Europese beleggingswaakhond waarschuwt voor risico’s cryptovaluta

Europese waakhond ESMA waarschuwt voor risico's digitale valuta

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) ziet in haar meest recente rapport (‘Decentralised Finance in the EU:  Developments and Risks) risico’s van Decentralised Finance (DeFi) in de vorm van digitale valuta. Het ESMA-rapport benadrukt daarom dat financiële controllers en finance professionals om op de hoogte zijn van deze risico’s bij de evaluatie van investeringsbeslissingen met betrekking tot DeFi.

  • coördinerende autoriteit ontbreekt
  • leningen met volatiele crypto als onderpand zijn risico
  • identificatie ontbreekt in decentralised finance

Volgens ESMA krijgt DeFi -als innovatieve ontwikkeling in de wereld van cryptocurrency- steeds meer aandacht. Het doel van DeFi is om financiële diensten te leveren zonder traditionele tussenpersonen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van onder meer blockchaintechnologie.

Hoewel DeFi belooft efficiënte, transparante en open financiële diensten te bieden, benadrukt het ESMA-rapport dat er desondanks belangrijke risico’s aan verbonden zijn.

Decentralized Finance, afgekort DeFi, verwijst naar een gedecentraliseerd ecosysteem van financiële diensten en applicaties die gebruikmaken van blockchain- en smart contracttechnologie. In DeFi worden traditionele financiële tussenpersonen overbodig gemaakt, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot diverse financiële diensten, zoals leningen, zonder dat ze afhankelijk zijn van banken of financiële instellingen.

Leningen met crypto’s als onderpand

Een van de voornaamste zorgen die ESMA aanstipt, is de sterk speculatieve aard van veel DeFi-overeenkomsten. Het rapport wijst erop dat investeerders aanzienlijke markt- en liquiditeitsrisico’s lopen vanwege de volatiliteit van cryptocurrencies.

Ontbreken van zicht op kredietwaardigheid

Daarnaast betekent het ontbreken van kredietwaardigheidscontroles, dat leners vaak hun leningen moeten overwaarderen, wat hen kwetsbaar maakt voor liquidatie als de waarde van hun onderpand daalt. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gebrek aan identificatie

Een ander zorgwekkend aspect is de aanwezigheid van oplichting en illegale activiteiten, omdat de gedecentraliseerde en pseudonieme aard van DeFi-protocollen het aantrekkelijk maakt voor kwaadwillende actoren. Dit gebrek aan identificatie vereist voor gebruikers stelt hen bloot aan frauduleuze praktijken.

Geen verantwoordelijke instantie

Bovendien wijst het rapport op het ontbreken van een duidelijk geïdentificeerde verantwoordelijke partij in DeFi, in tegenstelling tot traditionele financiële systemen, waar regelgevende instanties en instellingen bescherming bieden. Operationele, technologische en beveiligingsrisico’s vormen eveneens aanzienlijke uitdagingen binnen het DeFi-ecosysteem; het rapport wijst op de aantrekkelijkheid van DeFi voor hackers en de noodzaak om de veiligheid te verbeteren.