Thuiswerken blijft wel, daling vacatures niet

Aantal vacatures in april daalde een derde, maar daling lijkt te stoppen. Thuiswerken gewild, ook na crisis.

Niet onverwacht is door de crisis het aantal vacatures is sinds begin april verder gedaald. Dat stelt vacaturesite Indeed na analyse van eigen cijfers over april en de eerste week van mei. Begin april was er nog bijna een kwart minder vacatures dan vorig jaar, inmiddels gaat het om ruim een derde. Door de versoepelingen ziet Indeed wel een lichte stijging bij een aantal sectoren.

Bij de top 10-functies waarvoor de meeste vacatures openstaan gaat het vooral om banen in de zorg, de bouw en de techniek. “Het zal geen verrassing zijn dat vooral de functies waar nu extreem veel vraag naar is in deze lijst staan, zoals thuishulp”, legt Arjan Vissers van Indeed Benelux uit. “Een tweede criterium is dat de functie nog steeds kan worden uitgevoerd, en dat is in de bouw en de techniek vaak het geval.”

Overigens is de daling van het aantal vacatures in Nederland met 36 procent niet de hoogste in de lijst van Indeed. In het Verenigd Koninkrijk zijn er volgens de vacaturesite bijvoorbeeld 56 procent minder vacatures, in Frankrijk is er een afname van 45 procent en in Italië zijn er 40 procent minder banen beschikbaar.

Thuiswerken blijft

Werken op afstand is naast flexibele werktijden de belangrijkste trekker voor jong talent, volgens een vandaag gepubliceerd onderzoek van Randstad. “Zelfs voordat de crisis begon, liet ons onderzoek zien dat er een verschuiving was naar deze voorkeuren,” reageert Jos Schut, Randstads CHRO. “De pandemie zal deze trend versnellen en werkgevers zullen zich aanpassen aan een nieuwe wereld van werk.”

Het onderzoek toont dat 79 procent van de ondervraagden graag flexibele werktijden wil, en dat 72 procent in staat wil zijn om thuis te werken. Na de hoogte van het salaris en een goede balans tussen werk en privé, is baanzekerheid voor bijna de helft van hen de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen.

IT en communicatie blijft gezien worden als meest interessante en gewilde sector om in te werken. Fast-moving consumer goods (FMCG) en automotive zijn de nummers twee en drie.

(bron: ANP, Randstad)

Gerelateerde artikelen