Coronasteun niet zonder ontslagboete

Nieuwe ronde coronasteun en toch ongestraft mogen ontslaan, dat vindt FNV onjuist.

Een nieuwe ronde staatssteun schiet zijn doel voorbij als bedrijven tegelijkertijd mensen mogen ontslaan zonder boete. Dat stelt vakbond FNV. Het kabinet is namelijk van plan de ontslagboete in het huidige steunpakket aan bedrijven te schrappen bij een nieuw pakket maatregelen dat in juni van kracht wordt.

“Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers”, zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV. “Dan gaan werkgevers zich nog meer dan nu berekenend richten op het kortetermijnbelang van hun onderneming. Het samenlevingsbelang van behoud van werkgelegenheid en inkomens staat dan niet meer voorop. Dat is geen verantwoorde manier van omgaan met het geld van de belastingbetaler.”

FNV eist zeggenschap bij het toekennen van de nieuwe staatssteun. Het is belangrijk dat bedrijven pas steun krijgen als overeenstemming is bereikt met vakbonden, alleen op die manier zijn “goede afspraken” mogelijk over werkgelegenheid, scholing en andere regelingen voor werkenden, aldus de vakbond. Ook wil FNV dat bedrijven die dividend uitkeren, eigen aandelen inkopen, of die in belastingparadijzen staan geregistreerd geen staatssteun krijgen.

(bron: ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen