‘Softwarebedrijf Exact te koop’

Investeringsmaatschappij Apax wil de Delftse onderneming Exact van de hand doen voor een bedrag richting 1,5 miljard euro.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme ingewijden. Het verkoopproces zou zich nog in een vroeg stadium bevinden.

Exact, voornamelijk bekend van boekhoudsoftware voor zo'n 300.000 bedrijven in het mkb, werd in 2015 van de beurs gehaald door het Britse Apax voor 730 miljoen euro. Het softwarebedrijf kampte in dat jaar met dalende winst.

Apax was maar kort eigenaar van Exact. De investeerder legde 330 miljoen euro in voor de sponsor van Formule 1 coureur Max Verstappen en leende de resterende 400 miljoen euro. De grote plannen die de Engelsen met Exact zeiden te hebben, lijken nu van de baan. Zonder beursnotering had het bedrijf zich mondiaal bij de grootste drie kunnen voegen met haar software voor middelgrote en kleine bedrijven. 

Maar eerder dit jaar verklaarde de net aangestelde CEO van Exact in een interview met FM Magazine al dat het bedrijf zich juist weer meer op de thuismarkt – de Benelux – en daarnaast Frankrijk en Spanje zou richten. Grote afzetgebieden als Engeland en Duitsland bleken te hoog gegrepen. “Natuurlijk blijven we scherp op nieuwe ontwikkelingen”, aldus Phil Robinson van Exact in het interview. “Voor bijvoorbeeld blockchain kijken we vanuit onderzoeksgebied goed naar de toekomst. Weg met die achteruitkijkspiegel, blik op de toekomst.”

“We focussen ons op Nederland, omdat we hier de cultuur, compliance, lokale wet- en regelgeving kennen”, vervolgde Robinson eerder dit jaar in FM Magazine. “Dat zijn barrieres voor potentiële toetreders in deze markt. Het omgekeerde ervaren wij zelf in Engeland en de Verenigde Staten. Daar zijn andere spelers kind aan huis. Maar in landen als Spanje en Frankrijk zie ik wel mogelijkheden voor Exact. Open terrein, daar springen wij op in.”

Gerelateerde artikelen