal mogelijk weer verder uitgesteld.


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen