Grotere rol vakbonden bij collectief ontslag

Koolmees geeft vakbonden grotere rol bij collectief ontslag, als ze instemmen met schrappen ontslagboete.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is bereid vakbonden een grotere rol te geven bij collectief ontslag. In ruil daarvoor stemmen de bonden dan in met het schrappen van de huidige ontslagboete. Volgens de Telegraaf is er maandag weer contact tussen de hoofdrolspelers en komen de voorzitters van werkgevers en vakbonden en de betrokken ministers dinsdag bij elkaar.

De vakbonden en de linkse oppositie waren onaangenaam verrast toen Koolmees anderhalve week geleden aankondigde dat hij de ontslagboete schrapt. Dat betekent dat bedrijven vanaf 1 juni geen boete meer hoeven te betalen als ze gebruik maken van de NOW-regeling en ook mensen ontslaan.

Volgens de minister is het onvermijdelijk dat ondernemers de ruimte krijgen om te gaan reorganiseren. Hij vreest anders voor veel faillissementen met nog meer werkgelegenheidsverlies tot gevolg. De FNV spreekt zich in de media nadrukkelijk uit tegen het schrappen van de ontslagboete. Maar de bond is wel degelijk bereid daar onder voorwaarden mee akkoord te gaan, zo stellen betrokkenen.

(bron: ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen