Leidinggeven is doewerk

"Néém die beslissing." Luella Rellum, Business Controller bij Warmteservice.

Door Bouko de Groot.

“We hebben 64 vestigingen, deels eigen en deels franchise, en zijn nog niet uitgegroeid. Wij zijn een luisterend oor, signaleren kansen voor verbeteringen, adviseren en houden controle op data en onze processen.” Zo omschrijft Luella Rellum haar werk. Ze is Business Controller bij Warmteservice – dat begon in 1964 – en lid van het Controllers Netwerk. “We bewaken de kwaliteit en reageren snel als er iets fout gaat.” Om dat te doen, benadrukt ze twee belangrijke elementen van het vak: data en leiding geven.

Do Data

Overal verandert control rap, van achteruitkijkend naar vooruitkijkend, van reactief naar proactief. “De trend is duidelijk: veel data analyse en meer automatiseren. Vanuit de data kun je het hele jaar beter grip houden. Dat is wel wat anders dan vroeger. Toen moesten we op het einde alle fouten oplossen, van tientallen vestigingen!” Daarbij is de digitale ontwikkeling erg belangrijk. “Als controller moet je bijblijven. Waar we eerst bijvoorbeeld veel met Excel werkten, instabiel en tijdsintensief, gebruiken we nu Targit. BI software waarmee je sneller kan schakelen, realtime.”

Bij Rellum werkt daarom al een tijdje een data specialist. “Hij kwam binnen en was uiteraard eerst bezig om de data te structureren en het bedrijf te leren kennen. Daarna moesten de mensen geënthousiasmeerd worden voor BI, want waarom moet iets anders als het goed gaat? Maar het lukte: nu, 2,5 jaar later, gebruikt iedereen bij ons BI. Per afdeling is er een BI ambassadeur, waaronder ik. Het heeft veel voordelen. Zo is onder andere de potentiële omzet, onze KPI’s, alle data en daardoor de rapportages nu efficiënter en effectiever in kaart te brengen en is de kwaliteit beter.”

Wat is een goede leider?

Rellum geeft leiding binnen een familiebedrijf. “Dat betekent korte lijnen en veel creatieve vrijheid.” Een ander voordeel van het familiebedrijf is dat ze lange termijn relaties aangaan met het  personeel. “Met lange dienstverbanden creëer je een echt team dat alle veranderingen meemaakt. Je hebt dan minder woorden nodig,” ervaart ze. Bij haar is vrijwel geen flexwerk, “dus iedereen is elke dag aanspreekbaar”.

Niet iedereen is in de wieg gelegd om leiding te geven. Volgens Rellum is een goede leider:  

  • Communicatief
    “Je moet de juiste communicatietechnieken kennen en toepassen, luisteren naar de behoeftes.”
  • Systematisch
    “Je moet goed kunnen plannen en pro-actief zijn, in staat om met het hele team lange termijn doelen uit te zetten: 'hoe kunnen wij met onze afdeling meer waarde creëren en hoe gaan we dat doen?' Je moet logisch kunnen denken en systematisch en analytisch zijn, ook met groepen: wat levert het op, welke middelen kunnen wij inzetten, en wat krijgt prioriteit?”
  • Besluitvaardig
    “Je moet het grotere geheel overzien en ernaar kunnen handelen: néém die beslissing!” 

Als teamleider laat Rellum ook graag anderen aan het woord. “Dat zorgt voor meer bevlogenheid, begrip en betrokkenheid.” Als business controller werkt Rellum nauw samen met de finance controller van de organisatie, twee duidelijk verschillende rollen. “Ik betwijfel of business en finance control in de toekomst ooit samengaan: je haalt er hele andere energie uit.” Want dat is een laatste punt om te weten of je op de goede plek zit: “Als je controller bent, haal je er dan wel energie uit? Iedereen kan het leren, maar heb je het in je, pakt het je? Anders kost het te veel energie.” En Rellum? Die zit op de juiste plek.

Luella Rellum is lid van het Controllers Netwerk, vakgenoten die met elkaar praten, van gedachten wisselen en doordenken over het vak. Het netwerk komt regelmatig bij elkaar, ook in kleinere peer groups. Komt u ook? Meer informatie bij Community Manager Martise Leemhuis.

Lees ook: Familiebedrijf CFO 2020, wie wint de Huub van Rozendaal Award

Gerelateerde artikelen