Cryptobedrijven krijgen duidelijkheid over klantonderzoek door bank

Hoe cryptocurrencies ons geldsysteem gaan veranderen
De Sector Standaard beschrijft risicoverlagende en risicoverhogende factoren.

Cryptodienstverleners met een registratie bij DNB hebben straks meer duidelijkheid over het klantonderzoek dat nodig is voor het regelen van hun bankzaken. Dat onderzoek is verplicht van de Wwft, de wet tegen witwassen en financiering en witwassen.

Die duidelijkheid wordt geboden door de nieuwe Sector Standaard van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor risicogebaseerd klantonderzoek bij cryptodienstverleners.

Om banken bij het klantonderzoek te ondersteunen bij het maken van een goede inschatting van de risico’s, beschrijft de Sector Standaard een aantal risicoverlagende en risicoverhogende factoren.

Zo gelden bijvoorbeeld een vergunning in de EU, een adequate compliance- en auditfunctie en een onafhankelijk auditrapport over het anti-witwasbeleid als risicoverlagende factoren. Een complexe structuur, de mogelijkheid van contante stortingen en het gebruik van privacycoins zijn voorbeelden van factoren die risicoverhogend werken.

De Sector Standaard kwam tot stand na een serie rondetafelgesprekken tussen de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL), diverse cryptobedrijven, banken en DNB.  Met deze Sector Standaard kunnen banken hun klantonderzoek risicogericht uitvoeren en weten banken en crypto-bedrijven waar ze aan toe zijn en welke vragen ze kunnen verwachten.

Lees meer over de relatie tussen banken, crypto’s en toezicht

Banken willen basisrekening voor geweigerde bedrijven

Banken moeten risico op fraude beter inschatten

Binance-CEO treedt af na transacties met IS, Hamas en El Qaeda

Europese beleggingswaakhond waarschuwt voor risico’s cryptovaluta

VS klaagt drie cryptobedrijven aan voor miljardenfraude

Cryptobedrijven slepen Rabobank voor de rechter

4 tips om Wwft-boetes te voorkomen

 

 

Gerelateerde artikelen