Grote ontslagronde op komst

Coronasteun zonder ontslagboete gaat leiden tot ontslaggolf, verwachten advocaten.

Bedrijven bereiden zich voor op grootschalige ontslagrondes. Ze vrezen dat de coronacrisis een langdurig negatief effect zal hebben op hun onderneming, volgens een radio-rondvraag langs verschillende advocatenkantoren.

Het kabinet stelde als voorwaarde voor looncompensatie dat bedrijven geen mensen zouden ontslaan gedurende de ontvangen steun. Gebeurde dat wel, dan stond daar een boete op. Het kabinet is van plan die 'ontslagboete' te schrappen in het tweede pakket aan steunmaatregelen.

Dat leidt volgens Jasper van Hulst, arbeidsrechtadvocaat bij Höcker Advocaten, tot een stijging van het aantal bedrijven dat zich voorbereidt op een ontslaggolf. Volgens Mirjam de Blécourt, advocaat en partner bij Baker & McKenzie, zijn er nu al veel bedrijven die zich aan het voorbereiden zijn op ontslagen. Volgens Frederique Hoppers van kantoor Dirkzwager zullen veel bedrijven dit najaar de balans opmaken.

Gisteren riep FNV al op om de boete te blijven handhaven, omdat een nieuwe ronde staatssteun anders zijn doel voorbij zou schieten.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen