Stijn Schneider (GrandVision) wint Controller of the Year Award 2017

Stijn Schneider
Tijdens het Jaarcongres Controlling 2017 op 20 april heeft Stijn Schneider, Group Controller bij GrandVision, de Controller of the Year Award in de wacht gesleept.

?>> Lees het verslag van ?het ?Jaarcongres Controlling 2017
??>> Bekijk de foto’s van ?het ?Jaarcongres Controlling 2017
?>> ?Lees over de 4 genomineerden voor Controller of the Year Award
?>> ??????Bent u er volgende keer ook bij? Meld u hier aan voor de komende?? ?Controllerbijeenkomst?en??.??

Schneider kreeg de award uit handen van de winnaar van 2016 Roy Verhoeven (Vanderlande Industries).  De zichtbaar trotse Schneider zei dat hij het mooi vond dat de controller – die normaal toch vaak op de achtergrond opereert – met deze award in het zonnetje wordt gezet. Ook vond hij het mooi om de kans te krijgen het verhaal van GrandVision – een grote beursgenoteerde, internationale retailer in optische retail – te vertellen. 

“We zijn overigens nog op zoek naar financieel talent in onze snelgroeiende organisatie”, aldus Schneider, die maar slim van de gelegenheid gebruik maakte. 

In 2011 bundelde GrandVision zijn activiteiten met Pearle Europe waarmee een wereldspeler ontstond met 6.500 winkels. Daarmee begon ook de journey naar multinational en alles wat daarbij hoort. Stijn Schneider werd vier jaar geleden Group Controller bij het bedrijf. Hij heeft sindsdien een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van de finance functie en het faciliteren van de groei van het bedrijf 

Zijn bijdrage is kort samen te vatten als het financieel aansturen van de 6.500 winkels van GrandVision met financiële guidelines, het inregelen van een internal control framework dat past bij een organisatie van formaat, het doorlichten van overnametargets en deze integreren in het bedrijf en het managen van financieel talent in de gecentraliseerde organisatie. 

Schneider ziet zijn rol bovenal als een spilfunctie binnen het bedrijf. “Bij mijn team komt het samen, wij weten wat er speelt en zijn daardoor in staat grip te houden. We signaleren in een vroege fase waar het fout gaat. Bijvoorbeeld als we de balans zien oplopen in een land, dan moeten we daar naar kijken. Of bij een non-routine transactie, zoals het samenvoegen van bedrijven, sturen we daar een financieel manager op af. Met dat bijltje hebben we bij Finance immers vaker gehakt.”  

Behalve de beheersing van risico’s zet Group Control ook kansen op de agenda, zoals potentiële overnamekandidaten en verbeteringen die in de winkels gerealiseerd kunnen worden. Dat is onderdeel van de business partner rol bij GrandVision. “Binnen de landen hebben we het setje financieel directeur en CEO en vanuit centraal houden we overzicht en koppelen we ook mijn mensen aan lokale mensen. Finance heeft door dit model een grote stem in beslissingen. Mijn grootste toegevoegde waarde zit in mensen aan elkaar te verbinden en te zorgen dat ze kunnen groeien en leren. Ik kan zelf wel van alles gaan doen, maar de belangrijkste kwaliteit als manager is mensen zich te laten ontwikkelen en zorgen dat ze zichzelf blijven uitdagen.” 

Lees hier het hele verhaal van Stijn Schneider. 

Alle verhalen van de genomineerden van 2017 vindt u in dit dossier


VLNR: Roy Verhoeven (Vanderlande Industries), Frederik Stolwijk (Raet), Joost Stienen (ASML), Stijn Schneider (GrandVision), Joyce Groot (Schiphol Group), Laura Blaauwendraad (Wessanen), Ferry Muller (Vebego International) en Michael van Asperen (Controllers Netwerk)

Het Jaarcongres Controlling – hèt inspiratie en netwerkevent voor Group- en Corporate Controllers – vond op donderdag 20 april 2017 plaats in Spant! te Bussum. Het thema van deze editie was: ‘Entrepreneurship as your Foundation’.

Interessant voor u:

1. Bezoek het Jaarcongres Controlling op 18 april 2018
Ontmoet de top in Controlling op donderdag 18 april 2018 tijdens het Jaarcongres Controlling. Laat u inspireren door best practices en casepresentaties. En… wie wint de Controller of the Year Awards 2018? Nieuwsgierig naar het programma? Direct aanmelden? 
?N?eem? alvast? contact op met Michael van Asperen via 020 6390008.

Wilt u als partner betrokken zijn bij het Jaarcongres Controlling? Mail dan Tim Bosman

2. Sluit u aan bij de top in Controlling
Wilt u netwerken met gelijkgestemde topcontrollers tijdens kleinschalige peer group sessies en toonaangevende congressen? Word lid van het Controllers Netwerk voor persoonlijke en professionele groei. Voor alle privileges en aanmelden gaat u naar Controlling.nl. Tip: meld u ook aan voor de gratis Controlling Nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.

3. Denk mee over het Controllers Netwerk
Vindt u het leuk om mee te denken over de ontwikkeling van het Controllers Netwerk en het lidmaatschap? Wilt u betrokken zijn als partner van de Community? Neem gerust contact op met Michael van Asperen via 020 639 0008 of mvanasperen@alexvangroningen.nl.

PS Bekijk ook interessante trainingen voor u en uw collega’s op Controlling.nl/trainingen.

Gerelateerde artikelen