Stijging AOW-leeftijd onwaarschijnlijk

Groei levensverwachting te laag voor hogere AOW-leeftijd.

De kans lijkt klein dat de AOW-leeftijd in 2025 wordt verhoogd. Uit een nieuwe prognose van het CBS van de levensverwachting van 65-jarige Nederlanders blijkt namelijk dat die in 2025 nog zo'n 20,75 jaar te leven hebben. Vorige jaar ging het CBS er nog van uit dat ze een halve week minder lang te gaan hadden. De pensioenleeftijd is gekoppeld aan deze levensverwachtingscijfers.

De nieuwe prognose betekent dat 65-jarigen in 2025 ruim een maand langer leven dan in 2024, het jaar waarop de AOW-leeftijd voor het eerst de 67 jaar zal bereiken. Naar verwachting is deze toename waarschijnlijk te klein voor een stijging van de pensioenleeftijd, schrijft NRC. Aan de hand van de oude CBS-prognose van de levensverwachting stelde het ministerie van Sociale Zaken afgelopen juni namelijk al vast dat Nederlanders ook in 2025 op hun 67-ste met pensioen kunnen. Deze oude voorspelling is op drie dagen na identiek aan de nieuwe.

Tot 2024 liggen de AOW-leeftijden vast. In het pensioenakkoord is afgesproken dat de leeftijden de komende jaren oplopen van 66 jaar en 4 maanden in 2020 tot 67 jaar in 2024. De Eerste en Tweede Kamer hebben daar ook al mee ingestemd. Voor het pensioenakkoord werd gesloten, lag de AOW-leeftijd in 2024 nog op 67 jaar en 3 maanden.

Lees ook: Pensioenen zeker gekort

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen