Mag winstgroei achterblijven?

MKB verwacht omzetgroei van 17 procent, maar lagere winstgroei, van 13 procent. Mag dat?

Door Bouko de Groot.

Het Nederlandse MKB gaat er zelf van uit dat de omzet in 2020 met gemiddeld 17 procent zal toenemen. Dat is opnieuw positiever dan de verwachting van een jaar geleden, 11 procent. Ook de winstverwachting groeit. Een en ander blijkt uit het jaarlijkse rapport dat accountantsorganisatie SRA vandaag publiceert.

Specialistische zakelijke dienstverlening en automotive rekenen op een bovengemiddelde omzetgroei van 23 respectievelijk 20 procent. De medische zorg, vorig jaar nog bovengemiddeld positief, blijft nu achter met een verwachte omzetgroei van 8 procent. Ook de horeca met 11 en de detailhandel met 12 procent zijn in hun omzetprognose gematigd ten opzichte van de andere branches, maar hier is de verwachte groei wel sterker dan een jaar geleden.

Mag winst minder groeien dan omzet?

Ook de verwachte winstgroei ligt duidelijk hoger dan vorig jaar: 13 procent tegenover 9 procent. Hoewel het MKB optimistischer is dan in de afgelopen jaren, blijft de verwachte winstontwikkeling dus opnieuw achter bij de omzetprognose. Dit is een trend die al een aantal jaren zichtbaar is, maar krapte op de arbeidsmarkt en oplopende personeelskosten spelen hier steeds sterker mee.

Die visie wordt niet door iedereen gedeeld: “Het enige antwoord op schaarste is innovatie,” volgens Arnold Mars, Financieel Directeur van AFAS, eerder tegen FM. “Alles loopt nu lekker met de economie, maar we moeten oppassen voor hoogmoed en niet op onze lauweren gaan rusten. We moeten digitalisering omarmen en nu doorpakken,” benadrukt hij. Zo stijgen bij hem de inkomens, maar blijft de totale loonsom gelijk. Winstgroei kan dus wel degelijk gelijke tred houden met omzetgroei.

(bron: SRA, FM)

Gerelateerde artikelen