Binance-CEO treedt af na transacties met IS, Hamas en Al Qaeda

CEO cryptobeurs schuldig aan overtreding van antiwitwasregels.

Cryptobeurs Binance heeft transacties met organisaties als Islamitische Staat, Hamas en Al Qaeda toegestaan. Daarbij heeft het bedrijf nagelaten om melding te doen van deze verdachte transacties. Dat staat in de aanklachten die gisteren bekend werden gemaakt.

  • Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, is aangeklaagd voor het toestaan van transacties met terroristische organisaties zoals IS, Hamas en Al Qaida, en het niet melden daarvan.
  • Binance heeft ingestemd met het betalen van een boete van 4 miljard dollar en het bekennen van schuld aan de aanklachten, als onderdeel van een deal met het Amerikaanse ministerie van Justitie.
  • Binance-CEO Changpeng Zhao treedt af bij het bedrijf en betaalt een boete van 50 miljoen dollar. Hij wordt opgevolgd door Richard Teng, die al voor Binance werkte.

Het zou gaan om minstens 1,1 miljoen transacties met een waarde van meer dan 898 miljoen dollar. “Binance werd deels de grootste cryptobeurs ter wereld vanwege de misdaden die het beging – nu betaalt het een van de grootste bedrijfsboetes in de geschiedenis van de Verenigde Staten”, zegt procureur-generaal Merrick Garland in een verklaring.

Die boete is ruim 4 miljard dollar. “Binance kneep een oogje toe voor wettelijke verplichtingen bij het nastreven van winst”, stelt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een verklaring. “Door opzettelijke fouten kon er via het platform geld naar terroristen, cybercriminelen en kindermisbruikers stromen.”

Binance heeft al ingestemd de boete te betalen, als onderdeel van een deal met het ministerie van Justitie. Daaronder valt ook het bekennen van schuld. Topman Changpeng Zhao treedt op zijn beurt af bij het bedrijf en betaalt een boete van 50 miljoen dollar. Ook hij bekent schuld, namelijk aan het overtreden van antiwitwasregels.

The Wall Street Journal meldde eerder dinsdag al dat de deal aanstaande was. Volgens de Amerikaanse krant kan Binance hierdoor in bedrijf blijven. Dat zal gebeuren onder Richard Teng, die Zhao als topman zal opvolgen. Teng was al werkzaam voor Binance.

Lees ook:

‘Binance schikt voor miljarden met justitie VS’
Waarschuwing van DNB tegen Binance
Binance roept klanten op crypto’s weg te halen, anders ‘gepaste maatregelen’

Gerelateerde artikelen