Ondanks corona, half miljoen vacatures

Corona drukt aantal vacatures met een derde. Helft banen ongeschikt voor anderhalvemeter economie.

Sinds de intelligente lockdown zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit), met een krimp van 37 procent, terwijl de krimp bij bemiddelaars kleiner is met 22 procent. Dit blijkt uit analyse op de Jobdigger data van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020.

De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op 38 procent komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. Afgelopen week waren er in Nederland ruim 36.342 nieuwe online vacatures, het op een na laagste niveau sinds begin maart 2020. Sinds de lockdown zijn er in Nederland bijna een half miljoen nieuwe vacatures online geplaatst (491.000).

Uit onderzoek van Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat slechts de helft (47 procent) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie.

(bron: ANP; foto Raten-Kauf, Pixabay)

Gerelateerde artikelen