Koepel: “Kosten factoringfinanciering kunnen meer dan 15% lager”

Bedrijfsfinanciering

Bedrijven die financiering willen op basis van facturen waarbij meerdere financierende partijen betrokken zijn -‘clubdeals’ genaamd-, kunnen voortaan gebruik maken van een gestandaardiseerd document dat door alle betrokken partijen in het proces wordt gebruikt. Dat maakte de koepelorganisatie Factoring & Asset based financing Association (FAAN) onlangs bekend.

  • FAAN introduceert standaard template voor clubdeals financiering.
  • Verlaagt juridische en accountantskosten, bespaart 15-25% transactiekosten.
  • Geschikt voor bedrijven met grote, multi-bank financiering.

Clubdeals bij bancaire factoringmaatschappijen zijn intensieve processen waarbij meerdere banken gezamenlijk een grote financiering verstrekken aan een klant, wat leidt tot hoge kosten door de complexe afstemming en maatwerkvereisten.

Eind 2022 initieerde de koepelorganisatie FAAN de ontwikkeling van een standaard factoring template om deze processen te vereenvoudigen en kosten te besparen. Dit template, opgesteld door Clifford Chance en DLA Piper en gereviewed door andere grote kantoren, standaardiseert veel bepalingen, waardoor minder juridische ondersteuning nodig is en klanten kosten kunnen besparen.

Reden voor FM.nl om enkele vragen te stellen aan de voorman van de FAAN, Lukas Anker.

1. FM.nl: Wat betekent dit voor (register)accountants die de cijfers en verslagen moeten opstellen controleren van bedrijven die dit template gebruiken?

Lukas Anker: “Voor de accountant is het bij dergelijke deals veel makkelijker om een overzicht te hebben van alle leningsvoorwaarden en afspraken aangezien deze vaak ook nog eens gekoppeld aan de beschikbare bankleningen. Hierdoor kost het de accountant veel minder moeite om dit in kaart te brengen en weer te geven in de jaarrekening. Alternatief zou zijn verschillende bilaterale leningen met allen hun eigen voorwaarden en bijzonderheden. Betekent minder accountantskosten voor de klant.”[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

2. FM.nl: Hoeveel kosten gaat de standaardisering schelen?

Lukas Anker: “We verwachten dat de algemene transactie kosten voor een factoring oplossing hierdoor voor klant met ca 15-25% dalen. Vooral omdat alle betrokken partijen accountants, advocaten, corporate debt advisors, factormaatschappijen & banken allemaal weten welke standaard reeds is geaccepteerd.”

 

3. FM.nl: Voor wat voor soort bedrijven / sectoren is het heel goed bruikbaar en waar zal het minder goed werken?

Lukas Anker: “Dit is geschikt voor alle ondernemingen die een commercial finance faciliteit ontvangen die verstrekt wordt door meerdere banken. (wellicht is hierbij wel nodig om even toelichten dat dit vooral voorkomt in gevallen waarbij het exposure zo groot is dat een financier of de klant dit liever wil verdelen over meerdere banken.”

 

4. FM.nl: Wat betekent het voor de (zichtbaarheid) van de risico’s van de ondernemingen die het template gebruiken?

Lukas Anker: “Het is transparanter voor alle stakeholders wat de afspraken met financiers zijn.”

 

5. FM.nl: In hoeverre is dit template ook al geschikt om informatie te verschaffen over CSRD en CSDDD verplichtingen?

Lukas Anker: “Zeer terechte vraag. Het maakt het in de toekomst ook veel makkelijker om sustainable linked loan te ontwerpen waarbij performance doelen van de ondernemingen op het gebied van ESG zijn verbonden aan de lening documentatie.“

 

6. FM.nl: Wat gaat dit voor CFO’s betekenen?

Lukas Anker: “Doordat het makkelijker wordt om met meerdere partijen zaken te doen, zullen de werkzaamheden van de CFO’s veranderen; de toegang tot Commercial Finance financiering wordt beter. Dit sluit uiteraard aan bij de missie van de FAAN om de toegang tot werkkapitaal financieringen voor ondernemingen optimaliseren.“


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Gerelateerde artikelen