‘Belastingdienst gaat onzakelijk lenen van BV aanpakken’

De helft van alle grootaandeelhouders (DGA's) in Nederland kan volgend jaar in de financiële problemen komen. Daarvoor waarschuwt Pim van Rijswijk, fiscalist en directeur van VRB Adviesgroep. Een van de speerpunten van de Belastingdienst van 2016 is het controleren van de hoogte van de rekening courant van BV's, het buitensporig renteloos lenen en het onttrekken van geld uit BV's voor niet zakelijke doeleinden.

Dat maakte de Belastingdienst bekend tijdens de Intermediairdagen die nog duren tot 18 december. Van Rijswijk schat dat zeker 100.000 DGA’s in de problemen gaan komen wanneer de Belastingdienst deze controles gaat uitvoeren. Bij een gemiddelde schuld van € 100.000 per DGA gaat het om een totaalschuld € 10 miljard dat onrechtmatig van BV’s geleend wordt.

Van Rijswijk verwacht een zware storm voor DGA’s in 2016. ‘De Belastingdienst gaat BV’s op een geheel nieuwe manier controleren. Alle systemen zijn nu aan elkaar gekoppeld en wanneer de rekening-courant buitensporig hoog is, gaan er automatisch alarmbellen rinkelen en wordt er een ambtenaar op gezet. De sancties die de Belastingdienst bij een te hoge rekening-courantverhouding kan instellen, hangt veel DGA’s als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. De Belastingdienst kan eisen dat DGA’s hun schuld direct moeten terugbetalen. Vanwege financiële onmogelijkheden van een DGA kan dit leiden tot slapeloze nachten,’ aldus Van Rijswijk.

Gerelateerde artikelen