Handelsoorlog VS met EU vrijwel zeker

WTO geeft groen licht aan de VS voor handelssancties tegen Europa. EU zal dan vergelden.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de VS waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Ingewijden verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer uitsluitsel geeft.
De zaak waar de sancties uit voortvloeien draait om de al veertien jaar durende ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over vermeende overheidssteun aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.

Trump stelt de sancties meteen in op het moment dat de WTO zijn beslissing bekend maakt, aldus de ingewijden. Europese goederen als olijven, kaas en pasta worden dan belast met invoertarieven. Europa beloofde als vergelding Amerikaanse goederen ter waarde van 12 miljard dollar, waaronder bijvoorbeeld ketchup, te belasten.
De nieuwe Amerikaanse sancties komen bovenop de al bestaande importheffingen op Europese staal en aluminium die de VS een jaar geleden invoerden. Trump dreigde eerder om ook auto's en auto-onderdelen van Europese makelij met sancties te belasten. In dat geval is de EU bereid om invoertarieven op zo'n 20 miljard euro van Amerikaanse goederen aan te kondigen.

Ook elders dreigen handelsconflicten te escaleren. Japan en Zuid Korea zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie, die de handel steeds meer raakt vanwege Japanse exportbeperkingen tegen Zuid-Korea. Een Zuid-Koreaanse rechter oordeelde vorig jaar dat een Japans bedrijf schadevergoedingen moet betalen voor het inzetten van Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tokio voerde onlangs beperkingen in op de export naar Zuid-Korea van drie belangrijke materialen voor chipbedrijven en de technologiesector. Japan laat weten dat er niet snel onderhandelingen zullen komen, terwijl een deadline voor de invoering van zwaardere sancties binnenkort verstrijkt.

(bron: ANP, Bloomberg)

Gerelateerde artikelen