PFAS-schade kan oplopen 1 miljard

Minder is meer
VNO-NCW en Vereniging van Nederlandse Gemeenten berekenen honderden miljoenen schade door PFAS.

De schadeclaim vanwege de problemen met PFAS, die werkgeversorganisaties onder aanvoering van VNO-NCW aankondigden tegen het kabinet, kan uitkomen op 500 miljoen tot 1 miljard euro. Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof.

“Er zijn ongeveer vierduizend tot vijfduizend bedrijven die hier last van hebben. Het gaat mediaan om twee ton per bedrijf dus dat zou uitkomen op een half miljard tot 1 miljard euro”, zei De Boer. Hij zei erbij dat de hoogte van de claim nog niet vaststaat en dat alles eerst aan de leden van zijn vereniging moet worden voorgelegd.

Het kabinet wil in december met een nieuwe nationale PFAS-norm komen, om ervoor te zorgen dat meer grondverzetters weer aan het werk kunnen.

Ook gemeenten lopen tegen flinke kostenposten aan door het overheidsbeleid voor PFAS. Zo maken ze hoge kosten door de extra maatregelen die ze moeten treffen, zoals het instellen van depots om grond op te slaan. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van een onderzoek dat het heeft gedaan. Daaraan deden 208 van de 355 gemeenten mee. Uit de enquête blijkt dat 58 procent van deze gemeenten last heeft van de problemen rond PFAS en 19 procent verwacht die binnenkort te krijgen.

“De kosten van vertraagde projecten, bodemonderzoeken en het maken van de opslagplekken lopen op van tienduizenden tot meer dan 100.000 euro per gemeente. Wij vinden het niet meer dan billijk dat het Rijk ons hier in tegemoet komt”, stelt Tjeerd van der Zwan, burgemeester van Heerenveen en lid van de VNG-commissie Milieu.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen