Pensioenen zeker gekort

Oud-minister van Financien Dijsselbloem stelt dat ondanks de pensioenakkoorden er toch gekort zal moeten gaan worden.

De pijn van het korten bij de Nederlandse pensioenfondsen zal een keer moeten worden ondergaan. “Je kunt hem niet voor je uit blijven schuiven.” Met die boodschap kwam oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zondag in televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de voormalig bewindsman bestaat er momenteel een enorm verzet tegen het principe dat er een keer gekort moet worden bij de fondsen. Dat is volgens hem onterecht. Dijsselbloem wijst erop dat pensioenen geen zekerheid zijn (terwijl de afdracht voor de meeste werknemers dat helaas wel is, zonder keuzemogelijkheid). Bovendien staat volgens Dijsselbloem in het nieuwe pensioenakkoord dat fondsen de pensioenen in de toekomst makkelijker kunnen verhogen of verlagen, als dat nodig is.

De woorden van Dijsselbloem liggen gevoelig omdat kabinet, werkgevers en vakbonden in het pensioenakkoord tevens afspraken maakten om de druk wat van de ketel te halen voor de fondsen. Kort nadat akkoord bracht Dijsselbloem als voorzitter van een belangrijke commissie over de pensioenen een advies naar buiten om de rekenregels voor de fondsen strenger te maken. Hierdoor zijn verlagingen van de pensioenen in de komende jaren weer waarschijnlijker geworden.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen