Hoe ziet uw financiële forecast er uit?

KPMG / Economist Intelligence Unit heeft uitgezocht dat fouten in de forecast de beurswaarde met gemiddeld zo'n 6 procent verlaagt.
Menno Heesbeen, Regional Managing Director Benelux bij Redwood Software legt uit hoe u met nauwkeurige forecasting uw bedrijf kan laten groeien en aandeelhouders vertrouwen kunt geven.
 
Forecasting heeft een grote invloed op elk bedrijf. Doet u dit goed dan bouwt u uw voorsprong op concurrenten uit. Doet u het fout dan schaadt u het vertrouwen van aandeelhouders en daarnaast zal de business performance aanzienlijk verminderen.
 
Menno Heesbeen, Regional Managing Director Benelux bij Redwood Software legt uit hoe u met nauwkeurige forecasting uw bedrijf kan laten groeien en aandeelhouders vertrouwen kunt geven.
De risico’s bij forecasten
Nog niet zo lang geleden werd in het Britse nieuws het Tesco boekhoudschandaal breed uitgemeten. Volgens The Guardian zakte de aandelenkoers met maar liefst 11,5 procent, een dieptepunt in 11 jaar, vanwege het nieuws dat naar buiten kwam dat Tesco de winst met 250 miljoen Britse Pond (348 miljoen euro) had overschat. 
In een klap daalde de beurswaarde met 2,78 miljard euro. Om het vertrouwen bij investeerders terug te winnen hebben vier senior executives hun functie neergelegd. Bij Tesco ligt de focus nu op het herstellen van hun reputatie. Echter, na zo’n schandaal is dit een zeer moeilijke en dure taak.
KPMG / Economist Intelligence Unit heeft uitgezocht dat fouten in de forecast de beurswaarde met gemiddeld zo’n 6 procent verlaagt. Slechts één verkeerd geïnterpreteerd rapport of een misrekening kan er dus voor zorgen dat bedrijven een significant deel van hun marktwaarde verliezen.
 
Neem geen risico
Het proces rondom de forecast is onmiskenbaar complex met veel verschillende stappen, silo’s en systemen die samengebracht moeten worden onder hoge nauwkeurigheid. Over het algemeen vertrouwen bedrijven op een traditionele, handmatige aanpak; waarbij spreadsheets en menselijke inspanning betrouwbare resultaten op zouden moeten leveren. Echter, het toevoegen van handmatige activiteiten verhoogt de kans op menselijke fouten aanzienlijk.
 
Er is tevens een grote kans op afwijkingen tussen de forecast en realisatie. Deze afwijkingen moeten tot een minimum beperkt worden. Het is van cruciaal belang dat de forecast zo nauwkeurig mogelijk is om een goede planning te bevorderen en het bedrijfsvertrouwen te verhogen.
______________________________________________________________________________
De toekomst trekt zich weinig van onze voorspellingen aan, maar blijft stug haar eigen gang gaan. Natuurlijk kunt u niet sturen via de achteruitkijkspiegel en zoekt u naar manieren om in onzekere tijden budgetten en forecasting sneller, lichter en betrouwbaarder te maken. Volg de cursus Effectief Forecasten. Met o.a. best practices en cases uit de praktijk van bedrijven als KLM en Philips. Lees meer…
______________________________________________________________________________ 
 
Met zoveel losgekoppelde bronnen is de kans op fouten enorm. Zelfs als deze delen door de knapste koppen in de financiële wereld worden overbrugd. Voor de meest nauwkeurige accruals en forecasts moeten bedrijven deze substantiële risico’s elimineren.
Deloitte merkte onlangs op: ‘Als het om forecasting en planning gaat, dan is het handig om te denken als een investeerder of analist. Een risico-gewogen aanpak geeft diep inzicht in de risico’s en aannames van verwachte cijfers. Dit geeft de betrokkenen, zowel intern als extern, veel meer vertrouwen dat de forecasts en plannen realistisch en haalbaar zijn.’
 
De stap naar technologie
De meest efficiënte en effectieve manier om up-to-date risico-gecorrigeerde forecasts en actuals te garanderen is om handmatige activiteiten te verwijderen en zoveel mogelijk processen te automatiseren. Met procesautomatisering kunt u netjes en nauwkeurig repeterende business en IT-processen keer op keer uitvoeren, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over menselijke fouten.
 
Zonder de afhankelijkheid van zoveel menselijke activiteiten, kunnen organisaties volledige coördinatie en afstemming bereiken over de meest omvattende en complexe processtappen. Procesautomatisering kan honderdduizenden stappen nemen en samenbrengen in één enkele, verenigde taak. Het kan zelfs controleren of de uiteindelijke resultaten binnen de juiste grenzen vallen.
 
Automatisering biedt bedrijven de mogelijkheid om snel te reageren op veranderende omgevingen met daarbij veel minder mankracht. Het is sneller, eenvoudiger en beter gecontroleerd dan het handmatige alternatief. Het biedt het vertrouwen en de nauwkeurigheid die u nodig heeft om de juiste forecast te doen. Met de meest up-to-date bedrijfsinformatie in handen, krijgen zakelijk leiders de ondersteuning die ze nodig hebben en tegelijkertijd verkrijgen investeerders de gemoedsrust die ze verdienen.
 
Gerelateerde artikelen