Tijd voor een nieuwe comfortzone

Digitalisering gaat het vak veranderen. Speel daar nu al op in door je eigen skilsett mee te veranderen, zowel de hard als de soft skills.

Een serie blogs over HR uitdagingen

BLOG – De wereld verandert snel. Al helemaal in Finance, waar digitalisering, automatisering en robotisering tegenwoordig de dienst uitmaken. Een maandafsluiting bijvoorbeeld was nog nooit zo snel klaar. Ideaal, want zo ontstaat meer ruimte voor analyse en advies richting de business. Ons werk wordt er alleen maar nuttiger en interessanter door.

Door Erwin Koenderman, operationeel directeur Yacht Finance. Als promotor van Yacht's Future Finance Change Program zet hij zich in voor het ontwikkelen van soft skills.

Traditionele mindset belemmert innovatie

Bij corporates als ASML, Philips, DSM of ING neemt de robot al letterlijk de hand over van de mens bij het invoeren en koppelen van data of het checken van facturen. Analyses verlopen geautomatiseerd via process mining. Een groot verschil met het mkb, waar de dagelijkse praktijk er nog heel anders uitziet. Dat komt deels door een gebrek aan tijd en middelen. Maar ook ‘oud gedrag’ van organisaties en financials staat vooruitgang in de weg en beperkt hun innovatiekracht. Natuurlijk, in je bubbel blijven zitten is veilig. Maar één ding is zeker: de ontwikkelingen waaien niet over. Ofwel, afwachten is geen optie.

Datagedreven organisaties

De opmars van datagedrevenheid is misschien nog wel het meest typerend. Door interne en externe data te combineren, kunnen organisaties besluiten beter onderbouwen en verder vooruitblikken. Kijk naar de NS, waar sensoren op treinen inzicht geven in de onderhoudsstatus van onderdelen. Met als gevolg dat arbeidskosten en investeringen beter te plannen zijn. Als financial voeg je daar met de juiste competenties waarde aan toe. Door de goede vragen te stellen om de gewenste informatie boven tafel te krijgen. En te toetsen of en hoe je die kunt gebruiken om besluitvorming te beïnvloeden. Daarvoor heb je een open blik nodig, maar ook lef en ondernemerschap.

Meesturen in je organisatie

Financials hebben nog vaak hun handen vol met het op orde krijgen en houden van de basis. Maar waar tijd en ruimte ontstaat, kunnen ze meer om zich heen kijken. Informatie analyseren en interpreteren en levelen met de business. Zich ontwikkelen tot co-drivers. De ene rol sluit de andere overigens niet uit. Integendeel. Voor de transitie in Finance hebben accounting, financial en business control elkaar nodig.
Een transitie vraagt nogal wat, niet alleen kennis, maar ook de nodige soft skills. Want je kunt vakinhoudelijk nog zo goed zijn, je moet je adviezen wel over de bühne weten te brengen om effect te sorteren.

Nieuwsgierigheid als kracht

Hoe kun jij future proof worden? Simpelweg door om je heen te kijken, mee te bewegen en uit je comfortzone te stappen. Is er nieuwe tooling? Wacht niet tot je werkgever ervan hoort, maar verdiep je erin en ga ermee aan de slag. Nieuwsgierig zijn, daar gaat het om. Het moment is daar om nieuwe technologieën en werkwijzen te omarmen en systemen voor jou te laten werken. Is dat makkelijk? Zeker niet. Maar één ding is zeker: je staat er niet alleen voor en hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Velen gingen je voor. Zoek collega-financials op en wissel ervaringen uit. Fout gemaakt? Goed zo!  Het geeft je nieuwe inzichten En je zult zien dat je met jouw nieuwe kwaliteiten en vaardigheden opschuift in de keten. Wat het oplevert? Interessante projecten en goede toekomstperspectieven. En bovenal heel veel plezier en inspiratie.

Blogs in deze serie:

Gerelateerde artikelen