CBS: Huishoudens besteden jaarlijks 6.000 euro aan ontspanning

Huishoudens geven 6.000 euro per jaar uit aan ontspanning. Dat komt neer op 18 procent van de totale bestedingen.

De grootste uitgaven doen huishoudens aan vakanties en in de horeca. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van CBS.
Vakantie belangrijkste uitgave aan ontspanning
Huishoudens trekken op jaarbasis 2.200 euro uit voor vakanties. Dit bedrag omvat de reis, maar ook het eten en drinken ter plaatse en de gekochte souvenirs. Horecabezoek kost 
1.300 euro. Daarnaast koopt men voor 1.500 euro aan games, speelgoed, planten, huisdieren, tv’s, camera’s en boeken. De resterende uitgaven doen huishoudens aan diensten en activiteiten, zoals muziekles en het bezoeken van pretparken.
Alleenstaanden onder 65 geven relatief het meest uit in de horeca
Alleenstaanden jonger dan 65 jaar besteden een groter deel van hun uitgaven aan ontspanning in hotels, restaurants en cafés dan andere huishoudens. Alleenstaande ouderen daarentegen geven het meeste uit aan boeken, tijdschriften en andere goederen voor recreatie. Paren met meerderjarige kinderen hebben het meest over voor vakanties. Zij reserveren hiervoor 44 procent van hun ontspanningsbudget. Paren en eenoudergezinnen met jonge kinderen geven het meeste uit aan diensten en activiteiten op het gebied van recreatie, sport en cultuur. Ook besteden zij meer van hun ontspanningsgeld aan speelgoed en huisdieren dan andere huishoudens.
Bron: CBS 
 

Gerelateerde artikelen