KLM kiest kostenfocus ondanks groei

KLM laat groei zien, bij passagiers en vracht. Toch wordt het belangrijkste doel het besparen van kosten.

KLM topman Pieter Elbers vindt de passagiersgroei van 4,6 procent van de afgelopen maand een goed resultaat, maar waarschuwt voor de stijgende kosten van onder andere brandstof. Ook kan de winst verhoogt worden door het optimaliseren van de ticketverkoop om vliegtuigen beter gevuld te krijgen, momenteel is de bezettingsgraad 89 procent.

Behalve het grotere aantal passagiers zag de KLM ook het vrachtvolume groeien, met 1,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar ook hier is nog te verbeteren door vrachtruimten efficiënter te  benutten: meer dan 30 procent van elke vrachtvlucht was niet gevuld. 

De zustermaatschappij Air France zag met een groei van 3,3 procent 4,4 miljoen passagiers voorbijkomen. De gemiddelde bezetting van de vliegtuig 82 procent. De vrachtafdeling beleefde een groei van 8 procent in goederen. 

Vandaag rapporteerde het CBS dat de omzet van de transportsector in het eerste kwartaal met 4,6 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De luchtvaart was daarin echter de langzaamste met slechts 0,3 procent: lager ticketprijzen deden de passagiersgroei teniet. Alle branches in de transportsector behaalden meer omzet dan een jaar geleden. De totale transportsector laat al 10 kwartalen jaar op jaar een hogere omzet zien. 

(Bron: ANP) 

Gerelateerde artikelen